Atatürk’ün TBMM’nin açılış konuşmasında “eğitimde hedeflenen seviyeye ulaşabilmemiz için, devlete ek olarak imkânları olanların da katkıda bulunmaları” gereğine işaret etmesi üzerine 1928 yılında Türk Maarif Cemiyeti kuruldu. İlk başkanı İsmet İnönü’dür.1946 yılından bu yana “Türk Eğitim Derneği” (TED) olarak faaliyetini sürdürüyor. 2003 yılından bu yana başkanlık sorumluğunu Selçuk Pehlivanoğlu taşıyor.
Derneğin Ankara’da 1931 yılında “Ankara Yenişehir Lisesi” adıyla kurulan ilkokul, ortaokul ve lise bölümleri olan bir okulu vardı. 1952 yılında okulun adı “Ankara Koleji” oldu. Ankara dışında birçok şehirde yeni kolejler açıldı.
Yenişehir Lisesi’nin iki okul binası, şimdilerde genişletilerek TED Üniversitesi kampüsü haline getirildi.
Geçen hafta TED Üniversitesi’ni gezdim. Dört yıl önce öğretime başlayan üniversite şimdilik 45 bin m2 kapalı alanda eğitim veriyor. Eğitim, İdari, İktisadi ve Sosyal Bilimler, Mühendislik ve Mimarlık fakültelerinde 1650 öğrenci ders görüyor. 57 öğretim üyesi var.
TED Üniversitesi
Eğitim sistemi “ABD üniversitelerinde liberal eğitim sistemi” denilen, Türkiye’de ilk olarak Sabancı Üniversitesi’nde uygulanmaya başlayan model eğitim sistemi. Öğrenci, hangi konuda eğitim görmek istediğine bir yıllık ön eğitimden sonra karar veriyor.
Bu yıl üniversiteye 525 öğrenci kabul edilmiş. Bunların 75’i % 100 burslu, 239’u % 50 burslu, 145’i % 25 burslu. 66’sı ücretli.
Üniversitenin yepyeni, pırıl pırıl kampüsü etkileyici. Spor, konferans salonları, kütüphanesi, sosyal etkinlik salonları, dershaneleriyle çağdaş bir üniversite kampüsü. Avantajı, şehrin içinde olması.
Üniversite sorumluları öncelikle Eğitim Fakültesi’ne ağırlık vereceklerini söylüyorlar. Çocukların iyi eğitilebilmesi için “çok iyi eğitilmiş” öğretmenler yetiştirmeyi hedef almışlar.
Kendi kaynağı
TED’in Ankara Koleji (eski Yenişehir Lisesi) şimdilerde Ankara dışında “İncek”te 30 dönüm arazi üzerine inşa edilen 141 bin m2 kapalı alana sahip bir kampüste faaliyet gösteriyor. Okulda 6 bin öğrenci 590 öğretmen var.
Ankara dışındaki okullar TED’de bağlı olarak, TED’in programlarına uygun olarak ve TED denetiminde faaliyet gösteriyor. Halen TED’e bağlı 35 okul var. Yakında Elazığ, Şanlıurfa ve Sivas kolejleri de açılınca sayı 38 olacak. Bu okullarda 3 bin öğrenci 26 bin öğrenciyi eğitiyor.
Bütün bunlar TED’in kendi kaynaklarıyla gerçekleştirilen faaliyetler. TED kendi yağıyla kavrulan bir kuruluş. Faaliyetlerini devlet katkısı olmadan sürdürüyor. Gelir kaynağı bağışlar ve de eğitim kurumlarının paralı öğrenci gelirlerinden TED’e ayırdıkları paydan oluşuyor.
Üniversitede olduğu gibi TED kolejlerinde de burslu öğrenci kontenjanları var. Başkan Selçuk Pehlivanoğlu, TED burslarıyla bugüne kadar 48 bin gencin üniversite eğitimi sonuna kadar tüm giderlerinin karşılandığını söylüyor. TED Üniversitesi, vakıf üniversiteleri arasında henüz genç, yeni yeni büyümeye başlayan ama iddialı bir üniversite. Fakat Anadolu’ya yayılan TED kolejleri de önde koşan, çağdaş bir eğitim ağı durumda.