Dünyanın en büyük ekonomilerine Batı ülkeleri sahip. Başta ABD geliyor, milli geliri tam 14.4 trilyon dolar. G-6 olarak bilinen ABD’nin yanı sıra, Fransa, İtalya, İngiltere, Almanya ve nihayet Japonya milli gelirlerinin toplamı tam 26 trilyon dolara yaklaşıyor.
Ancak geçen hafta yatırım kuruluşu Goldman Sachs’ın hazırladığı bir rapora göre, bu denge bundan 30 yıl sonra değişecek. BRICS ismi verilen ve hızla büyüyen 4 ülkenin milli gelirleri G-6 ülkelerini geçecek. BRICS denilen ülkeler şunlar: Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin. Bunlardan Çin ve Hindistan çok büyük nüfusa sahipler.
Çin ikinci, Hindistan üçüncü dünya devi
2025 yılında bu ülkelerin milli gelirleri G-6 ülkelerinin yarısına ulaşacak. 2040 yılında ise geçecek. Çok değil, şu anda 30 yaşında olan biri 60 yaşına geldiğinde dünyanın en büyük 2 ekonomisinin ABD (27 trilyon dolar) ve Çin (26 trilyon dolar) olduğunu görecek. Hindistan ise dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olacak: 12 trilyon dolar. Japonya 6 trilyon dolar yaratırken, beşinci Rusya olacak ve 4.5 trilyon dolar üretecek. Hemen ardından bu kez Brezilya gelecek: 3.7 trilyon dolar. Almanya, Fransa ve İngiltere ise 3 trilyon dolar kadar milli gelirle arkadan gelmeye başlayacaklar. İtalya ise 1.8 trilyon dolarla en arkada gelecek.
O zaman dünyayı da sadece ABD değil, Çin ve Hindistan da yönetmeye başlayacak. Üstelik bu tahmine göre, 2050 yılında BRICS ülkeleri 84 trilyon dolar yaratırken, G-6 ülkeleri 54 trilyon dolar yaratmaya başlayacak.
ABD’nin milli geliri 35 trilyon dolarda kalırken, Çin’in milli geliri 44 trilyona, Hindistan’ın milli geliri de 28 trilyon dolara çıkacak.
Ancak burada bir yanılgıya düşülmemeli. O tarihe gelindiğinde ABD’de kişi başına gelir 84 bin dolara yaklaşırken, Japonya’da 66 bin, İngiltere’de 59 bin, Fransa’da 52 bin, Almanya ve Rusya’da 49 bin dolar olacak. Yani kişi başına gelir açısından ilk 5 ülke gene G-6’dan olacak. Olsa olsa buna Rusya katılacak.
İtalya’nın ise kişi başına geliri 41 bin dolar olacak. Bununla beraber, Çin’de kişi başına düşen gelir 31 bin doları, Brezilya’da da 27 bin doları bulacak. Bu da elbette G-6 ülkelerinin gene refah ülkeleri olmasını sağlayacak.
Ya Türkiye ne olacak?
Bu değişim elbette yüksek büyüme performansına bağlı. Bu performansın sürmesi bekleniyor. Çin’de ekonominin bir süre sonra yavaşlayacağı sanılsa da, Hindistan için bu farklı. Hindistan’ın daha uzun süre yüksek büyüme hızını koruyacağı tahmin ediliyor.
Türkiye’ye gelince. Her yıl ekonomi ortalama yüzde 5 büyürse 2040 yılında kişi başına gelir 47 bin dolar olabilir. Bu da Fransa ve İtalya’ya yaklaşan bir düzey. Tabii yüzde 5 ortalamayı tutturmak için de Brezilya, Çin ya da Hindistan gibi ihracatla büyümek gerek. O da ayrı bir hikâye.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024