Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Oasis geçen hafta bir araya geleceklerini ve birlikte 2025 yazında bir dizi konser vereceklerini ilan etti. Şimdi bu birleşmeyle ilgilenen herkes, 31 Ağustos’ta piyasaya çıkacak biletlerden satın almak için sabırsızlanıyor. Ticketmaster üzerinde online olarak satışa çıkacak biletler muhtemelen kapışılacak. Taylor Swift vakasındaki gibi sistemin çöküp çökmeyeceği merak konusu. (Online bilet satışlarıyla ilgili bir yazıyı ayrıca yazacağım). Şimdilik sadece Britanya ve İrlanda’da ilan edilen konserler eğer talep büyük olursa, ki olması bekleniyor, dünyanın farklı şehirlerine ve festivallerine yayılacaktır. Bu yönde bir açıklama basın bülteninde de yer alıyordu.

Haberin Devamı

Oasis birleşmesi: ‘90’lar asıl şimdi geri döndü

Müzik dünyasının gündemine oturan birleşme pek de sinyal vermeden ani denebilecek bir hızda gelişti. Biraz başa saralım; Manchester’lı Liam ve Noel Gallagher kardeşlerin 1991’de kurduğu Oasis, o dönem hayli canlı bir müzik sahnesine sahip şehirdeki pek çok rock grubundan biriydi. Müzikal referansları The Beatles ve o dönemin dünyayı derinden etkilemiş Britanya grupları olan Oasis, 1994 yılındaki “Definetly Maybe” albümüyle dikkkat çekti. 1995’te gelen “(What’s The Story) Morning Glory” albümüyle ününü Britanya adasının dışına taşıdı. Grup besteleri ve tarzıyla ‘90’larda dünya çapında popüler olan Brit Pop’un en önemli temsilcileri arasına girdi. Hatta bu türü yaratan bir-iki ekipten biri de diyebiliriz onlar için. Blur ile yürüttükleri rekabet dönemin en büyük gündemlerinden biriydi.

2009’e kadar yedi albüm yapıp, o yıl turnenin ortasında dağıldılar. Noel, bir açıklama yaparak kardeşi Liam ile bir gün daha çalışamayacağını açıkladı ve üzgün olduğunu belirterek ayrıldı. O gün bugün iki kardeş bir araya gelmedi. Ayrı ayrı yollarına devam ettiler. Gruplar kurdular, solo albümler yaptılar ama işin doğrusu hiçbir zaman Oasis’in yarattığı güçte bir iş ortaya koyamadılar.

Öte yandan zaman içinde birbirleriyle olan çeşitli kavgaları, röportajlar aracılığıyla birbirlerine sataşmaları, birbirileri hakkında anlattıkları hikayeler büyük rating topladı. İki kardeşin bu uzun soluklu vehayli ağzı bozuk –neredeyse- kan davası, müzikal geçmişlerini de gölgeleyecek hale geldi.

Haberin Devamı

Geçen hafta gelen haber bu açıdan şaşırttı. Liam Gallagher bir ay kadar önce “önemli bir gelişme olacağını ancak şimdilik bu konuda konuşmayacağını” yazdı Twitter’da. Ardından geçen hafta Reading Festival sahnesinde ekranlardan bir tarih paylaştı. Bu açıklamanın tarihiydi. Ve iki gün önce hayranların hayalleri gerçek oldu.

Basın açıklamasında sadece doğru zamanın geldiği belirtiliyor. Ancak İngiliz medyasında şu an ortalık tahminden, yorumdan, magazinden geçilmiyor. Rivayete göre paraları bitti. Yeniden bir araya gelip uzun bir turne yaparak yeniden durumlarını düzeltecekler. Konu para olunca düşmanlıkların üstü örtüldü. Liam, Londra’nın kuzeyinde Highgate’te oturuyor. Noel ise Batı’da Maida Vale’de. Aralarında birkaç kilometre var aslında ama psikolojik mesafe çok daha büyüktü. Şimdi kapamış görünüyor. Kardeşlerin ikisinin de masrafı çok. Eski eşler, çocuklar, evler ve özel zevkleri finanse etmek için çok para gerekiyor. Liam’ın yeni bir havuz yaptırmak için belediyeden izin almaya çalıştığı önceki haftalarda yerel basına yansımıştı.

Haberin Devamı

Turnede grubun diğer üyeleri de olacak mı bunu bilmiyoruz. Kesin olan yeni müzik için stüdyoya girmeyeceklerini açıklamaları. Turne 1995’te yayınlanan “(What’s The Story)…” albümünün 30’uncu yılına denk geliyor. Kimilerine göre sadece 1994 ve 1995’ten yani grubun zirve zamanlarından şarkılar çalacaklar.

Şimdilik her şey yolunda, yeniden birleşme makinesinin çarkları daha önce pek çok grup için olduğu gibi onlar için de dönüyor. Şimdi tek yapmaları gereken 2025’e kadar kavga etmeden uslu durmak. Bunun pek mümkün olmadığını söyleyebilirim. Eğlenceli bir bekleyiş olacak.