Mehmet Yalçın

Mehmet Yalçın

Tüm Yazıları

Ünlü barmen yarışması Diageo Reserve World Class’ın Türkiye ayağında, kırmızı pancar ve fesleğen gibi sebze ve otlarla yapılan kokteyller ödül kazandırdı

Kulakları tırmalayan şeykır şıkırtıları, bolca dilimlenen misket limonlarının yaydığı ferahlatıcı koku, arada bir çalışan blendırların uğultusu, fotoğraf makinelerinin patlayan flaşları derken, Şişli’deki Bar Akademisi’nin hali tam bir curcunaydı. Ama keyifli bir curcuna... Zira 100 barmen günlerce kokteyller hazırlayıp maharetlerini göstermiş, içlerinden elene elene sadece 9 barmen kalmıştı. Onlar da bu final gününde jürinin önünde ter döküyor, sınırlı zaman diliminde en güzel tariflerini hayata geçirmeye çabalıyorlardı.
Akşamüzeri ise gürültü patırtı dinmiş, jüri değerlendirmelerini yapmış, sıra kazananların ilanına gelmişti. Karaköy’ün yeni mekanlarından Colonie’deki konuklar heyecanlı anı bekliyordu.
Derken kokteyl yarışmasının organizatörü dev içki firması Diageo’nun içki uzmanı Ertan Engin sahneye yanaştı. Ve sırayla önce üçüncüyü, sonra ikinciyi, son olarak da birinciyi açıkladı.

Hayatları değişecek
Diageo; bünyesinde Johnnie Walker viski, Smirnoff votka, Gordon cin ve Bailey’s likör gibi dünyanın çoğu kendi alanında en çok satan içkilerini bünyesinde barındıran, yeryüzünün en büyük içki holdingi. Yeni Rakı’yı üreten Mey İçki de Diageo’ya ait. Firmanın Diageo Reserve World Class adlı organizasyonu dünyanın en ünlü barmen yarışması, burada birinci olmak bar dünyasının zirvesine çıkmakla eşanlamlı. Birçok barmenin hayatını değiştiren yarışmanın finali 28 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında İskoçya ve Londra’da yapılacak. Türkiye’de ilk kez yapılan elemeler, işte bu finale katılacak ilk Türk barmeni belirlemek içindi. Ve önce 100, sonra da 9 kişi arasından ipi Taksim’deki Flamingo Restaurant & Bar’ın barmeni Onurcan Gençer göğüsledi. İkinciliği Lucca’dan Kemal Soysal, üçüncülüğü ise Raika’dan Selahattin Karagöz kazandı.
Diageo Reserve içki grubunun müdürü Zeliha Şener ödülleri verirken, “Tüm dünyadan gelen birinciler İskoçya’da başlayıp Londra’da sonuçlanacak finalde Büyük Britanya’nın çeşitli yerlerinde o yerlere özgü tatlarla miksoloji denemeleri yaparak zor aşamaların üstesinden gelmeye çalışacaklar. Büyük final sonrası dünyanın en iyisi seçilecek olan barmen de Diageo’nun desteğiyle dünyanın en iyi barlarında çalışma fırsatı yakalayacak” dedi.
Böyle bir yarışmanın Şişli’de Diageo ile Mey İçki’nin kurduğu International Wine and Spirits Academy’nin de desteğiyle Türkiye’ye gelmesi iyi oldu.
Ama ben bundan da çok, kokteyl tariflerine adeta “sızan” aşılmadık lezzet malzemelerine sevindim, “Nihayet egzotik meyveler ve narenciyelerden sonra sebzelerin lezzet verme potansiyeli de keşfediliyor” diye düşündüm.

Cesaretle kullandılar
Don Julio tekilayla yapılan birincinin kokteyli, çeşnisini ve çarpıcı rengini kırmızı pancardan alıyordu. İkinci seçilen barmenin kokteylinde salatalık ve taze zencefil dilimlerinin ferahlatıcılığı fesleğen yapraklarıyla daha da artıyor, üçüncü barmenin
kokteyli ise gücünü bize özgü
bir lezzet olan mahlep ve yine yaygın bir kuruyemişimiz olan keçiboynuzu tozundan alıyordu. Nihayet, barmenlerimiz ellerinin altındaki bu topraklara ait hazinelerin farkına varıyor, cesaretle onları kullanıyordu.