Her yıl düzenlenen IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantısı bu yıl 6-7 Ekim tarihlerinde İstanbul’da toplanıyor. Türkiye bu toplantılara ilk defa evsahipliği yapmıyor. Bundan 54 yıl önce de bir kez evsahipliği yapmış.
Bu toplantılara öncelikle Merkez bankaları yöneticileri, maliye bakanlıklarının üst düzey bürokratları, özel kesim temsilcileri ve akademisyenler katılıyor.
Bu toplantılar, iki yıl üst üste Washington’da, üçüncüsünde de bir başka ülkede yapılıyor. 2008’de gerçekleştirilen toplantılara yaklaşık 8 bin kişi katılmış. Ancak Washington dışındaki toplantılara çok daha fazla kişi katılıyor. İstanbul ise en kalabalık olanlardan biri olabilir çünkü Avrupa’da... Bu nedenle 13 bini aşan bir katılım bekleniyor.
Krize çözüm
Önceki yıl birkaç görevli İstanbul’a gelerek gündem konusunda bizden de fikir almıştı. O zaman aklımıza küresel kriz gelmediğinden, Çin ve diğer Asya ülkelerinin büyümesine işaret etmiştik. Fakat şimdi ana gündem küresel kriz. Bu yılki toplantının başlığı da “Krize çözüm, toparlanmaya destek.”
Geçen haftaki G-20 ülkeleri toplantısından bir sonuç çıkmamıştı. Bu toplantıdan da bir şey beklenmemeli. Çünkü bu toplantılarda siyasal liderler olmaz. Uzmanlar yaklaşım ve tahminlerini ortaya koyar. Çözümler tartışılır. Ancak resmi programda olmayan, G-7’de yer alan ülkelerin finans ve maliye bakanları da 3 Ekim’de bir araya geliyor.
İlk gün bir IMF yetkilisi (JosÈ ViÒals) Küresel Finansal İstikrar Raporu açıklayacak. Bu rapor önemli. Ardından (1 Ekim’de) IMF’nin Ekonomi Danışmanı Prof. Olivier Blanchard dünya ekonomisinin görünümünü özetleyecek. Bu sunum da çok önemli olacak çünkü toplantının temelini oluşturacak.
Lorenzo Giorgianni ise IMF destekli programlardan ne öğrendiğimize ilişkin bir sunum yapacak. Türkiye IMF ile anlaşmalı diye ısrar edenler bu sunumu mutlaka izlemeli. Tabii öğlen IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın basın toplantısı önemli.
3 Ekim’de dünyanın her bölgesinin IMF sorumlusu küresel krizden nasıl etkilenildiğini özetleyecek. 4 Ekim’de küresel ısınma ve borçlu ülkelerin durumu tartışılacak. Domuz gribi, yoksulluk gibi konular da sunumlar arasında. 4 Ekim Pazar günü IMFC (Uluslararası Para ve Finans Komitesi) Başkanı Boutros-Gali ve IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın saat 15’teki toplantısını izlemek gerekiyor. Burada kritik yorumlar yer alacaktır.
Bir daha nasip olmaz
Toplantı takviminde talep dengesinin yeniden kurulması, finans sistemi reformları, finans sisteminin sağlığına kavuşturulması, risklerin tespit edilmesi ve “canlandırma politikalarına son verilirken temkinli olunmalı” şeklinde belirlenen temel konular da yer alıyor.
5 Ekim’de de Kalkınma Komitesi (DC) Başkanı Agustin Carstens, Robert Zoellick ile Dominique Strauss-Kahn basın toplantısı gerçekleştirirken, 6 ve 7 Ekim’de yıllık toplantıların ana oturumları yapılacak.
Toplantılar 7 Ekim’de sona erecek. Bütün bunlar olurken ben bir Türk ekonomistine yaşamında bir defa nasip olacak bir olayı kaçıracağım. Ne yazık ki, Boston’da (ABD) siyasal krizlerin ekonomik temelleri konulu bir konferans vereceğim. Oysa ne Türkiye’de siyasal kriz biter, ne de onu güdüleyen ekonomik sorunlar!