Yaz aylarında düğün harcamaları ekonomiye hareket getiriyor. Türkiye geneline bakıldığında 2015 yılında toplamda 603 bin evlenme gerçekleşmişti. 2016 yılında evlenme sayısı yüzde 1.4 azaldı, sayı 594 bin olarak açıklandı. İstanbul’da geçen yıl 113 bin, Ankara’da 37 bin, İzmir’de ise 32 bin evlilik gerçekleşti. Malum hayat pahalı. Her evlilik sonunda mutlaka düğün-dernek yapılmıyor ama, genelde her aile kendi imkanlarına göre kutlama harcaması yapıyor.
Alt gelir grubundaki ailelerin düğünlerinin yapıldığı bu salonların düğün başı kirası 3 bin liradan başlıyor, 5 bin liraya kadar çıkanları da var. Salonlarda içki servisi yok.
Yemek ve ikram istenir ise kişi başına 10 TL veya 30 TL fiyata ikramlar yapılıyor. İkram paketi genelde pilav üstü tavuk, alkolsüz içecek, kurabile, tatlı şeklinde oluyor.
Fark iyice açıldı
Alt gelir grubundakilerin düğün salonlarında yaptıkları düğünler, gelinlik ve damadın elbisesi dahil, yemeksiz ise 10 bin TL. Pilav ikramlı ise 20 bin TL fiyata kadar çıkıyor.
Bu tür düğünlerde önemli olan davetlilerin, gelin ve damada takıları, hediyeleri. Takı ve hediyeler düğün masrafını karşılıyor. Gelin ve damada katkı sağlıyor.
Gelelim üst gelir grubunun düğünlerine. Üst gelir grubunun İstanbul’da düğün için tercih ettiği çoğu uluslararası zincirlere dahil, çoğu Boğaz kıyısında olan otellerde ve yazlık lokantalarda yaz boyu düğün için yer bulmak mesele.
Oteller salon kirası ve yemek ücreti olarak kişi başı 250-300 euro istiyor. Daha sonra ek ödemeler başlıyor. Salon süsleme parası. Çiçek parası. Müzik için yapılan ödeme.
Lükste gün kalmadı
Üst gelir grubu düğünlerde salona yapılan ödemeyle de iş bitmiyor. Önce gelinlik masrafı var.
Damadın elbisesi var. Düğün öncesi yapılan kına gecesi için yer kirası ve kına gecesini renkli kılmak için yapılan harcamalar, kına gecesi kıyafeti var. Düğün günü gelinin saçı ve makyajı için yapılacak ödeme var. Düğünler genelde ailelerin dostlarını ağırlamalarına imkan veriyor. Gençler ise düğün sonu eğlenmek istiyor.
Saat 24:00’de düğün müziği kesildikten, davetliler dağıldıktan sonra, gelin ve damat “After Party” kıyafetlerini giyiyor.
Düğün sonu gençler partisi kapalı mekanda (dışarıya müzik sesi çıkmayacak yerler) yapılıyor. Bu mekanın kirası, ikramı, müzik ücreti ayrı. Bu tür düğünlerde yapılan toplam harcama 1 milyon TL dolayında oluyor. İstanbul’da yaz boyu her gece bu gibi büyük harcama gerektiren en az 10 düğün gerçekleşiyor.
Üst gelir grubunun düğün adeti, İstanbul’da apayrı bir sektör oluşturdu.
Yaz aylarında önde gelen oteller, turistik tesisler, belli lokantalar için gelir kaynağı. Bu yıl ekonomideki daralmaya rağmen İstanbul’da düğün sektörünün canlı olacağı anlaşılıyor.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024