Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şehirlerde ulaşım ve trafik akıllı sensörlerle daha akıcı hale geliyor. Binalar ve şebekeler birbiriyle etkileşime giriyor, enerji kullanımı daha çevreci ve verimli oluyor. Havanın kalitesi, gürültü seviyesi ölçülüp eşik değer aşılınca uyarı gönderiliyor. Kamera ve teknolojilerle güvenlik takibi yapılıyor, tehditlere karşı anında önlem alınıyor…

Bunlar akıllı şehirlerin getirdiği avantajlar. Dijitalleşme kendini şehirlerin yönetiminde de gösteriyor. Gerek dünyada gerekse ülkemizde belediyelerin çoğu bu yönde adımlar atıyor. Almanya merkezli teknoloji firması Siemens’in bu yönde önemli çözümleri var. Dubai’de düzenlenen Expo 2020’de bunları yakından görme fırsatı buldum.

Haberin Devamı

1 Ekim 2021-31 Mart 2022 tarihleri arasında açık kalan dünya fuarının altyapı dijitalizasyonu baş partneri Siemens oldu. Monaco’nun iki katı büyüklüğündeki Expo’da Siemens’in dijital olarak birbirine bağladığı 130’dan fazla bina vardı. Bu yapıların yüzde 80’inin fuar bittikten sonra da kalacağını öğreniyoruz.

Siemens, Expo’da binaların, makinelerin ve tesislerin birbirleriyle dijital olarak nasıl bağlanabileceğini ve bir alandaki operasyonları optimize etmeyi, burada su ve enerjiden tasarruf sağlamayı ve emisyonları azaltmayı sağlarken aynı zamanda da bu alandaki ziyaretçilerin güvenliğinin ve konforunun nasıl artırılabileceğini gösterdi. Şirketin web tabanlı akıllı şehir uygulaması MindSphere, Expo alanının dijital ikizini yarattı. Gürültü seviyesi, su ve enerji tüketimi için önceden tanımlanmış eşik değerlere göre çalışıyor. Bu uygulamayı kullananlar verilere dayalı olarak daha iyi kararlar alabiliyor. Mindsphere, verileri toplamaya, analiz etmeye, bir bağlama yerleştirmeye ve görselleştirmeye olanak tanıyan ve yapay zekâ uygulamalarını geliştirme ve çalıştırma özelliğine sahip bulut tabanlı, açık bir IoT işletim sistemi.

Verimli ve güvenli

Etkinlikte Siemens Ortadoğu CEO’su Helmut von Struve ve Siemens Akıllı Altyapı CEO’su Matthias Rebellius’la sohbet etme şansı yakaladım. Von Struve, “Expo 2020 Dubai’yi akıllı hale getiren teknolojiler geliştirdik. Fuar bittikten sonra bu alanda District 2020 adlı sürdürülebilir, insan odaklı akıllı bir şehir kalacak. Dubai’deki merkezimizi de District 2020’deki binamıza taşıyacağız” diyor.

Haberin Devamı

Rebellius, otomasyon, dijitalizasyon ve elektrifikasyon konularında uzman olduklarını belirterek, akıllı altyapı ve nesnelerin interneti (iOT) konularında tek noktadan hizmet sunduklarını söylüyor.

Akıllı şehirler mutlu insanlar

‘Türkiye’de farkındalık arttı’

Siemens Türkiye Başkan Yardımcısı Hakan Özdemir’le Expo 2020 Duabi’deki Siemens pavilyonunu ve diğer pavilyonları geziyoruz. Ona akıllı şehir teknolojilerinin Türkiye’deki durumunu da soruyorum: “Türkiye’de bu alanda en çok enerji, tarım ve bina teknolojileri öne çıkıyor. Enerjiyi en çok harcayan binalar. İnsanların zamanının yüzde 80’i binalarda geçiyor. Dünyada insanların yüzde 70’i de şehirlerde yaşıyor. Çok katlı binalar arttı. Binaların içindeki hava kalitesi, enerji maliyeti önemli hale geldi. Türkiye’de de başta İstanbul gibi büyükşehirler olmak üzere enerjiyi ve kaynakları akıllı yönetmek önemli hale geldi. Güvenlik, kamu hizmetleri, internet önemli. Bugün enerjiyi merkezi sistemden göndermek eski tarz kaldı. Enerji nerede kullanılıyorsa orada üretiliyor. Bu daha verimli oluyor. Türkiye’de buna ilgi var. Trafik sorunu için de akıllı sinyalizasyon ve kavşaklar yardım edebilir.” Özdemir, Türkiye’de akıllı şehir uygulamaları ve verimlilik konusunda farkındalık olduğunu da vurgulayarak, “Halk yeniliklere açık” diyor.

Haberin Devamı

Akıllı şehirler mutlu insanlar