Yaz sıcakları yaklaşırken, meyve şarapları da lezzetle serinlemek için iyi bir seçenek... Meyve şaraplarının en yenisi ise mayhoş ama hafif de tatlımsı lezzetli, ferahlatıcı nar şarabı
Denizli’nin Bekilli ilçesinin hoşsohbet terzisi Hasan Bey’in hanımı yaptığı bir kavanoz vişne şurubunu o yaz tüketebilseydi, herhalde meyve şarapçılığının önde gelen üreticisi Küp Şarapçılık hiç doğmayacaktı. Pek çok Anadolu kadını gibi evde yaptığı vişne reçelinden artan şurubu bir kavanoza koymuş, yaz boyu onu soğuk suyla karıştırıp vişne şerbeti yaparak misafirlerine ikram etmişti. O yılki şurup tükenmeyip ertesi yıla kalınca kendi kendine mayalanarak alkollenmiş, Hasan Bey’in terzi dükkânında şen kahkahalarla içilmişti.
Hasan Altıntaş, o günlerden sonra eşine böyle alkollenmiş vişne şerbetleri yaptırdı, bir süre sonra da küçük bir imalathane kurarak bunun üretimine girdi. Bugün meyve şarapçılığımızın lideri olan Küp firması, 1960’larda böyle kuruldu...
Nar şarabı bakır kızılına çalan ilginç bir turuncu renkte
Vişne şarabının yanı sıra böğürtlen ve karadut şarabı da üreten Küp firması, son olarak
nar tanelerinden yaptığı nar şarabını piyasaya sürdü. Nar şarabı, 9 derece gibi hafif bir alkole sahip. Zira nar üzüm gibi çok tatlı bir meyve olmadığından, fermantasyon daha kısa sürüyor ve daha az alkol ortaya çıkıyor. Buzlu camdan bir şişede satılan nar şarabı, bakır kızılına çalan ilginç bir turuncu renkte. Pembe röfleler de gözleniyor... Burunda narı buram buram hissediyorsunuz. Damakta ise, narın burukluğu ve mayhoşluğu belirgin. Ama alttan alta hissedilen bir tatlılık, dengeyi kuruyor ve içimi güzelleştiriyor.
Küp Şarapları’ndan Asım Altıntaş, “Bu tipik bir şarap değil, bir meyve şarabı değil.
O yüzden buz da katabilirsiniz. Ama her halükârda soğuk içilmeli” diyor. “Meyve şarabı” adı altında içine
toz aromalar atılmış vasat beyaz şaraplardan yapılan taklit ürünlerin piyasayı kapladığı bir ortamda, bu tür şarapçılığın duayeni olan Küp’ün yeni ürünü, ilginç bir alternatif, şarabın tadına çok alışık olmayan gençlerin de çok hoşuna gidebilecek bir lezzet... Umarız, vişneden, böğürtlen ve karaduttan sonra narın da şaraba işlenmesi bir yol açar, Meyve cenneti ülkemizin olağanüstü zenginliği umarız şaraba daha çok yansır. Ve elma, armut, çilek gibi meyvelerimiz de buram buram hoş kokularıyla kadehlerimize dolar...