Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Xylella fastidiosa isimli bir bitki hastalığı İtalya’da zeytin ağaçlarını kurutmaya başladı.

İtalya, hastalık bulaşan ve kurumaya yüz tutan zeytin ağaçlarını kesme baskısıyla karşı karşıya.

Bizim dağlarımızda, tepelerimizde yıllar önceden kalma zeytin ağacımız vardı. Son yıllarda tepelere, tarlalara 25 milyon yeni ağaç dikildi. Şimdilerde 170 milyon zeytin ağacımız oldu.

Zeytin ağacı arttı ama hava şartları nedeniyle ve ağaçlara iyi bakılamadığından zeytin üretimi geriledi.

Çok aile zeytincilikten, zeytinyağından para kazanıyor. Zeytin ağaçları ülkenin tabiat varlığı.

Haberin Devamı

Burnumuzun dibinde zeytin ağaçlarını kurutan hastalık var. Biz olan bitene ilgi göstermiyoruz. Tehlikenin büyüklüğünün farkında değiliz.

Hastalık yayılıyor

24 Temmuz 2015 Avrupa Komisyonu tüm Avrupa ülkelerini bu hastalığa karşı gereken tedbirleri almaya çağırdı.

Hastalık Avrupa’da ilk defa 2013 yılında İtalya’nın Puglia bölgesindeki zeytin ağaçlarında görüldü. O tarihten bu yana yayılmayı sürdürüyor. Çünkü henüz hastalıkla nasıl mücadele edileceği bilinemiyor. Hastalığın Avrupa’ya Kosta Rika’dan atladığı söyleniyor.

Açıklamalara göre, Kosta Rika’dan ithal edilen bodur kahve fidanlarındaki bakteriler, hastalığın Fransa ve İtalya’da yayılmasına yol açmış durumda.

Başta zeytin ağaçları olmak üzere asma bahçeleri, turunçgiller, badem, fındık, ceviz, meşe ve akağaç türleri hastalıktan etkilenen bitkiler.

Tek çözüm, hastalığın yayılmasını (taşınmasını, atlamasını) önlemek. Bunun için hastalıklı ağaçlar kesiliyor. Yakılıyor. Hastalık görülen bölgelerdeki otlar ilaçlanıyor.

Güney İtalya’da yüz yıllık zeytin ağaçlarının bulunduğu Puglia bölgesinde 230 bin hektar zeytinlik alanın bakterilerden etkilendiği, 1 milyon dolayında zeytin ağacının kesildiği belirtiliyor.

Bakteri yolu tıkıyor

Hastalığın esası bakteriler. Bu bakterileri vaktör böcekler (yaprak pireleri) taşıyor.

Bakteriler ağaçların su kanallarına yerleşiyor. Su akımını engelliyor. Yapraktan başlayarak susuz kalan bölümler giderek kuruyor.

Bugünlerde ağaçlardan zeytin toplanmaya başlandı. Hasat şenlikleri düzenleniyor. Ama burnumuzun dibindeki tehlike ciddiye alınmıyor. İtalya’dan ağaç ithalatı devam ediyor. Ağaç katili bakterinin bizim topraklarımıza atlamaması için neler yapılabileceğini önce Tarım Bakanlığı’nın, sonra da başta zeytin yetiştiricileri olmak üzere tarım örgütlerinin tartışması, alınacak tedbirleri belirlemesi gerekir.

Haberin Devamı

Ben tarımcı değilim. Ama tarımın sorunlarıyla ilgilenenler o kadar azaldı ki mecburiyetten tarımdaki gelişmeleri yazıya döküyorum.