Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’de sesli kitap trendi hızlı yayılıyor. Sesli kitap sayısı artarken, dinleme oranları da yükseliyor. Sektör henüz başlangıç aşamasında olsa da kitap tutkunlarının yeni adresi mobil uygulamalar oluyor. Dünyanın kitabı kulaklara geliyor

Spor yaptığım zamanı daha iyi değerlendirmek için farklı alternatif arayışlarım vardı. Her zaman müzik dinlemek sıkıcı olabiliyor. Dizi izlemek falan derken sesli kitapları keşfettim. Şu ana kadar 10 kitap dinledim. Artık yürüyüşe çıkarken de sesli kitabım hep kulağımda oluyor. Toplu ulaşımda boş boş çevreye bakmak yerine sesli kitaplar kurtarıcı. Hele bir de kitap sürükleyiciyse. Beklerken, yürürken, araba kullanırken.. Sesli kitaplarla boş vakitlerinizi de daha eğlenceli hale getirip hem de bilgi ve kültürünüzü artırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sesli kitabı ben bu kadar severken, Türkiye’de durum nedir diye bakmak istedim.
Türkiye genelinde de kullanıcı sayısında yüzde 69 artış olduğu söyleniyor. Kitaplar da dijitalleşmeye uyum sağlarken, sesli kitap alışkanlığı yayılıyor. Hatta bayağı bir sektör de oldu. Storytel, Audioteka, Dinlebi gibi uygulamalar çok popüler hale geldi. Üstelik ayda 19 TL gibi düşük fiyatlarla dünyanın kitabına erişme imkanı sunuyorlar. Sektörün üç güzel uygulamasının yöneticisine gelişimi sordum.

Audioteka Türkiye Ürün Müdürü Hande Saygılı, sesli kitap platformları sayesinde kitap dinleyenlerin oranının yüzde 76 arttığını söylüyor: “Ortalama sesli kitap dinleyicileri, 12 ayda 6.8 sesli kitap okuyor. Yüzde 24'ü bu süre içinde 10 veya daha fazla sesli kitap dinliyor. Dinleyicilerin yarısından fazlası sesli kitaplara yeni yeni zaman ayırabiliyor.”

Yeni trend oldu

Dinlebi Kurucu Ortağı Ahmet Yaman, sesli kitapların yeni trend olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Türkiye sesli kitapla dünyaya göre biraz daha geç tanıştı. Şu anda toplam kitap pazarının yüzde birine gelindi. Ancak bu alışkanlık hayatımıza hızla yerleşmeye başladı. Sesli kitap platformlarında kitap dinleme oranı yüzde yüzlerin üzerinde arttı. Dinlebi’de kitap dinlemeler bir önceki yıla oranla yüzde 150’nin üzerinde yükseldi. İlginin artmasıyla sesli kitap üretimi de artıyor. Kitap seslendirmenin zorluğu ve çalışmaların geç başlamış olmasından dolayı sesli kitap evreni hala küçük. Toplamda seslendirilmiş Türkçe kitap adedinin yaklaşık 4 bin olduğunu söyleyebiliriz. Bu sayı İspanyolca kitaplarda 30 bin, Almanca kitaplarda 100 binin üzerinde. İngilizce kitaplarda ise milyona yaklaşıyor. İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde kişi başı kitap dinlemeler aylık 20 saatlere yaklaşırken Dinlebi verilerine göre Türkiye’de bu rakam aylık 6 saat civarında. Türkiye'de yılda 1.5 milyon adedin üzerinde kitap dinlendiğini tahmin ediyoruz.”

Haberin Devamı

Yaman, sesli kitap dinlemenin kitap okumanın kesinlikle alternatifi olmadığını da vurgulayarak, “Sesli kitaplar zamanınızı dilediğiniz gibi yönetmenize ve daha verimli geçirmenize olanak sağlıyor. Herhangi bir işle uğraşırken bile arkada dinlenebilmesi sayesinde insanları kitapların dünyasına yakın tutuyor. Yapılan araştırmalar sesli kitap dinlemenin okuma doğruluğunu yüzde 52 ve kavrama kabiliyetini yüzde 76 oranında geliştirdiğini söylüyor” diyor.

