Vehbi Koç, Koç Toplu-luğu’nun yönetimini 1984 yılında oğlu Rahmi Koç’a devretti.
1996 yılında Vehbi Koç vefat etti. Rahmi Koç, sağlığı ve gücü yerindeyken, yönetimi 2003 yılında Mustafa Koç’a devretmeye karar verdi. Mustafa Koç 12 yıl Koç Topluluğu’nu kardeşleri Ömer Koç ve Ali Koç ile birlikte yönetti.
Mustafa Koç’un yönetim döneminde Koç Topluluğu’na Tüpraş ve Yapı Kredi Bankası katıldı.
Koç Topluluğu’nun yapısı önemli değişime uğradı.
Toplam faaliyetlerde enerjinin ağırlığı yüzde 51’e ulaştı. Şimdilerde toplam faaliyette otomotivin ağırlığı yüzde 20, dayanıklı tüketim mallarının payı yüzde 10, banka ve sigortacılık faaliyetlerinin payı yüzde 13, gıda ve turizm gibi diğer faaliyetlerin payı yüzde 8 oranında.
Mustafa Koç’un yönetimde olduğu dönemde; (1) Koç Topluluğu’nun faaliyet kollarındaki ağırlıkların değişimi, (2) Her faaliyet kolu içinde üretim ve hizmet alanlarında yapılan iyileştirmeler, topluluğun büyüme hızının ve cirosunun artmasına yol açtı.
Özellikle Tüpraş ve Yapı Kredi Bankası’nın topluluğa katılması, Mustafa Koç döneminin en önemli gelişmeleridir.
Kurumsallaşma önemli
Koç Topluluğu’nda Vehbi Koç‘un başlattığı bir yönetim politikası vardır. Profesyonel kadrolara önem verilir. Konularında en iyi yetişmiş profesyonellere görev verilir. Profesyonellere güven duyulur. Başarıları ödüllendirilir. Bunun sonucu Koç Topluluğu’nda oluşmuş bir “Kurum Kültürü” vardır.
Ömer Koç ve Ali Koç, Koç Topluluğu’nda ağabeyleri Mustafa Koç’un tepe yönetiminde değişik sorumlulukları paylaşırken, Kurum Kültürü‘nün güçlendirilmesine katkıda bulundular. Onlar da profesyonel kadroları öne çıkarmaya özen gösterdiler.
Rahmetli Vehbi Koç “Duvara dayanma yıkılır, insana güvenme ölür” atasözünü sık sık tekrarlar, Koç Topluluğu’nun yaşamasının, gelişmesinin, kişilere bağlılıktan kurtulmasına ve kurumsallaşmasına bağlı olduğunu tekrarlardı.
Vehbi Koç’un hayattayken kurumsallaşma, profesyonel kadrolara dayalı bir kurum kültürü oluşturma çabaları, Koç Topluluğu’nda tepe yönetimdeki değişime rağmen topluluğun gelişimini sürdürmesini sağlamıştır.
Her ölüm erkendir
Mustafa Koç 43 yaşında Koç Topluluğu’nun tepe yönetiminin sorumluluğunu üstlendi. Tepe yönetimde bulunduğu dönemde Koç markasını iyi taşıdı, parlattı. Koç Topluluğu, 12 yıl önceye göre daha geniş ve farklı alanlarda faaliyetini sürdürüyor. Topluluk hem Türkiye hem dünya ölçüsünde büyüdü. Topluluğun üretimine dayalı ihracatı artırılırken, yurtdışında üretim aşamasına geçildi. İstihdam arttı. Kârlılık arttı.
Mustafa Koç’un Koç Topluluğu’nun yönetimindeki başarısının bir önemi de Türkiye’deki aile şirketlerinde 3’üncü kuşağın, aile işlerini üstlenerek geliştirmeyi nasıl sürdüreceğini göstermesi, bu konuda 3’üncü kuşak için bir “model” olmasıdır.
Her ölüm erkendir. Mustafa Koç’un ölümü de erkendir. Öncelikle annesine, babasına, kardeşlerine ve tüm ailesine başsağlığı dilerim. Kardeşleri Ömer Koç ve Ali Koç onun sorumluluğunu sürdürecek kişiliğe, yeteneğe sahipler. Mustafa Koç’un ölmesi tabii ki üzücü. Bu ölüm Koç Topluluğu’nun gelişmesini engeller mi? Koç Topluluğu kişiye bağımlı olmaktan kurtulmuş, kurumsal yönetimde önemli gelişme sağlamış bir Türk şirketidir. Gelişmesini sürdürecektir.