“Kalben” - Kalben: Yılın en başarılı albümü olarak görüyorum. Hem Türk popuna hem de alternatif popa yeni bir soluk getirdi Kalben. İlk zamanlarından bu yana radarımızda yer alan bu ismin sesini, hikayelerini ve müziğini bütün Türkiye’ye sevdirdiğini görmek mutlu ediyor.
“İhtimaller” - Kenan Doğulu: Kayıtlarını bizzat izledim, şahane bir işçilik ve müzisyenlik var. Çok değerli cazcılar bir araya geldiler ve kendisi de yetenekli bir müzisyen olan Kenan Doğulu ile birlikte çaldılar. Türk popu hiç bu kadar caz olmamıştır herhalde.
“Fantezi Müzik” - Jakuzi: Kutay Soyocak ve Taner Yücel ortak projesi Jakuzi’nin ilk albümü bu yıl bağımsız müzikler arasında en fazla dikkat çeken iş oldu. Domuz Records etiketiyle yayınlanan new wave albümde yedi şarkı var. Soyocak’ın “Koca Bir Saçmalık”ta bol efektli bir Orhan Gencebay sesi gibi tınlayan vokalleri müthiş.
“Loungin” - Kerem Akdağ: Gilles Peterson’ın dünya prömiyerini yaptığı bu EP albüm, caz/soul/electronica camiasına umut verici bir giriş yaptı. Akdağ dünya çapında geleceği parlak genç müzisyen ve prodüktörlerimizden biri olarak değerlendirilebilir şimdiden.
“Mükemmel Boşluk” - Redd: Redd yılın en başarılı rock albümünü yayınladı. Albüm için, “Giderek daha net, daha oturmuş bir müzik, giderek netleşen, az lafla çok şey anlatabilen sözler” diye yazmıştım. Arkasındayım.
“Aşk Böyleymiş Meğer” - Flört: Flört’ün eğlenceli albümü rock’tan Anadolu popa ve folka Türk pop tarihinde geziniyor. Geri vokallere ayrıca dikkat.
“Voltage Controlled Music” - Tunç Çakır: Multienstrümentalist prodüktör Tunç Çakır’ın deneysel elektronik müzik projesi etkileyici. Çakır’ın synthesizer’ların sınırlarını zorladığı ve kendi çalıp kaydettiği bu solo EP albüm, Wic Recordings etiketiyle yayınlandı.
“Alliance” - Grup Ses: Yılın en renkli albümlerinden biri, pek çok alternatif ismin de yer aldığı bir derleme niteliğindeki “Alliance”. Da Poet, Ağaçkakan, Elektro Hafız, Stormptrap Asifeh, Nodul, Coco Bryce, Biblo, Levni yer alan isimler arasında. Psychedelic popu seven, psychedelic Türk hiphop’ına da bir göz atmalı.
“Bitsin Bu Delilik” - Cihan Mürtezaoğlu: Prodüktör ve gitarist olarak tanınan Mürtezaoğlu’nun Dokuzsekiz etiketiyle yayınlanan albümü sayesinde müzikseverler bir şarkıcı ve söz yazarı kazanmış oldu. Sessiz, “unplugged” olmasa da akustik hissini hiç yitirmeyen bir ilk albüm.
“Different City Different Mood” - Alper Yılmaz: Caz gitaristi Alper Yılmaz’ın piyanoda Ercüment Orkut ve davulda Volkan Öktem ile kaydettiği bu güzel albüm tam bir yıl önce aralık 2015’te piyasaya çıktığından 2016 listesine almaya karar verdim. Güzel bir caz albümü.
2016’dan 10 yerli şarkı
“Anlatamıyorum” -Mor ve Ötesi
“Suspus” - Ceza
“Aşk, Virüs” - Redd
“Hologram” - Gaye Su Akyol
“Koca Bir Saçmalık” - Jakuzi
“Get There” - Kerem Akdağ
l“Saçlar” - Kalben
“MMH” - Levni (LPG Remix)
“Bazı Günler Unutulmaz” - Melis Danişmend
“Yalnız Ölmek” - Can Güngör
Şu ara dinlemeniz gereken 4 şarkı
“Crying in The Sunshine” - Miniature Tigers: New York çıkışlı indie ekibin ekimde yayınlanan yeni albümünden naif ve öforik bir parça. Indie folk revival yolunu aldı, yükünü tuttu ama hâlâ gideri var işte…
“Breakfast” - Aaron Taylor: Londra çıkışlı prodüktör Aaron Taylor’ın bu yıl içinde yayınladığı iki EP’de de, old school minimal soul vokaller ve bas ön planda. Sabahları dinlensin.
“Friend of The Devil” - DePresno: Norveç, Bergen çıkışlı genç isim bu yıl single’larla çıkış aradı. Minimal düzenlemelerle sunduğu vokal ağırlıklı şarkıları ilgi görecek gibi.
“Ready For The Magic” - Bloodhoney: Glasgow çıkışlı punk rock ekibinin ikinci uzunçalarındaki bu şarkı, aynı şehirden daha eski bir grup, Life Without Buildings tadı bıraktı damaklarımızda.
Pazar albümü
The Olympians” The Olympians
Merhume Sharon Jones’un kurduğu bağımsız Daptones yayınlarına devam ediyor. Hayal ettiği gibi yeni Motown olacak mı Daptone, söylemek için henüz erken. Ama label’ın en yetenekli müzisyenleri bir araya geldi ve Olympians adı altında enstrümental bu albümü yaptı. Funk sevenler için riff, melodi, ritim cenneti. Azra Erhat’ın “Mitoloji Sözlüğü” yanınızda olsun ama.