Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu hafta sonu okuyucu-larıma ‘bitkisel (vegan) beslenme ve bitkisel beslenmenin yararları’ konusunda bilgi vermeye çalışacağım.

Bitkisel beslenme, özellikle kalp krizi geçirmiş olanlar veya kalp damarlarında darlık, tıkanıklık gibi sorunları olanlar için önemli. Çünkü ‘az yağlı bitkisel beslenme’ kalp krizi riskini azaltmaya imkan veriyor. Kalp damarlarınının açılmasına imkan veriyor.

Vejetaryen ve vegan beslenme diye adlandırılan beslenme şekilleri birbirine benzeyen ama farklı beslenme şekilleri.

Haberin Devamı

Et, tavuk, hindi, av hayvanı veya balık gibi, her türlü hayvan etinin yasak olduğu, buna karşılık hayvanlardan elde edilen bal, süt, yoğurt, peynir ve yumurta gibi ürünlerin serbest olduğu beslenme şekline ‘vejetaryen beslenme’ deniyor.

Vegan beslenmede ise sadece topraktan elde edilen ürünler yeniyor. Et, tavuk, balık gibi her türlü hayvanın etiyle birlikte süt, peynir, kefir, yoğurt, yumurta ve baldan da uzak duruluyor.


Bill Clinton ne yaptı?

Vegan beslenme konusunu neden yazıyorum? Hafta sonu sağlık kontrolü için hekime gittim. Hekimim Dr. Murat Kınıkoğlu ile Mustafa Koç’un erken ölümünü konuştuk. Kınıkoğlu bana internetten bir video izletti. Videoda, ABD eski başkanı Bill Clinton ile yapılan bir söyleşi vardı. Bill Clinton vegan beslenme sayesinde sağlığındaki olumlu gelişmeyi anlatıyordu. Videonun internet adresi şöyle: (http://edition.cnn.com/2011/HEALTH/08/18/bill.clinton.diet.vegan/index.html)

Videoyu izledikten sonra Dr. Murat Kınıkoğlu şunları söyledi:

“Rahmetli Mustafa Koç, 1960 doğumlu, 14 yıl önce by-pass operasyonu geçirdi. 56 yaşında geçirdiği ikinci krizle hayatını çok genç diyebileceğimiz bir yaşta kaybetti.

ABD Başkanı Bill Clinton 1946 doğumlu. O da 2004’te aynı Mustafa Koç gibi by-pass operasyonu geçirdi. İyi oldu mu? Hayır. 6 yıl sonra göğüs ağrıları nedeniyle gittiği Columbia Presbyterian Hospital’de tıkalı damarlara stent konuldu. İyi oldu mu? Gene hayır, sorunlarının devam etmesi nedeniyle doktorları Dean Ornish ve Caldwell Esselstyn’in tavsiyesine uyarak et ve diğer tüm hayvansal besinleri bırakarak bitkisel (vegan) beslenmeye geçti. Bu tarihten sonra sağlık durumu düzeldi. Clinton’un halen 70 yaşında sağ ve sıhhatli olmasının arkasında bitkisel beslenmesi var.”

Haberin Devamı


Beslenmeye dikkat!

Dr. Murat Kınıkoğlu daha sonra ekledi:

“Stent taktıran, by-pass olan tüm kalp hastaların beslenmeye dikkat etmeleri şart. Clinton gibi dünyanın en güçlü insanı da olsalar, tüm hastaneler, doktorlar, helikopterler, uçaklar emirlerinde olsa da, radikal bir karar alıp ‘az yağlı bitkisel beslenmeye’ geçmedikleri sürece kalp krizi riski devam eder. Yağsız-şekersiz bitkisel beslenmeyle ise kalp krizi riski büyük ölçüde ortadan kalkacağı gibi, üç yıl içinde tıkalı damarlarda açılma olur.”

İzlediğim videodan ve anlatılanlardan etkilendim. Az yağlı vegan beslenmede hayvansal ürünlerin yanında şeker de yenilmiyor, yemeklere yağ katılmıyor.

Kınıkoğlu’nun ‘Vegan Beslenme’ adlı kitabında bitkisel beslenmenin önemi anlatılıyor ve sonunda 190 adet bitkisel yemek tarifi veriliyor. Kitaptaki bilgilere göre hayvansal ürünle beslenme, yalnız kalp damar hastalıkları ve kanseri değil, başka pek çok hastalığı tetikliyor. Bitkisel beslenme ise insanların sağlığını olumlu etkiliyor. Sağlıklı yıllar daha da uzuyor.