Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son dönemde tanıtılan cihazlar farklı özellikleriyle öne çıkıyor. Yapay zekayla daha iyi fotoğraf çeken cep telefonu, yüzlerce antrenman modunu destekleyen akıllı saat, diş fırçalamayı yeniden tanımlayan akıllı fırça bunlar arasında

Yapay zekalı ‘cep’ antrenör gibi saat

Teknoloji dünyasında yeni ürün tanıtımları tam gaz devam ediyor. Bunlar arasında akıllı telefon ve saatler öne çıkıyor. Diğer pek çok alanda tanıtılan pek çok yeni ürün teknoloji severlerin ilgisini çekiyor. Oppo, Huawei, realme, TCL gibi markaların son ürünlerine göz attık.

Haberin Devamı

Fotoğraf gelişti

Oppo, yapay zeka portre uzmanı Reno6’yı tanıttı ve ülkemizde satışa sundu. Telefon, portre çekimlere sinematik bokeh ışıltı efektleri sunan yeni Bokeh Parlak Video ve Yapay Zeka Vurgu Videosu gibi özellikleriyle öne çıkıyor. 6.4 inç Amoled ekranı var, Qualcomm Snapdragon 720G işlemciden güç alıyor. Arkada 64 MP yapay zeka dörtlü kamera kurulumuna ve önde 44 MP selfie kamerasına sahip. Bu donanım, Reno6’ya yapay zeka ile güçlendirilmiş portre video yetenekleri kazandırıyor. 8 GB Ram, 128’lik depolama alanı var. 4.310 mAh’lık pili, 50W hızlı şarj özelliği bulunuyor. Fiyatı 7.299 TL olarak açıklandı.

Yapay zekalı ‘cep’ antrenör gibi saat

TCL’nin Türkiye’de yerli cep telefonu hamlesi sürüyor. Şirket, 2021’de ‘Made in Türkiye’ etiketli 3 modeli kullanıcılarla buluşturdu. TCL Türkiye Ülke Müdürü Serhan Tunca, “Türkiye, TCL’in dünyada önem verdiği pazarlar arasında ilk sıralarda. Üretim üssü olma konumuna emin adımlarla ilerliyoruz. 2021’de TCL 20 SE ile başladığımız yerli üretim sürecimiz, TCL 20E ve TCL L7’nin de katılmasıyla kısa sürede genişledi. Ürünlerimiz ilgiyle karşılanıyor. IDC’nin verilerine göre akıllı telefon pazarında kısa sürede 6. sıraya kadar yükselmemiz bunun bir göstergesi” dedi.

14 günlük pil ömrü

Huawei, HarmonyOS 2.1 işletim sistemli yeni nesil akıllı saatleri Watch GT 3 46mm ve 42mm’yi ön satışa sundu. GT 3 46mm, tipik kullanımda 14 günlük, GT 3 42mm 7 günlük şarjı destekliyor. Kişisel bir antrenör olan Watch GT 3, 18 profesyonel egzersiz modu, 12 açık hava antrenmanı dahil 100’den fazla egzersiz ve 6 kapalı antrenman modunu izlemeyi sağlıyor. Huawei TruSeen 5.0+ kalp atış hızı izleme teknolojisine sahip. Saatlerde daha iyi ışık penetrasyonu, daha düşük güç tüketimi ve daha rahat bir kullanım deneyimi sağlamak için kavisli bir tasarım benimseniyor. 2.699 TL ve 3.399 TL fiyatıyla ön satışa sunuldu.

Haberin Devamı

Evlerdeki Wi-Fi sorunları için etkili çözümlerin başında yer alan powerline adaptörler, Türk kullanıcılar tarafından da keşfedildi. TP Link Ülke Müdür Yardımcısı Ali Dinçer, geçen yıl iki kat artan powerline adaptör satışlarında, bu yıl da yüzde 150 oranında artış yaşandığını söyledi.

