Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son seçimde TBMM’ye 4 milletvekili ile giren Hür Dava Partisi HÜDA PAR, diğer partilerden farklı kimi talepleriyle dikkati çekiyor. Partinin programından kimi ilginç maddeleri Özdemir İnce Cumhuriyet’teki sütununda aktarmıştı... Mesela:

-Mevcut merkezi ve yerel devlet organizasyon yapısının ıslahı ile beraber, olumlu ve olumsuz tüm yönleri ile eyalet sistemi, özerklik, federasyon gibi yönetim modelleri üzerinde serbestçe tartışılabilmelidir.

-Türkiye Cumhuriyeti devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesin Türk olduğu nitelemesinden vazgeçilerek Kürtlerin varlığı anayasal olarak tanınmalı, Türkler ve Kürtler, ülkenin asli kurucu halkları olarak kabul edilmelidir.

Haberin Devamı

-Kürtçe, Türkçe ile beraber ikinci resmi dil olarak kabul edilmeli, Kürtçe aynı zamanda eğitim dili olmalıdır.

-Zulüm ve ayrımcılık uygulamış olan tarihi şahsiyetlerin isimlerini taşıyan okul, kışla, cadde, sokak ve benzeri yerlerin isimleri derhal değiştirilmelidir.

-Başta vatandaşlık tanımı olmak üzere, anayasa ve sistemin bütün resmi literatürüne hâkim olan Türklük esaslı dışlayıcı ve ayrımcı söylem terk edilmelidir.

-Başta Şeyh Sait olmak üzere Kürtlerin büyük bir saygı ile andıkları Kürt âlimlerine zulmedildiği resmen kabul edilmeli, yakınlarından ve bütün halktan özür dilenmelidir.

Taleplerin Anayasa ve siyasi partiler yasasıyla uyuşurluğu tabii bir başka tartışma konusu...

NİĞDE MÜZESİ

Türkiye’nin önemli kültür merkezlerinden olan Niğde Müzesi, 6 Şubat depreminde hasar görmüş ve ziyarete kapatılmış, kentte yeni bir müze binası inşa edileceği söylenmişti.

Yeni müze binasıyla ilgili bir gelişme olmadı.

Bu durumu anlatan Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada:

“21.000 eserin bulunduğu müzemiz şu an kapalı durumda. Bu durum hem Niğde’nin kültürel mirasının hem de turizminin önemli bir darbe almasına yol açıyor” dedi.

Niğde Müzesi’nin 1982 yılında açıldığını, 2001 yılında Avrupa Yılın Müzesi ödülüne aday gösterildiğini belirten Gürer, şöyle devam ediyor:

“Niğde’de 7 ayrı yerde bilimsel kazılar devam ediyor ve bu kazılarda sürekli yeni eserler ortaya çıkıyor. Ancak, şu an Niğde’de bir müze olmadığından bu eserler sergilenemiyor. Bu, büyük bir eksiklik”.

Haberin Devamı

Müzeler tarihimizdir... İhmal edilmemeli...

ZEKİCE

CHP ay başında tüzük kongresini yaptı... Tüzükte kimi olumlu değişiklikler yapıldı, kimi talepler ise karşılanmadı. Demektir ki, yeni bir tüzük kongresi yine gündemde olacak.

2018 yılında yapılan kurultayda “İki seçim kaybeden genel başkan istifa etsin” önerisi yapılmış ancak reddedilmişti. Öneri bu defa da gündemdeydi. Ancak tüzüğe bu madde konulmadı.

Cumhuriyet’te İklim Öngel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Meryem Gül Çiftçi’ye bu konuyu soruyor...

- Yeni tüzükte seçim kaybeden genel başkanla ilgili bir madde neden yok?

Cevap:

- Açık söyleyeyim, seçim kaybeden genel başkanla ilgili bir madde yok çünkü seçimi kaybedeceğimizi hiç düşünmedik. Bu nedenle de bu aklımıza hiç gelmedi.

Cevap zekice ama inandırıcılığı var mı sizce?

AŞEVİ

İstanbul Esenyurt ilçe belediyesi Akçaburgaz mahallesi aşevini hizmete açtı.

Haberin Devamı

Cuma namazı çıkışı vatandaşlara ilk yemek ikramı yapıldı.

Aşevinden her gün bin kişilik üç çeşit sıcak yemek desteği sunulacak

Açılışta konuşan Belediye Başkanı Prof. Ahmet Özer, bunun ilçedeki üçüncü aşevi olduğunu, altı mahallede daha aşevi açacaklarını duyurdu.

Özer şöyle devam etti:

“Aynı zamanda on binlerce çocuğumuza kırtasiye yardımı yaptık. Beslenme çantası veriyoruz. Kütüphanelerimizde ders çalışan çocuklarımıza bir öğün çorba desteği veriyoruz. Esenkart ile 10 bin vatandaşımıza maddi desteklerimizi sürdürüyoruz. 10 bin koli gıda yardımı ve 10 bin kilo kavurma dağıttık.”

İlçede bir de çocuk üniversitesi açıldığını yazmıştık...

Esenyurt, gayretli bir belediye izlenimi veriyor...

MİSS

Miss Turkey 2024 yarışmasını kazanarak Türkiye birincisi seçilen genç doktor İdil Bilgen toplumun yeni dertlerinden biri oldu...

Güzeli beğenmeyenler sosyal medyada işi hakarete kadar vardırdı...

Herkes kendini güzellik jürisine yazdırdı.

Herkes güzellik uzmanı kesildi...

Bunca sorunu olan bir toplumun pek de anlamadığı bir konuya sardırması pek de iyiye alamet değil.

Can sıkıntısı mı, kafa bulma merakı mı?

Bilinmez... Ama bilinen o ki...

Halkımız her konuda uzmandır...

Özellikle bilmediği ve anlamadığı konularda...