Arkas Koleksi-yonu’nda bulunan, Osmanlı sarayları için dokunan “Kumkapı Halıları”ndan seçmeler İstanbul’da Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde sergileniyor.
Kumkapı Halıları Sergisi 2015 yılında İzmir’de Arkas Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Arkas Koleksiyonu’nda Osmanlı Halı Sanatı” sergisinin devamı. İstanbul’daki sergide Osmanlı saray geleneğinin 20. yüzyıldaki temsilcisi olan Kumkapı halılarına ağırlık verilmiş.
Lucien Arkas İzmir doğumlu bir iş adamı. Marsilya’da yaşayan ailenin bir üyesi 1711 yılında Türkiye’ye gelmiş, üzüm ve incir ticareti yapmak için İzmir’de yaşamaya başlamış.
Aile ise 1815 yılından Korfu Adası’ndan İzmir’e taşınmış. İzmir’in yerlisi olmuş.
Arkas ailesi uzun süre ihracat, ithalatla uğraşmış. 1944 yılında denizciliğe ilgi duymuş.
Lucien Arkas 1964 yılından bu yana grubun sorumluluğunu taşıyor.
Arkas Holding’in değişik sektörlerde yatırımı var. Ana işi taşımacılık, lojistik ve limancılık. Şimdilerde Türkiye’nin en büyük konteyner filosuna sahip ve aynı zamanda dünya armatörler sıralamasında 21’inci durumda. Türk bayraklı 50 konteyner, 7 tanker gemisiyle en büyük konteyner ve tanker filosunun ve en büyük özel konteyner limanı Marport’un sahibi...
Arkas Koleksiyonu
Lucien Arkas güzel sanatlara, resme meraklı bir iş adamı. Türk ressamlar ile Batılı ressamların tablolarını topluyor. Arkas Koleksiyonu’nda 1500’den fazla tablosu var. Arkas Holding’de de bir Sanat Bölümü var.
İstanbul’da sergilenen halıların büyük bölümü 1834’te Feshane-i Hümayun’un kuruluşundan 1930’da son Kumkapı halı atölyesinin kapanışına kadar geçen dönemde üretilmiş halılar. 20. yüzyıl sonuna ait halılar ise Hereke ve Kumkapı ipek halılarının sıra dışı örnekleri.
Osmanlı saray halılarının büyük bölümü Feshane, Hereke ve Kumkapı’da Ermeni ustalarca dokunmuş halılar.
Kumkapı halıcılığı
1800’lü yılların sonlarına doğru ise, Orta Anadolu’dan gelen küçük bir grup Ermeni halı ustası, Ermeni mahallesi olan Kumkapı’ya yerleşmiş. Bu ailelerin dokudukları halılar Kumkapı halıları olarak ünlenmiş. Halıların çoğu saraylara gitmiş. 1929’da tüm dünyayı etkisi altına alan Büyük Buhran, Kumkapı’daki halı üretimini de etkilemiş. Kumkapı’daki son atölye 1930’da kapanmış. Kumkapı halı ustaları ve atölyeleri arasında en ünlüleri Zareh Penyamin, Agop Kapucuyan, Garabed Apelyan, Avedis Tamiscian ve Tosunyan. İpek üzerine gümüş iplik kullanılarak dokunan Kumkapı halıları, bugün dünyadaki halı koleksiyonlarının en değerli parçaları.
İstanbul’daysanız, İstanbul’a yolunuz düşerse, Sultanahmet’teki Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde Arkas Koleksiyonu’nda Kumkapı Halıları Sergisi’ni geziniz. Sergiye giriş ücretsiz.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin ayrı bir bölümünde ise müze koleksiyonundan seçme halılar sergileniyor. Müzenin her yaştakileri ilgilendiren ilgi çekici bölümlerini de bu vesileyle gezme şansı var. Her gün açık olan müzeye giriş ücreti 25 TL. 18 yaş altı ve 65 yaş üstü ziyaretçiler ücret ödemiyor.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024