Yapay zekalı ‘cep’ antrenör gibi saat

Diş fırçası akıllandı

P&G markası Oral-B, yeni akıllı diş fırçası modelini tanıttı. Oral-B iO, diş fırçalamaya yeni standart katacak. İnteraktif ekranı var. Akıllı basınç sensörü, kullanıcıları optimum temizleme basıncını uygulamaları konusunda yönlendiriyor. Fırça ekranında takibi kolay bir pil gücü göstergesi bulunuyor. Oral-B iO, mobil uygulaması, ağız içindeki tüm alanları algılıyor ve fırçalamanın yüzde yüz tamamlanmasını sağlamak için kullanıcıyı, ağzında, fırçaladığı ve kaçırdığı alanları göstererek yönlendiriyor.

Haberin Devamı

Acer’ın hareket halindeki içerik üreticiler için tasarladığı tamamen dönüştürülebilir dizüstü bilgisayarı ConceptD 3 Ezel Pro, 15.6 inçlik dokunmatik ekranıyla geldi. Kendi takılabilir ekran kalemi ve altı farklı çalışma modu ile yaratıcı profesyonellerin iş akışlarına verimlilik ve kolaylık katıyor.

DJI, katlanır drone teknolojisine sahip modellerinden Mavic 3’ü tanıttı. Mavic 3, Hasselblad imzalı çift kameralı yapısıyla dikkat çekiyor. 200 metre menzile sahip çok yönlü engel algılama sensörleri, 46 dakikaya kadar uçuş süresi sağlayan yeniden tasarlanmış pilleriyle öne çıkıyor. Çift kamera sistemiyle her şeyin üstünde görüntüleme imkanı sunan DJI Mavic 3, daha yüksek video tanımı, daha yumuşak çekimler ve kroplama olanakları yaratıyor.

Yapay zekalı ‘cep’ antrenör gibi saat

‘Herkes kendi avatarını yapacak’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilgi İşlem Daire Başkanı Naim Erol Özgüner, büyük veri konusunda çalışmalarını artırdıklarını belirterek, bir İstanbullunun belediye hizmetiyle ondan fazla kez buluştuğunu ve bunun da 16 milyon insan için günde 130 milyon işleme denk geldiğini söyledi.

Belediye olarak bu büyük veriyi yönetmek için çaba sarf ettiklerini belirten Özgüner, “Hedefimiz bu anonim veriyi kullanarak onlara kişiselleştirilmiş hizmetler sunmak. Çok büyük veri havuzumuz var. Başakşehir’deki veri merkezimiz 1.500 metrekarelik alanda servis veriyor. 4 bin kilometreye yakın da kendi fiber optik omurgamız var. Veri yönetimini çok önemsiyoruz. Veri analitiği çalışmalarımız da var. Veri tahminleriyle hizmetlerdeki sorunları daha olmadan önce tahmin etmeye başlayacağız. Ayrıca yeni çalışmalarımızla örneğin taşınma işlemi sırasında vatandaşın elektrik, su gibi abonelikleri için dört ayrı kuruma gitmeden internetten işlem yapabilmesini olanaklı hale getireceğiz” dedi.

Metaverse’e hazırlık

İstanbul Kart, İsbak, İspark gibi hizmetlerin teknolojilerini kendi bünyelerinde geliştirdiklerini dile getiren Özgüner, yapay zeka ve metaverse gibi yeni teknolojiler üzerinde de çalıştıklarını aktardı. Özgüner, “Metaverse’le özellikle engelli vatandaşlarımızın sanal dünyada İstanbul’u gezmelerini sağlayabiliriz. Herkes avatarını yaratıp İstanbul’daki canlı bir konsere de katılabilecek” bilgisini verdi.

Naim Erol Özgüner, İstanbul Senin adlı süper bir uygulama çıkardıklarını da anlatarak, şu bilgileri verdi: “İki yıldır üzerinde çalışıyorduk. Tek bir uygulama üzerinden 30’dan fazla İBB uygulamasına ulaşılabilecek. Bu uygulama üzerinden İGDAŞ ve İSKİ faturaları ödenebilecek. Otobüs saatlerine bakılabilecek, toplu ulaşımda kullanılacak. Kullanım alanlarını daha da artıracağız.”