Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu hafta yayınlanan en heyecan verici albüm Kardelen’in “Kalbimi Söküp Atın” adlı EP’si. Burada yer alan altı parçadan iki tanesi, “Güm” ve albüme adını veren “Lütfen Kalbimi Sökün” yeni şarkılar. Diğer dört şarkıyı R&B sahnesini ya da yeni müzikleri takip ediyorsanız muhtemelen biliyorsunuz. “Ceketin Bende Kaldı” klasik R&B örgüsü ve sound’una sahip bir ilk şarkı. Kardelen’in sanırım ‘90’lardan bu yana türe hâkim olan R&B standartlarını en fazla yansıtan şarkısı aynı zamanda.

Sözler, tutkulu, âşık kadının zihninden ve duygu dünyasından dökülen ilişki manzaralarına odaklı. Kardelen’in kendi yazıp bestelediği diğer şarkılar da –elimizdeki altı şarkı itibarıyla- bu tema çerçevesinde dolanıyor.

Haberin Devamı

“Emanet” daha yumuşak geçişlere sahip daha fazla caz öğeleriyle süslenmiş bir şarkı. Düzenlemelerde genel olarak caza değil, R&B beat’lerine ve çeşitli denemelere doğru meyletmek iyi fikir olmuş. Bu şekilde çok daha renkli ve çok yönlü bir müziğin ortaya çıktığı görülüyor. Tek bir türün sınırlarında kalınmamış yani. Müziği modern ve kendi içinde dönüşüp gelişebilecek bir alana çekmiş olmaları önemli.

Prodüktör Mert Demir’in klasik R&B geleneğinden yeni ritimler yaratması (mesela “Yaktın Beni”) Kardelen’in müziği için de kişiliği ve müzisyen ‘persona’sı için de çok önemli. “Bi’Kalp”, güçlü ve duygusal klasik R&B balad’larına göz kırpıyor. İyi başarılmış. Yeni şarkı “Güm” aynı duygusallıkta ama melodik açıdan daha Türk bir beste.

Bir Tame Impala şarkısı gibi başlayan “Lütfen Kalbimi Sökün” albümün en iyilerinden. R&B – rock arası düzenlemesi ve güçlü nakarat melodisiyle daha büyük sahnelere ve kitlelere yönelik bir deneme gibi olmuş.

Kardelen Köker, İzmir’den üniversite eğitimi için İstanbul’a gelmiş, küçük yaşta aldığı müzik eğitimini burada yeni bir sanatsal ve sosyal çevreye girerek dönüştürmüş bir yeni ses ve dikkat edilmesi gereken yetenekli bir sanatçı.

Görünen o ki doğru insanlarla bir arada. Ekibin diğer yarısı Mert Demir’i merak edenler için 2021 tarihli “KİMİM LAN BEN?” serisine bir kulak vermelerini tavsiye ederim. Henüz kariyerinin çok başında Kardelen ve sanırım adını daha çok duyacağız önümüzdeki yıllarda.

Haberin Devamı

“Lütfen Kalbimi Sökün” – Kardelen, UMG

Lütfen Kalbimi Sökün

Ne dinlesek?

Bu hafta yayınlanan bir diğer albüm Çağan Şengül’ün “Yangın” adlı çalışması. Sony Music etiketli albümden şarkılar bir süredir gelmekteydi. Emre Aydın’lı “Yansın” popüler olurken şimdi açılış şarkısı Cem Adrian’lı “Ben Sana Veda Edemem” geldi. Tam anlamıyla bir sonbahar albümü “Yangın”.

Kurban, geçenlerde “Gülümse” adlı daha önce yayınlanmamış bir şarkısını internete koymuştu. Bu hafta yine aynı kategoriden “Damla” rock dinleyicisine sunuldu. Bakalım grupla ilgili başka ne tip gelişmeler var. Yakında duyacağız.

Kaan Boşnak’ın “Delik Deşik” adlı yeni şarkısı bu haftanın öne çıkanlarından.

Palmiyeler’in yeni şarkısı “Ne Kadar Sevsen De”yi dinlerken insanın gözünün önünde yine sahiller, geniş kumsala vuran dev dalgalar, surf ve güneş geliyor.

Maneskin “The Loneliest” adlı romantik/duygusal bir rock balad’ıyla döndü sahnelere. ‘80’lerden bir Poison şarkısı dinler gibi hissettim.

Haberin Devamı

Ege Çubukçu ve Kenan Doğulu’nun ortak çalışmasının adı “What’s Love” bir Kaliforniya güzellemesi gibi duruyor. Sound ve beat de o havalarda.

Kamufle ve Elektro Hafız iş birliğinden ortaya “Usandım” adlı toplumsal eleştirel bir şarkı çıktı bu hafta. Haftanın dikkate değer rap parçası bence. Kamufle’nin çok yönlü müzikal kişiliğinin yeni bir yansıması.

Cat Burns dinlemediyseniz işte size bir fırsat. “People Pleaser” bu haftaki yeni şarkının adı. Şu ada Britanya’nın yükselen R&B vokalleri arasında geçiyor adı.

Kanadalı Fas asıllı şarkıcı Faouzia’nın “Habibi (My Love)” adlı şarkısı, giderek genişleyen Arap diasporasına hitap ediyor. Arapça şarkıların trendlerde giderek daha fazla görüldüğü bizimki gibi ülkeler de bu tabloya dahil elbette.