Mozart’ın ölümünün 225. yılıymış ve bu rakam hayli enteresan bulunmuş olmalı ki 225. yıl anısına 200 CD’Lik bir box set yayınlandı. Tüm çabalara rağmen 225 CD’lik bir box set yayınlanamadığı anlaşılıyor. Müzikseverlerin 200 CD ile yetinmesi gerek.
Amazon üzerinde nakliye hariç 448 dolara satın alınabilen, yaklaşık 20 kg ağırlığındaki bu paket (Türk lirasına çevirince 1500 lira civarı tutuyor) Decca Classics, Deutsche Grammophon, Salzburg Mozarteum Foundation işbirliğiyle hayata geçirilmiş.
Mozart’ın Handel ve Bach aranjmanları yer alıyormuş bu CD’de, ilk kez. Bach’ı Batı dünyasının gündemine ölümünden 100 yıl sonra yeniden getiren Mozart’tı. Anlamlı bir içerik.
Müzikseverler sevmiş
30 CD boyunca önemli eserlerin alternatif icraları var. Kalan CD’lerde beş saatlik yeni performanslar var. Farkı, Mozart’ın kendi enstrümanlarıyla kaydedilmiş olması.
Yeni keşfedilmiş parçalar var. Daha önce hiçbir yerde yer almamış eserlerden söz ediyoruz. Çok az icra edilmiş eserleri bir araya getirilmiş.
İcracıları sayıyorum: Abbado, Barenboim, Bartoli, Böhm, Brendel, Brüggen, Damrau, DiDonato, Fleming, Gardiner, Hogwood, Mackerras, Marriner, Mutter, Nezet-Seguin, Östman, Pinnock, Pires, Schiff, Solti, Terfel, Uchida, Villazon, Wunderlich.
İki kitap var, yepyeni illüstrasyonlarla Mozart’ın hayatı ve 30 talebesinden eserleri hakkında bilgileri içeren makaleler... Özetle içerik güçlü. Mozart’ın kendisi eve gelip çalsa bu kadar güçlü olamaz.
Bizim bu sarkastik yaklaşımlarımıza bakmayın değerli okurlar, müzikseverler paketi sevmiş. Çünkü tam 6 bin 250 adet satılmış bu paketten. Az buz değil. Her pakette 200 CD var ve basit bir çarpma yaparak Mozart’ın 1 milyon 250 bin CD sattığını bulmak çok da zor değil. Mozart hanesine kaydedilen bu rakam onu yılın en fazla CD satan sanatçısı haline getiriyor.
İnsan 200 CD’yi ne kadar zamanda dinleyebilir emin değilim. Ancak şu kesin ki bugün box set’çilik CD satışlarını kurtaran tek şey . Böyle bir kutuyu satın almada muhtemelen yılların ilgisizliğini, eksikliğini tek hamlede kapatma telaşı var. Belki sevilen birine anlamlı bir hediye alma ihtiyacı var. Çocuklarına eksiksiz bir müzik kütüphanesi teslim etme tatmini var. Ama en az bunlar kadar, “eşsiz” bir deneyim yaşama, Mozart’la, onu icra eden sanatçılarla, müzikten öte bir bağ kurma arzusu var. Galiba evde bir tür kişisel müzik müzesi oluşturma özlemi de var.
Zira bugün Elton John’dan The Who’ya, Massive Attack’den Pink Floyd’a, her tür klasik ve çağdaş klasik grubun box set’leri yok satıyor. İnsanlar bunları alıp evlerine muhtemelen hobi köşeleri inşa ediyorlar.
Deneyim arayışı
Ben bunu biraz da müzikseverin yaşlanıp refaha kavuştukça kendilerine özel deneyimler aramasına yoruyorum. Ayda 9.99 liraya her şeyi dinlemek varken 448 dolara 200 CD’lik paket almak ve bunu koymak için muhtemelen tik ağacından yeni bir raf yaptırmak, kendini özel ve ayrıcalıklı hissetmenin bir yolu olsa gerek. Müziğin lüksü bu.
Rock festivaline gidip VIP paket satın alarak sahnenin en önünde kişisel çadırında kokteylini içerek sahnedeki rock grubunu seyretmek de, mağazaları tek tek dolaşıp 50’şer 100’er plaklık paketlerle eve dönmek de bu kategoride değerlendirilmesi gereken eylemler.
Masa üstünden notlar
Doğuş Grubu trafikte güvenliğe dikkat çekmek için bir jingle yarışması başlattı. Ben de jürisinde olacağım ve başvuruları değerlendireceğim. Birinci şarkıyı Nil Karaibrahimgil seslendirecek. Katılmak çok kolay. Bir enstrüman eşliğinde jingle’ını kaydet, yolla (Trafikhayattir.com). Trafik konusunda bilinçlenmeye katkı sağla.
Hakan Kurşun’un “Kuark” adlı albümünün ilk videosu “Kelebekler Vadisi”ne çekildi ve internete verildi. Bilginize.
In Hoodies’in ilk albümü “A Lunar Manoeuvre”, Curious Fox Records tarafından plağa basıldı. Pek yakında plakçılara dağıtılması bekleniyor.