45. İstanbul Müzik Festivali’ni Elginkan Topluluğu (E.C.A. firması) destekliyor.
Festival süresince bu yıl 15 farklı mekanda 25 konser izlenecek. Elginkan Topluluğu kimdir? Neden Müzik Festivali’ni destekliyor?
Elginkan Topluluğu; E.C.A., Serel, Arsel, Emas, Odöksan, Elba, Ar, Yak ve Spil Serel markalarının sahibi bir sanayi grubu... Armatür, seramik ve ısı sektörlerindeki ürünleri 100’den fazla ülkeye ihraç ediyor.
İTÜ mezunu iki mühendis kardeş, Ekrem ve Cahit Elginkan müteahhitlik yaparlarken kaliteli sıhhi tesisat malzemesi bulamamaları üzerine 1957’de E.C.A. pres döküm tesisini kurdular. E.C.A. markası iki kardeşin ve babalarının isimlerinin baş harflerinden oluşuyor.
Küçük kardeş Cahit Elginkan’ın erken ölümünden sonra topluluğu Ekrem Elginkan büyüttü. Ekrem Elginkan 1970’teki 15-16 Haziran olayları sırasında, işçilerinden duyduğu bir slogana üzüldüğü için ölümüne kadar topluluğu fabrikalarına adım atmadan yönetti.
15-16 Haziran’da ne oldu?
İşçiler E.C.A. Maltepe fabrikasının kapılarını kaynatmışlar, çatının üzerine çıkmışlardı. Ekrem Elginkan her sabah fabrikaya giderdi. Direniş günü fabrikanın önüne geldiğinde işçiler çatıdan slogan atıyorlardı; ‘İşçiler elele, bütün patronlar hergele.’ Sloganı duyunca Ekrem Elginkan fabrikanın önünden geri döndü. Ölünceye kadar da fabrikalarına uğramadı. Elginkan Topluluğu’nun özelliği, Türkiye’de tüm varlıkları ve gelirleri bir vakfa ait olan tek sermaye grubu olması. Çocuğu olmayan Ekrem Elginkan’ın 1999’da ölümünden sonra tüm fabrika ve şirketlerin yönetimi Elginkan Vakfı’na geçti.
1985’te kurulan Elginkan Vakfı, “Kültür değerlerimizi; tarihimizde bizi büyüten örf, adet ve manevi değerlerimizi ve Türkçemizi araştırmak; araştırmaları desteklemek, korumak, yaşatmak ve tanıtmak; bilim, teknoloji ve eğitim alanındaki faaliyetleri teşvik etmek; ülke sanayinin ihtiyaç duyduğu vasıflı işgücünün yetiştirilmesine ve ülkenin istihdam imkânlarını artırıcı eğitim çalışmalarına katkı için okul açmak ve işletmek” amacını güdüyor.
Şirketlerin patronu ‘vakıf’
Vakıf, sahibi olduğu 19 şirketi ve 14 fabrikayı yönetiyor. Topluluğun gelirlerinin yüzde 80’i her yıl vakfın kuruluş amacı doğrultusunda harcanıyor. Vakfın 3 lisesi, 1 ilkokulu, 1 ana okulu, 1 kız öğrenci yurdu var. Karşılıksız yüksek öğrenim bursu veriliyor. Bolu, Manisa ve İzmit’te teknik eğitim merkezlerinde devamlı teknik eğitim programları yürütülüyor. Ekrem Elginkan’ın manevi kızı Gaye Akçen, 21 yıldır toplulukta. Son 5 yıldır topluluğu yönetiyor. Topluluğun yıllık cirosu 2 milyar dolar, ihracatı 250 milyon dolar dolayında.
Gelelim 45. İstanbul Müzik Festivali’nin E.C.A. şirketi, (Elginkan Topluluğu) tarafından desteklenmesinin nedenine.
Ekrem Elginkan klasik müzikten hoşlanırdı. Yurtdışındaki klasik müzik konserlerini izlerdi. O günün şartlarında dış ülkelerden klasik müzik albümleri getirtir ve dinlerdi. Son yıllarında, yöneticilerine, “Topluluğun geleceğini teminat altına alalım, herkese klasik müzik zevki aşılayacağım” derdi.
Vakfın ve topluluğun yönetimi, Ekrem Elginkan’ın klasik müzik zevkini daha çok kimseye yaymak arzusuna saygı duyarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da festivalinin ana destekçisi oldu.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024