Mekanik saat dünyasında meraklıları bile şaşırtan markalar vardır. Mesela Cenevre merkezli Label Noir küçük bir şirkettir ama uzmanlaştığı alanda büyük işler işler yapar. Label Noir’ın işi nedir derseniz, mekanizma dahil saatin rengini siyaha çevirmek veya isteğe göre saatin mekanik yapısını değiştirerek özgün modelde olmayan yeni özellikler eklemek diyebiliriz. Öylesine popüler oldular ki koleksiyoncuların yanında üretici firmalar da işbirliği yapmak için sıraya giriyor.
Bir başka marka astronomiye takıntılı Vianney Halter bence Deep Space Tourbillon modeli uzaydaki kara delikleri taklit eden bir mekanizmaya sahiptir! Oris markasının Aquis Depth Gauge Chronograph isimli profesyonel dalış saati de çok ilginçtir, 500 metre derinliğe kadar su basıncını mekanik olarak ölçen bir göstergesi vardır! (Günümüzde çoğunlukla pilli dalış bilgisayarları kullanıldığını düşünürsek yapılan işin ne kadar çılgınca olduğu daha iyi anlaşılabilir.)
Jaeger-LeCoultre ve Rolex
Jaeger-LeCoultre markasının Geophysic True Second modeli de sade görünümüne rağmen şaşırtıcıdır, çünkü saniye ibresi tıpkı pilli saatler gibi saniyede bir kez hareket eder. Mekanik saatlerde yapı gereği saniye ibresinin normalde akarak ilerlediğini bildiğinizde büyülenmeniz garanti.
Saatseverlere normal gelen ama saat dünyasına aşina olmayanları şaşırtan bir haberim de yılda bir milyon saat satan dünyanın en büyük üreticilerinden biriyle ilgili: Rolex artan talebi karşılamak için 3 yeni “geçici” saat üretim tesisi açıyor. Rolex geçen yıl da 1 milyar dolar maliyet öngörülen ve 2029’da tamamlanacak yeni bir üretim tesisi inşa etmeyi planladığını duyurmuştu. Rolex hiçbir zaman ne kadar kazandığını açıklamıyor ama Morgan Stanley’e göre 2021’de yaklaşık 8 milyar dolarlık bir ciro elde ettiği tahmin ediliyor.
İhtiyar delikanlı
Fakat bence asıl şaşırtıcı, yaratıcı buluşları olan en büyüleyici marka 1839’dan beri kesintisiz olarak saat üreten L’Epée. (Markanın ismi “kılıç” anlamına geliyor, logosu da çapraz duran iki kılıçtan oluşuyor.) L’Epée’nin kurucusu saat ustası ve mucit Auguste L’Epée müzik kutuları, masa ve seyahat saatleri üreterek işe başlamış. Kısa zamanda kendine has sadık bir kitle edinen Auguste L’Epée birçok yenilik ve icatla pek çok patent almış hatta Guinness Rekorlar Kitabı’na giren uzunluğu 2,29 metreyi, ağırlığı 1,2 tonu bulan saatler de üretmiş.
L’Epée kendi saatlerini üretmenin yanında en büyük mekanizma tedarikçilerden biri olmuş: Diğer saat markaları için bir mekanizmanın üretilmesi en zor olan parçalarından biri olan (tik-tak sesinin kaynağı) eşapman üretiminde ise zirveye çıkmış. En parlak döneminde yılda 200 bin eşapman üreten L’Epée, bir dönem 600 saat ustası istihdam etmesiyle İsviçre’nin en büyük işletmelerinden biri haline gelmiş.
Rekabet son derece zorlu olduğundan zamanla daha mütevazı boyutlara inen L’Epée, şimdilerde 184 yaşında ama masa saati üretimindeki teknik bilgi birikimi ve zanaatkârlık becerisi açısından İsviçre saat endüstrisinin mücevherlerinden biri durumunda.
Mizah ve sanat
Her yeni model için sıfırdan yeni bir mekanizma üretmeleri belgesel konusu bile olabilir. Fiyatlara gelince, “yükte hafif pahada ağır” demek doğru olmaz zira birkaç kilo ağırlığındaki bu saatler küçük veya hafif değil.
L’Epée öylesine usta işi ve şaşırtıcı masa saatleri üretiyor ki hayranları arasında Amerikalı rap şarkıcılarından İngiliz kraliyet ailesi üyelerine kadar birçok ünlü isim var. (Bir örnek: Prens Charles ve Lady Diana’nın 1981’deki ünlü düğününde 100 şanslı davetliye armağan olarak Hermès deri kılıf içinde L’Epée saatleri verilmiş.)
Auguste L’Epée, çok şakacı biriymiş ki isminden dolayı şirketi 1 Ağustos’ta kurmaya karar vermiş. Mizah duygusu halen canlı, örneğin el bombası şeklindeki saat için “hayatın zorlayıcı baskısına direniş” denebiliyor.
Kurucudan miras kalan mizah duygusunun yanında sanata ve zanaatkârlığa olan tutku da şirketin DNA’sına işlemiş durumda. L’Epée saatlerinin her biri hem kinetik bir heykel hem de her parçası L’Epée tarafından üretilen 8 günlük güç rezervine sahip mekanizmasıyla yüksek saatçilik sınıfında yer alan seçkin bir zaman makinesi.