Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2016 yılıyla birlikte devreye alınacak 1300 TL’lik asgari ücretle ilgili tartışmalar sürerken İşsizlik cephesinden “istihdam kaybı” verisi geliyor. Bir ayda sanayide çalışan 84 bin kişi işini kaybetti. Ücretle, yevmiyeyle çalışanlardan işini kaybedenlerin sayısı 130 bin oldu

Temmuzdan ağustos ayına bir ayda sanayide çalışanların sayısı 85 bin azaldı. Ücretle ve yevmiyeyle çalışanlardan 130 bin kişi işini kaybetti.

2014 Ağustos ayına göre 2015 Ağustos ayında iyileşme görülüyor ama temmuzdan ağustosa iş imkânlarının birden daralma eğilimine girmesi dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

Ağustostan ağustosa nüfusumuz 883 bin arttı. Nüfus artışı devam ediyor.

Ama 15 yaş üzerinde olup da çalışabilir nüfustan daha önce iş aramayanların çoğu şimdilerde iş aramaya başladığı için (iş gücünün) iş arayanların sayısı nüfus artışından da fazla oldu. 951 bin kadın ve erkek son 12 ayda iş arayışına başladı.

837 bin kişi iş buldu

Bunların 837 bini iş bulabildi. 114 bini işsizler ordusuna eklendi.

Bu ağustostan ağustosa olan bitenin özetidir. Olumlu bir tablodur. Temmuzdan ağustosa ise ilginç gelişmeler oldu. Olumlu tablo, birden olumsuz tabloya dönüştü.

Bir ayda nüfus 102 bin artarken, çalışmaya hazır nüfus (iş gücü) iş aramaktan vazgeçti. Çalışmaya hazır nüfusta bir ayda (nüfus artışı kadar) 102 bin azalma görüldü.

Ağustosta başladı

Açık anlatımla, temmuzdan ağustosa yeni iş arayan olmadığından, yeni iş imkânı yaratma derdi de olmadı ama bu defa işi olanlar işlerini kaybetmeye başladı.

Genelde işsiz sayısı bir ayda 90 bin arttı.

Bunun sonucu olarak temmuzda yüzde 9.8 olan işsizlik oranı yüzde 10.1’e yükseldi.

Temmuzdan ağustosa tarım dışı iş imkânlarında 192 bin daralma gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik yüzde 12.4 oranında. Gençlerde işsizlik yüzde 18.3 oranında.

Bizde çalışanların yüzde 51’i hizmetler sektöründe iş bulmuş durumda. Çalışanların yüzde 22’si tarımda, yüzde 20’si sanayide, yüzde 7’si inşaatta çalışıyor.

İŞ KAYBINA DİKKAT


İŞ KAYBINA DİKKAT


‘Sanayi’deki işlere dikkat etmek şart

Ağustostan ağustosa sanayi iş yaratamadı. Sanayide çalışan sayısı 5 bin azaldı. Bu bir yıldaki azalış. Bir yıldaki azalış yanında aylık azalış ise alarm verecek boyutta. Temmuzdan ağustosa sanayide çalışan sayısındaki azalma 84 bini buldu.

Haberin Devamı

Bir yılda hizmet sektörlerinde 576 bin kişiye ek iş imkânı yaratılmışken, son bir ayda hizmet sektörlerinde 121 bin kişi işini kaybetti. İstihdam konusu gündeme geldiğinde en önemli gösterge ücretle çalışanların sayısıdır. Temmuzdan ağustosa ücretle çalışanlardan 130 bin kişinin işini kaybettiği anlaşılıyor.

Bu göstergeler ekonomideki durgunluğun istihdamda olumsuz gelişmelere yol açtığını ortaya koyuyor.

Bu arada Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü’nün istihdam rakamlarıyla ilgili bir değerlemesini aktarmak istiyorum. Bu değerlemede deniliyor ki:

“TÜİK’in Hane Halkı İşgücü Anketi mikro veri setine göre, sanayi sektöründe çalışanların yaklaşık yüzde 40’ı asgari ücret veya altında ücret alıyor. Özellikle gıda ve giyim imalatı gibi alt sektörlerde bu oran yüzde 50’ye ulaşıyor.

Sanayideki yavaşlama devam ederken 1 Ocak 2016’dan itibaren net asgari ücretin 1.300 TL’ye yükseltilmesi sonucu sanayiciye gelecek yük sanayide istihdam kayıplarının sürmesine yol açabilir.”

Haberin Devamı

Sanayideki durgunluk ve de asgari ücretteki yeni yapılanma işsizlik oranının 2016 yılında kalıcı olarak tek hanelere inmesini güçleştirecektir.