Önceki gün Türkiye Kamu-Sen TÜİK’ten aldığı enflasyon verileriyle geçinme giderlerini yeniden ayarladığını açıkladı. Buna göre, zorunlu tüketim harcamalarındaki artışlar memur maaşlarını aşmış ve yılın ilk 5 aylık döneminde 344 bin memur daha açlık sınırının altına düşmüş. Hesap şöyle:
Geçen yılın aralık ayında açlık sınırının altında (895 YTL) maaş alan memur sayısı 693 binmiş. Şimdi son verilerle açlık sınırı 977 YTL’ye çıkmış. Yani fiyatlar yüzde 9.1 artmış. Oysa memur maaşlarına yüzde 2-4 arasında zam yapılmış. Bu durumda memur maaşları yüzde 5-7 arasında enflasyona karşı ezilmiş ve tam 344 bin memur daha açlık sınırının altına düşmüş. Açlık sınırının altında olan memur sayısı 1 milyon 37 bin 343 olmuş.
Açlar hızla artıyor
Böylece 2007 yılının aralık ayında memurların yüzde 28.4’ü açlık sınırının altında maaş alırken, şimdi (2008 yılının mayıs ayında) memurların yüzde 42.5’i açlık sınırında olmuş. Yani ülkemizde memurların neredeyse yarısı aç! Geri kalanın da çoğu varlıklı değil yoksul!
Hemen açıklayalım, açlık sınırı, gıda (günde sadece 2800 kalori) ve barınmanın karşılanmasını ifade ediyor. Ama asgari ölçülerde. Yoksulluk ise diğer harcamaları da kapsıyor ama bu kez de lokanta, eğlence ya da tatil olmuyor. Harb-İş Sendikası’na göre ise açlık sınırı 4 kişilik bir aile için biraz daha az: 655 YTL. Yani Harb-İş’e göre, memurlardan açlık çeken çok daha az. Ama hemen hepsi yoksul. Çünkü Harb-İş Sendikası’nın tahminlerine göre ise yoksulluk sınırı ayda 1.980 YTL. Bir düşündüm ki, bizim üniversitede bile doçentler yoksulluk sınırında. Hal böyle olunca memurlar içinde yoksulluk çekmeyen kalmıyor.
Gerçi biz 4 kişilik bir ailenin 655 YTL ile açlıktan kurtulacağı kanısında değiliz. Hele gıdadaki son fiyat artışlarıyla...
Enflasyon yoksulu daha fazla eziyor
Kamu-Sen araştırmasında alınan ücretin neredeyse yüzde 52’sinin gıdaya harcandığı görülüyor. Oysa TÜİK’in tüketici fiyat sepetinde gıdanın payı yüzde 28.6. Yani memurların ya da işçilerin bir kısmı o denli yoksul ki aldıkları maaşın yarısı ancak boğazlarına yetiyor.
Yine TÜİK verilerinde yüzde 16.6 ağırlığa sahip olan kiranın Kamu-Sen araştırmasında yüzde 40 ağırlığa sahip olduğu görülüyor. Kısacası, çok daha hızlı artan gıda ve kira yoksulların harcamalarının yüzde 90’ını oluşturuyor. Yani son aylarda enflasyon yoksulları çok daha fazla eziyor.
Bu arada dün Maliye Bakanı Unakıtan, yılbaşında yüzde 2 zam yapılan memur maaşlarına yılın ilk yarısında oluşan enflasyondan kaynaklı farkın temmuzda ek zam olarak yansıtılacağını söyledi.
Ek zammın yüzde 2 ile 5 arasında olabileceği hesaplanıyor. İyi de yoksulların enflasyonu çok daha yüksek. Bu durumda yoksul olan memurlar daha da yoksullaşmış olacak.
TÜİK verilerine göre bile gıda ve barınmanın harcama içindeki payı yüzde 45. Buradaki fiyat artışı da ortalama enflasyondan yüzde 50 daha fazla. Artan petrol fiyatıyla ulaştırma da daha pahalı hale geliyor. Kısacası, bu tür enflasyon müthiş bir yoksullaşma yaratıyor.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024