"Ne olursa olsun şov devam etmeli” fikrinin ilk ne zaman bir erdem olarak kabul edildiğini bilmiyorum. Belki Antik Yunan döneminde, belki daha önce. Ama şunu biliyorum, 1892 tarihli, Ruggero Leoncavallo imzalı “Pagliacci” operasındaki meşhur “Vesti La Giubba” aryası buna işaret ediyor ve sanırım bugünkü “şov devam etmeli” klişesinin de modern temellerinden biridir. Burada Canio, karısının ihanetini öğrenir ama hazırlanmalı ve palyaço olarak sahneye çıkmalıdır çünkü gösteri devam etmelidir.
Bu eskidenmiş. Güncelleme lazım. Çünkü palyaço günümüzde “Moralim bozuk benim” diyebiliyor ve bu en doğal hakkı. Geçen ay iki sanatçı “morallerinin bozuk olması”nı sebep göstererek şovlarını iptal etti. Bunlardan biri, Britanya’nın en büyük genç yıldızlarından Sam Fender’di. “Kendimi çok ihmal ettim” diyerek bir dizi konserini iptal etti. Ardından, Mercury ve Brit ödüllü Arlo Parks “İyi değilim” açıklamasını yaparak konserlerine ara verdi.
Bu tip sanatçıların özellikle turne döneminde çevrelerinde çok büyük bir ekonomi dönüyor. Dünyanın farklı köşelerinde yüzlerce, belki binlerce insana ucu dokunan bir ekonominin itici motoru durumundalar. Bu stresli bir iş. Büyük bir sorumluluk ve başa çıkması her zaman kolay değil. Altında eziliyorsunuz. Normaldir. Hangimiz ezilmiyoruz ki sorumluluklarımızın altında zaman zaman. Biz de turnemizi iptal edebilmeliyiz arada.
“İşini o kadar iyi yapıyor ki eve gitmiyor”. Aferin! Bu artık övünülecek bir şey değil. Ailenle ya da düpedüz kendinle ilgilenmiyorsan bir şeyleri yanlış yapıyorsun sen. Özellikle Kovid sonrası dönemde ofislere dönmek istemeyen çalışanların öne sürdüğü nedenlerden biri aileleriyle daha fazla zaman geçirebilmek.
Her gün yataktan kalkıp güne başlamak, derdi tasayı unutup erteleyip hayatın içine girmek ve rollerimizi oynamak zorundayız. Ama bazen iflas ediyoruz.
Her emekçinin, sabah rollerine soyunan her sıradan insanın “Bugün iyi değilim” deme hakkı olmalı. Şov biraz bekleyebilir.
‘Daha çok göçmen lazım!’
Ben değil Britanya’nın yeni Başbakanı söylüyor bunu. “Ekonomik büyüme için daha fazla göçmene ihtiyacımız var” açıklaması bizim durumumuzdaki bir ülke açısından en azından şu anda komik kaçar. Ama Britanya açısından durum farklı. Brexit sonrası AB üyesi ülke vatandaşlarına getirilen çalışma sınırlamaları pek çok alanda eleman eksikliğine neden oldu. Bu durum aslında Türkiye gibi ülkelerden gelecek nitelikli göçmenlerin de önünü açıyor. AB vatandaşlarının sahip olduğu kimi ayrıcalıklar ortadan kalkınca er meydanı hareketlendi tabii. Yeni Başbakan Liz Truss nitelikli, eğitimli elemanlara ihtiyaç olduğunu vurguluyor. İşin daha ötesi var.
Muhafazakârlar Brexit sonrasında zaten yeni bir vize ve göç sistemi getirmişlerdi. Truss bunu daha da ileri götürmeyi hedefliyor.
Britanya vize sisteminde geniş çaplı bir revizyon yapacağını ilan etti önceki gün. Göç her yönüyle yüzyılın gerçeği sizin anlayacağınız.