Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul Modern’in Direktörü Levent Çalıkoğlu 2015 yılında 42 bin 11 yılda 600 bini aşkın çocuğumuza ve gencimize sanat eğitimi imkânı sağladıklarını söyleyince etkilendim.

Levent Çalıkoğlu anlattı. İstanbul Modern’in görevlileri 38 ilçede anaokulu, ilkokul ve orta eğitim düzeyindeki okulları gezerek İstanbul Modern’i ve müzenin eğitim programlarını tanıtıyormuş. Müzede görevli olan eğitmenler ise öğrencilere müzeyi gezdiriyor, müzedeki eserleri tanıtıyor, daha sonra çocuklara bir sanat çalışması uygulatıyorlarmış.

Haberin Devamı

İstanbul Modern’in eğitim programları 2 yaş itibarıyla başlıyormuş. 2-3, 4-6, 7-10, 11-12, 13-15 yaş grupları için özel eğitim programları varmış. 16 yaş üzeri gençler, gençlik atölyelerinde, sanatçılarla heykeller, animasyonlar, graffitiler üretiyormuş.

Paris’teki Pompidou Sanat Merkezi ile birlikte gerçekleştirilen Genç İstanbul Modern etkinliklerinde ise hem çocuklar hem gençler ses, dans, müzik grafik ve heykel programlarına katılabiliyorlarmış.

Sanat eğitimi önemli

Bu bilgilerden etkilendim. İstanbul Modern’in internet sitesindeki eğitim programlarını izlemeye başladım. Çocuklarımız ve gençlerimiz için bakınız önümüzdeki günlerde ne programlar var:

1) 25 Ocak-5 Şubat 2016 yarıyıl tatilinde çocuklara sanat dolu bir program hazırlamışlar. 7-12 yaş aralığındaki çocuklar bu program kapsamında, sabah saatlerinde müze uzmanlarıyla birlikte sanatı yorumlamaya yönelik atölye çalışmalarına ya da öğleden sonra sanatçıların yönetiminde gerçekleşen, sanat projeleri üretmeye odaklanan sanatçı atölyelerine katılabilecekler.

2) Cumartesi ve pazar günleri 4-12 yaş aralığındaki çocuklar, özel tasarlanan programlara katılarak resimden heykele, videodan performansa, tasarımdan mimarlığa uzanan farklı konularda sanat eğitimi alabiliyorlar.

3) Cumartesi ve pazar günleri çocukların aileleriyle birlikte katılabilecekleri sergi gezileri ve atölye çalışmaları da düzenliyorlar. Ailece Sanat başlıklı bu etkinliklerde çocuklar aileleriyle birlikte sanat projeleri üretiyorlar.

4) Dezavantajlı sosyal gruplar ile bedensel ve zihinsel engelli çocuk, genç ve yetişkinler için özel eğitim programları var

Haberin Devamı

5) Atölye ve seminer programı Atölye Modern kapsamında Yaratıcı Yazarlık, Sanatsal Düşünce,Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi ve Türkiye’de 1980 Sonrası Çağdaş Sanat gibi programlar düzenleniyor.

İstanbul Modern ‘marka’ oldu

Modern ve çağdaş sanat sergileri düzenleyen İstanbul Modern 2004 yılında Karaköy’deki 4 Numaralı Gümrük Binası’nda açıldı. 8 bin metrekare kapalı alanda süreli ve sürekli sergi salonları, fotoğraf galerisi, eğitim ve sosyal programları, kütüphane, sinema, restoran ve mağazasıyla çok yönlü sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor. Kuruluşundan bu yana Oya Eczacıbaşı’nın kaptanlığında Türkiye’nin ilk özel Çağdaş Sanat Merkezi olarak büyük gelişme gösterdi. Yurtiçinde ve özellikle yurtdışında “marka” oldu.

Oya Eczacıbaşı, “On bir yıl içinde, sürekli sergi salonumuzda altı koleksiyon sergisi düzenlendi. Süreli sergi alanı kırk üç sergiye ev sahipliği yaptı. Fotoğraf Galerisi’nde Türkiye’den ve dünyadan ünlü fotoğraf sanatçılarının yapıtlarından oluşan otuz iki fotoğraf sergisi, video alanında ise on dört video sergisi yer aldı, on yedi yurtdışı sergi gerçekleştirildi” diyor.