Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Günlük adımları saymak, yakılan kaloriyi ölçmek, uyku takibi, sağlık verilerini kontrol etmek için akıllı bileklik ve saatler bir seçenek. Havanın güzelleşmesiyle yaz ayına hazırlananlar giyilebilir cihazlara yöneliyor.

Baharla beraber hareket etme isteği artıyor. Günlük adım sayısını saymak, yakılan kaloriyi ölçmek, uyku takibi, sağlık verilerini kontrol etmek isteyenler akıllı bileklik ve saatlere yöneliyor. Bu iki cihazın günlük ve iş hayatında sağladığı pek çok avantaj da var. Bildirimlerinizi kontrol edebilir, sağlık bilgilerinizi güncel olarak görebilirsiniz. Telefona bakma sıklığınızı azaltarak hem telefonunuzun ömrünü uzatıp hem de zamandan tasarruf etmenizi sağlıyorlar.

Haberin Devamı

Zaten markalar son dönemde bu yöndeki yeni modellerini de birer birer görücüye çıkarıyor. Bu dönemde akıllı bileklik ve saat almak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenleri yazdım.

Hangisini almalı?

Öncelikle ikisi arasındaki farklara bakalım. Akıllı bileklikler daha uygun fiyatlı, saatler biraz daha pahalı. Bileklikler sadece bildirimleri, adımı ve sağlık verilerini gösterme gibi işlevleri yerine getirebiliyor. Akıllı saatler ise bir tür akıllı telefon gibi iletişim aracı olarak kullanılabiliyor. Akıllı saatler daha büyük, bileklikler ise daha küçük tasarıma sahip. İhtiyacınızı tam tespit edip ona göre bütçe ayırmalısınız.

Bileklik alırken ekran boyutu, tasarım, pil ömrü, ayarlanabilir kayış, ağırlık, titreşimli bildirim, suya dayanıklılık, telefonla kolay eşleşme gibi özellikleri olup olmadığına bakın. Ekran boyutunun kolunuza uygunluğu, ayarlanabilir kayış ve hızlı şarj olması da önemli diğer unsurlar. Akıllı bileklikler kullanımı kolay, her yaşa ve her zevke hitap eden, kolunuzda ağırlık yapmayacak küçük cihazlar. Burada Xiaomi, Honor, Oppo, Huawei, Fitbit gibi markaların modelleri öne çıkıyor.

Pil ömrü önemli

Akıllı saat alırken ise önce kolunuza uygunluğu, tasarım, telefonunuza uyumluluğu, ağırlığı, teknolojik özellikleri, pil ömrü, uygulama çeşitliliği, saklama alanı, ekranı gibi özelliklere bakmalısınız. Amoled, LED, LCD ekran seçenekleri var. Hepsi farklı özellikler sunsa da Amoled ekran seçmeye dikkat edin. Suya, toza karşı dayanıklı bir ekran ve saat olması da önemli. Ekranın dokunmatiğini deneyin, saatin kullanıcı arayüzünün kolay olup olmadığına bakın. Kıyafetinize göre farklı arayüzler sunanları tercih edin. Uygulama mağazasına mutlaka göz atın. Kkaç farklı spor modunu takip edebiliyor. Sağlık takibi nasıl? 

Haberin Devamı

Saatin telefonunuzun işletim sistemiyle uyumlu olması çok önemli. Pil ömrü bir akıllı saati seçmede en önemli kriterlerden biri. Devamlı şarj etmek zorunda kalacağınız bir model seçmeyin. Yeni modeller 15 güne kadar varan pil ömürleri sunabiliyor.

Akıllı saat ve bilekliğe kuvvet

Spor ve sağlık takibi

Son dönemde markalar yeni akıllı saatleriyle yaza hazırlananlara hitap ediyor. Huawei’nin Watch GT Runner’ı çevre ve sağlık verilerini kaydederek, kullanıcılara kapsamlı ve profesyonel fitness deneyimi sunmayı hedefliyor. Oppo’nun Watch Free modeli, 100'ü aşkın spor modunu destekliyor, 24 saat nabız takip edebiliyor, kandaki oksijen değerini ölçüyor ve profesyonel koşu önerilerinde bulunuyor. Xiaomi Watch S1 ve Xiaomi Watch S1 Active, 1.43 inç dairesel Amoled ekranla geldi. Nabız sensörü ve SpO2 kan oksijen seviyesi sensörü ve uyku kalitesi, stres seviyesi, kanın oksijen doygunluğunu ölçüyor.