Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mayıs ayının öncü göstergelerinden ihracat rakamları ile PMI ve SAMEKS göstergeleri beklentilerin üzerinde çıktı.

İhracat artışı mayıs ayında üretim artışını gösteriyor. PMI ve SAMEKS göstergeleri, mayıs ayında imalat sanayinde işlerin açıldığını, üretimin arttığını, siparişlerin iyi durumda olduğunu haber veriyor.

İhracat artışı başladı

İhracatta beklenen hareket başladı. Mayıs ayında ihracat gelirleri beklentinin de üzerinde arttı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)in belirlemelerine göre, 2017 Mayıs ayı ihracatı geçen yılın mayıs ayı ihracatına göre yüzde 15.8 artışla, 12 milyar 472 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Yılın ilk 5 ayında ihracat, yüzde 10 artışla 63 milyar 146 milyon dolar oldu.

Mayıstan geriye 12 aylık ihracat yüzde 5.2 yükselişle 146 milyar 958 milyon dolara ulaştı.

Bütün bunlar ihracatta hareketin başladığını gösteriyor.

İhracat artışı ekonomide üretim artışıyla mümkün olur. İhracat artışı üretim artışını işaret ediyor.

Mayıs ayında en fazla ihracatı 2 milyar 566 milyon dolarla otomotiv sektörü yaptı. Bu sektörün ihracatı mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28.4 arttı.

Otomotiv sektörünü 1 milyar 405 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ve 1 milyar 323 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri izledi.

Tarım ürünlerinde zeytin ve zeytinyağı sektörü ihracatı artıran sektörler.

Mayıs ayında ihracat dolar olarak yüzde 15.8 oranında artarken miktar olarak yüzde 14.4 arttı. Yılın ilk beş ayında miktar olarak artış yüzde 14.7 iken dolar olarak yüzde 11.3 arttı. Açık anlatımla, mayıs ayında ihracatta kilo başı ihracat geliri yükseldi.

Mayıs ayında AB’ye ihracatımızın yüzde 16 artış gösterdi.

AB’nin ihracatımızdaki payı 48.7 oldu. Mayıs ayında Kuzey Amerika’ya ihracatımız yüzde 24.2, Ortadoğu’ya yüzde 10.8, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 18.8 ve Uzakdoğu’ya ise yüzde 34.7 arttı.

İlk 5 aydaki toplam ihracat artışımızın yaklaşık yarısını AB ülkelerine olan ihracat artışımız oluşturdu.

İlk 5 aylık ihracat gelirinin yüzde 9.78’ini Almanya’ya yapılan ihracattan elde ettik. Toplam ihracat gelirinde İngiltere’nin payı yüzde 6.25, Irak’ın yüzde 5.99, İtalya’nın yüzde 5.84, ABD’nin yüzde 5.42, Fransa’nın yüzde 4.45 oranında. Buna karşılık devamlı tartışılan Rusya pazarının toplam ihracat gelirine katkısı yüzde 1.47 oranında.

Haberin Devamı

Görülüyor ki bizim büyük pazarımız Avrupa pazarı, Batı pazarı. Bu pazarda büyümeyi sürdürmeye mecburuz.

Ekonomi beklenenin üzerinde canlandı

Endeksler ekonomide iyileşmeyi gösteriyor

İmalat Sanayii Satın Alma Yöneticileri endeksleri, mayıs ayında imalat sanayiinde ve ekonominin bütününde canlanmanın başladığını gösteriyor.

İmalat Sanayii Satın Alma Yöneticilerinin üretim konusunda ay içi değerlemelerini yansıtan endeksler, ekonominin öncü göstergeleri olarak kabul ediliyor.

Hemen her ülkede yayımlanan bu gibi endeksleri bizde İSO ve MÜSİAD düzenliyor, yayımlıyor.

- İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) endeksi Mayıs ayında 53.5’e yükseldi.

Üretim Şubat 2014’ten beri ölçülen en güçlü düzeyde artarken, yeni siparişlerdeki büyüme son 42 ayın en yüksek hızına ulaştı. Anket verileri iç talebin güçlendiğini gösteriyor. İhracat siparişleri de son üç yılın ikinci en yüksek hızında arttı.

Haberin Devamı

- Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)ın, “Sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Satın Alma Müdürleri Endeksi SAMEKS Bileşik Endeksi, mayıs ayında 4.69 puan artarak 57.55 değerine yükseldi.

Mayıs ayında sanayi sektöründe 4.26 puan, hizmet sektöründe 4.87 puan artış gerçekleşti.

Endekslerin 50 puanın üzerine çıkması ekonomide iyileşmeyi işaret ediyor.

Ekonomi beklenenin üzerinde canlandı