Bugün, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerde “İkinci Dünya İstatistik Günü” kutlanıyor.
Hedef, “Daha iyi veri - daha iyi yaşam.” TÜİK Başkanı Birol Aydemir diyor ki:
“Günümüzde bilgi, bilim ve teknoloji en önemli güç haline geldi. Bilgiye ulaşma ve onu en doğru ve etkili şekilde kullanma yarışı başladı. Doğru zamanlı ve güvenilir veriye olan ihtiyaç arttı. Bu doğrultuda istatistikler büyük önem kazandı.”
Şimdilerde TÜİK, merkez teşkilatında ve 26 bölge biriminde, çalışan yaklaşık 3.800 personeli ile sosyal hayat ve ekonomideki gelişmeleri 93 farklı konuda 348 adet haber bülteni yayınlayarak düzenli olarak izliyor, bulgularını düzenli olarak yayınlıyor.
TÜİK ana bilgi kaynağı
Fiyatlar her ay ne kadar artıyor, iş arayanların, iş bulabilenlerin, işsizlerin sayıları nasıl değişiyor, ekonomi ne kadar büyüyor, insanlarımız nereden nereye göç ediyor gibi konulardaki değişimi TÜİK verilerinden izliyoruz.
TÜİK, istatistik çalışmalarını Avrupa Komisyonu İstatistik Programı kapsamında, uluslararası istatistik derleme ilke ve ölçülerine uygun olarak yürütüyor. Açık anlatımıyla TÜİK’in açıkladığı büyüklükler başka ülkelerdekilerle aynı çizgide. TÜİK ülkedeki sosyal ve ekonomik hareketin izlenmesine imkan verecek ana veri kaynağı olarak faaliyetini sürdürüyor.
Veri değerlendirmek...
Gerçekçi olalım: Ülkemizde, sosyal ve ekonomi politikalarını belirleyenler, uygulayanlar istatistik verileri iyi değerlendiremiyor. İstatistik verilere önem vermiyor. Özel kesimde yatırımcılar, üreticiler istatistik verileri giderek daha fazla izler oldu. Ne var ki, kamuoyu, özellikle sosyal ve ekonomik sorunlar altında ezilenler hâlâ istatistik verileri şüphe ile karşılıyor. Bunda politikacıların istatistik verileri, politik amaçla çarpıtarak kullanmaları etkili.
Başta enflasyon olmak üzere, işsizlik ve büyüme göstergeleri halkımızın bir türlü içine sindiremediği göstergeler. TÜİK’in ciddiyeti, verilerinin uluslararası kabul görmesi, halkın şüphelerini gideremiyor. TÜİK, ülkenin tek istatistik veri kaynağı. Benzer çalışmalarla TÜİK verilerinin yanlış ve hataları belirlenmedikçe, doğruluğunu kabul etmeye mecburuz.
Kaldı ki, istatistik verilerdeki çarpıklıkları kontrol edecek çapraz kontrol imkanları da vardır.
Dünya İstatistik Günü’nde, (TÜİK verilerini en fazla kullananlardan biri olarak) en doğru verileri zamanında temin etmeye çalışan tüm TÜİK çalışanlarını kutlarım.