Türkiye’de sığır üretimini artırmak, halka ucuz et yedirmek arayışında besiciliği teşvik etmek için 2010 yılında Angus cinsi besilik sığır ithal ettik.
Karkas kalitesi ve mermerleşme (yağın et içerisinde dengeli dağılımı) yönünden dünyada tercih edilen ve birçok ülkede “Angus eti” özel damgayla satılan Angus etini halkımız beğenmedi.
Angus besleyenler mutsuz oldu. Angus’lar ülkemizi sevmedi. Çünkü Angus doğal şartlarda merada taze ot yiyen bir hayvan. Biz ahırlara kapattık. Fabrika yemiyle besledik.
Hükümetimiz hayvancılığı teşvik etmek için dana ithalatına kapı açtı. Şimdi ithal edilen Brangus cinsi besilik danalar 3/8 Brahman ırkı, 5/8 Angus ırkı karışımı, ABD’de geliştirilmiş bir sığır cinsinin danaları.
400 bin sığır ithalatı
Bunlar da doğal şartlarda yaşamaya, sıcak ve nemli havaya alışmış, taze ot ile beslenen açıkta dolanmak isteyen hayvanlar. Bizim ülkede ahırda, sanayi yemiyle beslenince ne yapacaklar bilinmiyor. Halkımızın etlerinin tadını beğenip beğenmeyecekleri bilinmiyor.
Brangus ithalatı Bakanlar Kurulu’nun 400 bin baş besilik sığır ithalatı için görevlendirdiği Et ve Süt Kurumu’nun izni ile başladı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği, besicilerden talep topladı. Brangus’ları getiriyor.
İlk olarak İzmir Limanı’na 17 bin hayvan geldi. 72 bin havyan daha geliyor. Yıl sonuna kadar besilik hayvan ithalatının 200 - 250 bin hayvana ulaşması bekleniyor.
17 bin hayvan, gümrük vergisine tabi olmadan ülke genelindeki 250 işletmeye gönderilmeye başlandı. Brangus cinsi sığırlar ortalama olarak kilosu 3.9 dolardan ithal edildi. Genel olarak:
- İthal dananın 12 aylıktan küçük, 300 kg’dan hafif olması gerekiyor. İthal dananın en az 120 gün besledikten sonra kesime gönderilmesi bekleniyor.
- Kaliteli etlik dana iyi beslenirse et ağırlığı günde ortalama 1.250 gr artıyor. 14 - 16 aylık et inekleri 450 - 600 kg canlı ağırlığa sahip oluyor.
- Besicilerin sorunu, mera olmaması, yemlerini kendileri üretememesi nedeniyle hayvan hazır besi yemiyle sığırları beslemeleri. Besi yeminin kilosu şimdilerde 1 TL dolayında. Bir et sığırı 1 kg et kazanması için günde 6 kg yem yiyor. Bir et hayvanının günlük fabrika yemi tüketimi 7.6 kg dolayında.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024