Haberin Devamı

Artık sıcak bakılıyor

Sesli kitaplar kitabın en kolay tüketilebildiği hali. Mobil uygulamalarla istediğimiz kitaba istediğimiz zaman ulaşabiliyor, koca bir kütüphaneyi cebimizde taşıyabiliyoruz.

Storytel Türkiye Ülke Müdürü Berk İmamoğlu, Türkiye’de sesli kitap piyasasını henüz yeni olgunlaştığını aktarıyor:

“Sesli kitapların mobil uygulamalar aracılığı ile hayatımıza girmesi 2014’te oldu. 2018’de yaygınlaşmaya başladı. Hem yayınevleri hem de kitapseverler sesli kitaplara sıcak bakmaya başladı. Yayınevleri tarafında bir eserin sesli kitap haline getirilmesinin basılı kitaba bir tehdit oluşturmadığı anlaşıldı. Bir hikayeyi veya bilgiyi okuyarak da biri size anlattığında da öğrenebilirsiniz. Aynı bilgiyi okuma veya dinleme eylemi ile almanız, bilgiyi veya hikayeyi değiştirmeyecektir. Araştırma sonuçları ya farkın olmadığını ya da dinleyerek öğrenmenin daha kalıcı olduğunu gösteriyor.”

Storytel’de 2021’in en çok dinlenen kitabı Madeline Miller tarafından yazılan 'Ben, Kirke’ oldu. Kitap, oyuncu Damla Sönmez tarafından seslendirildi. Önceki yıllarda olduğu gibi, yılın en iyileri listesine yine romanlar hakim. İkinci sırada Gülseren Budayıcıoğlu’nun kitapları Camdaki Kız, Kral Kaybederse, Hayata Dön ve Madalyonun İçi yer alıyor. Üçüncü sırada ise Yuvan Noah Harari’nin yazdığı, Tilbe Saran’ın seslendirdiği Sapiens var.

Sesli kitabı sevdik

Yeni tekno ürünler

YENİ ÜRÜN

TP-Link, üç farklı moda sahip yeni ve güçlü bir yönlendiriciyi (router) satışa sundu. Archer C54 model yönlendirici aynı zamanda Wi-Fi menzil genişletici ve erişim noktası özelliklerine sahip.

Sesli kitabı sevdik

Xiaomi yeni yerli üretim cep telefonu modeli Redmi 10’u tanıttı. Bir önceki modele göre yükseltme paketiyle hazırlanan Redmi 10, serinin ilk 50 MP yüksek çözünürlüklü kamerasını, 90Hz 6,5 inç FHD+ AdaptiveSync ekranını ve güçlü bir çip seti şık bir tasarımla bir araya getiriyor. Redmi 10, 4+128 GB 4.499 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatıyla raflarda yerini aldı. 4+64 GB’lık model de yakın zamanda satışa çıkacak.

Sony, ultra küçük yapıdaki kablosuz kulaklığı LinkBuds’ı tanıtıyor. Kulaklıkta sensör ve konumsal ses teknolojilerinden yararlanılarak iş ortaklarıyla birlikte artırılmış gerçeklik oyunları, yeni evden çalışma deneyimleri, sesli AR navigasyonu ve müziğe hızlı erişim gibi alanlarda yeni ses deneyimleri yaratıldı.

Sesli kitabı sevdik

Huawei’nin bu yıl duyurduğu yenilikçi ürünler kadınlara yönelik tasarım ve kullanım özellikleriyle de öne çıkıyor. IDC tarafından yayımlanan makalede Huawei’nin üç yeni ürününün kadınlar için mükemmel ve ilgi çekici bir tasarıma sahip olduğu vurgulanıyor. Freebuds Lipstick, Watch GT 3 ve Watch Fit’in kadınlara yönelik tasarlanan niş özellikleri vurgulanıyor.

Sesli kitabı sevdik