Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Görme engelliler için teknoloji ve internet kullanımı önem taşıyor. İki görme engellinin kurduğu BlindLook’un çözümü onlara yardım etmek için geliştirildi. Dünyada da kullanılmaya başlandı. Firmalara, görme engellileri de dikkate almaları çağrısında bulunuyorlar

Teknolojinin nimetlerinden görme engelliler de yararlanıyor. 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü geçen hafta kutlandı. Görme engellilerin de dijital erişim hakkı için yeni uygulamalar hayata geçiyor. Bunun için kurulan firmalar da var. BlindLook bunlardan biri. Kendileri de görme engelli olan Sadriye Görece ve Cihat Ersin Aydın tarafından 2019’da kuruldu. Her geçen yıl da büyüyorlar ve yurtdışına açıldıklarını duymak beni mutlu etti. Görece ve Aydın ile sohbet etme şansı yakaladım. BlindLook, dünyadaki 285 milyon görme engelli özgürce hayata dahil olabilsin diye teknolojiler geliştiriyor. Görece, şu anda Amerika ve İngiltere’deki görme engelli kitlelerini ve operasyonlarını büyütmek için çalıştıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

Teknoloji de ‘görecek’

Dünyaya açıldılar

Çözümlerinden biri Audio Simulation. Görme engellilerin ürün ve hizmetleri kimseye ihtiyaç duymadan kullanabilmesi için geliştirilen sesli haritalama teknolojisi. Bu sayede görme engelli dijital bir markanın web sitesi ya da mobil uygulamasını kimseye ihtiyaç duymadan kullanabiliyor. Makyajdan spora birçok aktiviteyi tamamen körcül yönlendirmelerle öğrenebiliyor. Görece, “Audio Simulation teknolojimiz sayesinde iletişimin yüzde 80 görme odaklı olduğu bu dünyada, görme engelliler için yüzde yüz ses odaklı bir dünya yaratıyoruz. Audio Simulation yönlendirmeleriyle görme engelli kullanıcı bir ürünü kullanırken bilinmezlikte kaybolmuyor, zihninde haritalandırabiliyor” diye anlatıyor. Sadriye Görece, çalışmalarını adım adım dünyanın her noktasındaki görme engellilere ulaştırmayı hedeflediklerini vurguluyor.

Cihat Ersin Aydın ise, ülkemizde dijital erişilebilirliğin henüz kanunlarla korunur durumda olmadığına dikkat çekiyor: 

“Erişilebilirlik düzenlemeleri, ürün sunan markanın marka duruşu ve marka vicdanıyla sınırlı durumda. Takip edilmesi gereken standartlar olmadığı için birçok marka da erişilebilirliği öncelik sırasına almıyor. Bu noktada görme engelli, gerekli düzenlemeler sağlandığında rahatlıkla kullanabileceği bir ürünü erişilebilirlik aksaklıklarından dolayı verimli bir şekilde kullanamıyor. Teknoloji hepimiz için olduğu gibi görme engelliler için de çok değerli. Teknolojinin sunduğu kolaylıklar görme engellinin hayatını ciddi anlamda kolaylaştırıyor ve hayat kalitesini artırıyor.”

Haberin Devamı

Görme engelsiz marka

Ülkemizde 1 milyon görme engelli olduğunu anımsatan Aydın, şunları söylüyor: “Bu kitlenin 280 bini hiç görmeyen, tamamen görme engelli bireylerden oluşuyor. Kesinlikle yok sayıp görmezden gelebileceğimiz bir kitle değil. Bu kitle için değer üretilmesini, yeni ve keşfedilmemiş bir müşteri kitlesine hitap edilmesini çok istiyoruz. Tüm markaları, görme engelli müşterilerine hak ettikleri kaliteyi sunabilmek için Görme Engelsiz Marka (EyeBrand) olmaya davet ediyoruz.”

Haberin Devamı

Eğitime tekno dokunuş

Pandeminin yıldızlarından biri eğitim teknolojileri oldu. Uzaktan eğitimle beraber pek çok teknoloji kullanıldı. Yüz yüze eğitim başlamasına karşın bu teknolojiler kullanılmaya devam ediliyor. ViewSonic Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa Direktörü Hasan Koçyiğit, pandeminin her yerde, eğitim yanında farklı sektörlerde eğitim teknolojisi araçlarının daha fazla benimsenmesini ciddi anlamda hızlandırdığını ve bunun da sektörü büyüttüğünü söylüyor.

Teknoloji de ‘görecek’

Dijital platformlar

Pandeminin öğrenmenin her yerde, her zaman ve her yaşta gerçekleşebileceğini vurguladığını dile getiren Koçyiğit, şunları aktarıyor: “Bu nedenle öğretim yöntemlerinin yeni normali karşılayacak şekilde uyarlanması gerekiyor. ViewSonic sadece bir ekran üreticisi değil aynı zamanda eğitim, sunum ve birlikte çalışma için optimize edilmiş çeşitli servisleri bünyesinde barındıran bir ekosistem. Mevcutta kullanılan iş odaklı dijital platformların eğitimin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamaması nedeniyle eğitim amaçlı bir yazılım olarak hazırlanan ViewSonic myViewBoard, öğretmen ve öğrencilerin hibrit eğitimde yaşadıkları birçok sıkıntıyı ortadan kaldırıyor. Dünya genelinde 3 milyondan fazla kullanıcıya hizmet veriyor.”

YENİ ÜRÜN

Gece çekiminde iddialı

Huawei, yeni akıllı telefon modeli nova 9’u tanıttı.

6.57 inç ekrana sahip telefon, tasarımı, performansı ve pil ömrüyle öne çıkıyor. Üst kamera teknolojisiyle donatılan telefon, kullanıcılara mükemmel fotoğraf deneyimi vaat ediyor.

Teknoloji de ‘görecek’

50 MP ana kamera, 8 MP ultra geniş açılı kamera, 2 MP derinlik kamerası, 32 MP ön kamera ile donatıldı. Süper gece selfie ve gece portre modu var. Gece fotoğrafçılığında iddialı olan nova 9, gece manzara çekimleri veya gece portrelerinde karanlık alanlardaki gizlenmiş ayrıntıları da ön plana çıkarıyor. Geceleri fotoğraf çekerken olduğu kadar video çekerken de iyi performans gösteriyor. Gece selfie video gibi özellikleriyle karanlıkta hem ön hem de arka kamera ile 4K çözünürlükte çekim yapılmasını sağlıyor. 4.300 mAh’lık pili var. Mavi ve siyah olmak üzere iki renk seçeneğiyle gelecek.