Temmuz ayında fiyatı en çok artan maddelere bakıyoruz... Et ürünleri baş sıralarda... Ette sadece bir aylık artış yüzde 12,6... Aklımıza çok değil sadece bir - iki yıl öncesinin tartışmaları geliyor... Et Balık Kombinaları (EBK) özelleştirilirken söylenen şarkılar hatırlarda...
      Bu alanın özel sektöre terkedilmesiyle birlikte üretim büyüyecek, kalite yükselecek, rekabet artacak, fiyatlar düşecek.. Fakir fukaranın tenceresi ucuz ve kaliteli et görecekti... Gelsin bonfileler, gitsin biftekler...
      Peki ne oldu?
      Şu oldu... Özelleştirme adı altında EBK kombinaları ve satış mağazaları talana sunuldu. Kombina denilen tesislerde kesimhane, buzhane, et işleme tesisi ve büyük arsalar vardı. Bu arsalar uzak mesafelerden gelen hayvanların bir süre beslendikten sonra kesimi için büyük tutulmuştu.
      Kombinalar o kadar ucuza satıldı ki... Satın alanlar sadece arsalarını değerlendirip paralarını misliyle çıkardılar. Tesisleri işletme zahmetine girmediler. Çoğu kapısına kilit vurdu.
      Öz Gıda İş Sendikası'nın tespitlerine göre Afyon, Bayburt, Elazığ, Kastamonu, Malatya, Suluova, Şanlıurfa, Tatvan kombinaları artık devreden çıkmıştır. Özelleştirme öncesi yılda 14 milyon ton et işleyen 10 kombina bugün toplam 3 milyon ton et işlemektedir.
      Sonuç: Özellikle Doğu'da işsizlik artmış.. Hayvancılık ölmüş... Kaçak et girişi hızlanmış... Et fiyatları roketlenmiştir... EBK kuyruklarında biraz beklemek karşılığında yarım kilo kıyma alabilen fakir vatandaş o imkanı da kaybetmiştir.
      ***
      Şimdi ne olacak?.. Hiiiç... Türkiye'ye liberalizmi getirecek diye vurguncu ve talancıların siyasetteki temsilcilerine oy veren vatandaş oturup kaderine ağlayacak... Ufukta başka çare görünmüyor.
Panik yapmayın!
      Temmuz enflasyonunun yüksek çıkması ve cari işlemler açığının büyümesi bazı iktisatçıları endişelendiriyor. Kimi iktisatçı da
"Paniğe gerek yok!" diyerek ortamı sakinleştirmeye çalışıyor. Bir dostumuz sakinleştirici görüşlere bir fıkrayla yaklaşıyor:
      Japonya'da halka atom bombasına karşı alınacak önlemler anlatılıyormuş:
      - Bomba atıldıktan sonra kendinizi yoklayın. Eğer ölmemişseniz yavaş yavaş en yakın mezarlığa gidin, çok sakin biçimde bir çukura yatarak ölümü bekleyin...
     Â
- Neden yavaş ve sakin efendim?      - Panik olmasın...
Uzman...
      Kara Kuvvetleri'nin uzman onbaşı ve uzman çavuş alınması için verdiği ilanlarda 280 milyon lira dolayında maaş önerdiğini gören bir mühendis okurumuz
"Çavuş veya onbaşı olmak için başvuracağım" demişti dün... TSK'da görevli uzman onbaşı ve çavuşlar alınmışlar bu yazıya. Yaptıkları görevin güçlüğünü anlattılar. Ona kuşkumuz yok. Aldıkları paradan fazlasını hakettikleri de muhakkak. Mühendis okumuz sadece aldığı maaşın azlığını anlatmak istemişti. Başka amacı yoktu.
UludaÄŸ operasyonu
      "Türkiye'nin en büyük hayali ihracat vurgununda ismi geçen Gümrük Müsteşarı Ramazan Uludağ, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu üyeliğine atandı..." Ankara büromuzdan
Aydın Hasan' ın bu ilginç haberi önceki gün gazetemizde yer aldı. Eski bir müfettiş olduğunu söyleyen okurumuz
Kamil Bey, dün telefonda bu atamayı yapanlara bir soru uzattı:
      - Gümrük Bakanlığı Müsteşarı Sayın
Uludağ'ın görev yaptığı dönemde gümrük teşkilatı içinde meydana gelen yolsuzluklar Ahtapot operasyonu, Balina operasyonu, Paraşüt operasyonu gibi başlıklar altında hergün gazeteleri süslerken kendilerinin Başbakanlık Yüksek Denetleme Kuruluna atanması hangi denetleme başarısından kaynaklanmıştır. Merak ettim?..
Rektörle ilgili...
      Üniversitelerde yeni rektörler törenle yeni görevlerine başladılar. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde ise bir tatsızlık yaşandı. Eski rektör Prof.
Osman Çakır adına hareket eden ve sayıları 40 dolayında olan öğretim üyeleri yeni rektör Prof.
Ferit Bernay'a ültimatom niteliğinde bir mektup verdiler:
     Â
"... Karşınızda büyük bir öğretim üyesi kitlesi var. Böyle bir durumda rektörlük yapmanız gerçekten çok zor. Bir meslektaşınız olarak size yol yakınken istifa etmenizi içtenlikle tavsiye ediyoruz... vb..."      Bu başkaldırı nereden güç alıyor? Cumhurbaşkanı
Ahmet Necdet Sezer'in rektör atamalarında çelişkili davrandığı varsayımından... Cumhurbaşkanı
Ahmet Necdet Sezer 9 Eylül Üniversitesi için YÖK'ün önerdiği 3 aday arasında en çok oy alan iki adayın (
Emin Alıcı 449,
Fethi İdiman 389) yerine 1'er oy alan iki adayın kendisine önerilmesi üzerine listeleri iade etmişti. Daha sonra en çok oy alan aday
Emin Alıcı listeye eklendi ve Cumhurbaşkanı bu adayı atadı. Samsun için kendisine önerilen üç aday (
Osman Çakır 297,
Süleyman Çelik 73 ve
Ferit Bernay 71) arasından ise üçüncü aday
Ferit Bernay'ı tercih etti.
      İtirazlar 9 Eylül Üniversitesi için en çok oy alan adayı tercih eden Cumhurbaşkanı'nın neden Samsun'da en çok oy alan adayı tercih etmediği sorusundan kaynaklanıyor.
      Bu konuda Cumhurbaşkanlığından bir kaynağın bize yaptığı açıklamayı yansıtmakta yarar var. Biz de çelişkiden söz etmiştik. Ancak o kaynak dedi ki:
      - 9 Eylül Üniversitesi için Cumhurbaşkanı'na önerilen listede iki aday 1'er oy almıştı. Cumhurbaşkanı, kendilerinden başka kimseden oy almayan bu adayları seçemezdi. O yüzden tek bir adayı seçmek zorunda bırakılmıştı. İtiraz bu dayatmaya karşı oldu. Samsun ve Dicle için önerilen 3'er aday ise belli bir sayıda oy toplamıştı. Cumhurbaşkanı'na tercih imkanı bırakılmıştı. Cumhurbaşkanı kendisine verilen yetkiyi kullanarak bu adaylar arasından en uygun bulduğunu seçti. Durum bundan ibaret.
Yazara E-Posta: m.asik@milliyet.com.tr