15 günlük yarıyıl tatili başladı. Bu süreçte çocuk ve gençlerin hem eğlenip hem de öğrenmesi önemli. İki haftayı verimli ve eğlenceli şekilde geçirmek için planlar yapılıyor. Teknolojik ve bilimsel anlamda yapılabilecekleri yazdım.
Yarıyıl tatili başladı. 15 gün sürecek tatilde çocuk ve gençlerin hem eğlenip hem de öğrenmesi önem taşıyor. Okuldan uzak geçecek bu iki haftayı verimli şekilde geçirmek için bütün ebeveynler plan yapıyor. Hem evde hem de dışarıda yapılabilecekler var. Teknolojik ve bilimsel açıdan yapılabilecekleri listeledim.
Uzaya yolculuk keyfi
Yarı yıl tatili nedeniyle pek çok şehirde AVM’lerde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. HupalupaExpo tarafından Metropol İstanbul içinde 2.300 metrekarelik alana kurulan NASA Uzay Sergisi, sömestr tatilinde ziyaretçilerini bekliyor. Sadece çocukların değil büyüklerin de ilgisini çekecek, bilgisini tazeleyecek ve eğlendirecek NASA Uzay Sergisi’nde NASA’nın uzay görevlerine tanıklık etmiş kıyafetler, yiyecekler, yazılı materyallerden oluşan 200 parça, gerçek Ay Taşı, aralarında Saturn V’in de olduğu roketlerin kopyaları ve tam boyutlu uzay aracı modelleri görülebilir. Ayrıca Uzay Kampı Türkiye gibi kurumlar çocuklar ve gençler için hem uzay gezileri hem de kamplar düzenliyor. Farklı kurumların bilim kampları da bulunuyor.
Kitaplar sesleniyor!
Sesli kitaplar ve podcast’lar son dönemin yükselen trendi. Çocuk ve gençlerin daha fazla kitap okumasına da yardım edebilirler. Kitap okumayı daha keyifli hale getiren pek çok sesli kitap uygulaması var. Storytel, Audioteka, Dinlebi, KitUp, Seskit, Audible bunlar arasında. Hem Türkçe hem de İngilizce sesli kitaplarla çocuğunuzun gelişimine yardımcı olabilirsiniz. Sesli kitap için tek ihtiyacınız olan cep telefonu veya tablet ve kulaklık. Böylece kitabınızı her yere götürebilirsiniz. Ayrıca çocuklara yönelik bilgilendirici podcast’ları dinleyebilirler.
Sanal müze turları
Sanal turlar pandemiyle beraber popüler hale geldi. Artık dünyada ve Türkiye’de pek çok müze evden çıkmadan sanalda üç boyutlu olarak dolaşılabiliyor. Soğuk hava ve Kovid-19 kaygısıyla evden çıkmak istemeyenler müzeleri sanal olarak gezebilir. Büyüklere yönelik müzeler yanında çocuklara hitap edenler de var. Hepsinin internette bir linki bulunuyor. Linklere tıklayarak bu müzeleri olduğunuz yerden gezmeniz mümkün. sanalmuze.gov.tr adresinden Türkiye’nin her ilindeki belli başlı müzeleri, tarihi ve turistik yerleri sanal olarak çocuğunuzla gezebilirsiniz. Ayrıca uluslararası ünlü meydanları ve müzeleri de gezmeniz mümkün. Uluslararası Çocuk Sanatı Müzesi, National Museum, NASA ve özel parkları sanaldan çocuğunuza gezdirebilirsiniz.
Haydi oyun başına
Yarıyıl tatilinde dijital oyunların oynanma rekoru kırması bekleniyor. Belli saatlerde izin vermek suretiyle onların güzel vakit geçirmesi için çok güzel oyunlar var. Çok çalışıp oyun oynamayı hak eden çocuk ve gençler için popüler oyunların çoğu yeni özelliklerini açıkladı. Cep telefonu, tablet, bilgisayar ve oyun konsolları üzerinden oynanacak çok çeşitli oyunlar var.
Pokemon Go, Türkçe dil desteğini duyurdu. Çok oyunculu taktiksel FPS oyunu World War 3’yi ülkemizde Türkçe olarak yayınlayacak. GeForce Now Kütüphanesine ‘Tom Clancy’s Rainbow Six Extraction’ dahil olmak üzere 4 yeni oyun ekleniyor. Konami’nin yeni oyunu Yu-Gi-Oh! Master Duel konsol ve masaüstü bilgisayarlara geldi… Ayrıca pek çok e-spor etkinliği de düzenlenecek.
Karne hediyesi alışverişi
Karne hediyesini onun seçmesini sağlayabilirsiniz. Tabletler, bilgisayarlar, kulaklıklar, konsollar ve aksesuarlar… Teknoloji marketlerinin çoğu karne hediyesi için kampanyalar başlattı. Teknosa, MediaMarket, Vatan Bilgisayar gibi zincirler indirimlerini duyurdu.
Kod yazmaya başlasın
Yazılımın dili olan ‘kod’ları çocuğunuza öğretmeniz onların ileride hayatında fark yaratabilir. Çocukların yaratıcılıkları geliştirilebilir. Pek çok kurum kod yazma eğitimleri düzenliyor. Hepsi de renkli ve oyun şeklinde eğitim sistemine sahip. Sizin çocuğunuzun minik parmaklarından geleceğin Bill Gates’i, Mark Zuckerberg’i neden çıkmasın? Scratch, ABD’de bulunan MIT’nin geliştirdiği, 8-16 yaş arası çocukların kullanımına göre tasarlanmış ve çok basit bir ara yüze sahip bir programlama dili. Geleneksel programlama dillerinin aksine kullanıcı, istediği fonksiyonları fareyle tıklayıp sürükleyerek animasyonlar, oyunlar yaratabilir. CoderDojo, KızCode, Code.org gibi organizasyonlar bulunuyor.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024