Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hani derler ya, “Gökten felaket yağsa bize bir şey olmaz!” İşte o durumdayız.

Şöyle etrafımıza bakalım da “halimize şükredelim”.

Bizim karşılaştığımız sorunların yüzde biriyle karşılaşan ülkeler “kıvranıp dururlarken” bize “kurşun işlemiyor”.

-Dört bir yanımız sorunlarla çevrilmiş durumda. Irak ve Suriye fokur fokur kaynıyor. İran ile ilişkiler limoni. Mısır ile, İsrail ile ilişkiler kesildi. Biz ne kadar sempati göstersek, Araplar biz karşı soğuk. Rusya ile arayı bozduk.

-Aşağıda, Kıbrıs Rum Yönetimi ile derdimiz var.

Haberin Devamı

-Her nedense bir süredir ABD ve AB ülkeleri liderleri bize “yüz vermez oldular”.

-İçeride uzun süredir devam eden terör, canlandı. Belli illerde sokak çatışmaları sürüyor. İnsanlar ölüyor. Çatışmaların sürdüğü yerleşim yerlerinde ekonomi durdu.

-Her gün bir veya birden fazla şehidimizi törenle uğurluyoruz.

-Bizim iç terör yetmezmiş gibi bir de IŞİD terörüyle boğuşmaya başladık.

-2 milyon Suriyeli sığınmacıyı yediriyor, içiriyor, barındırıyoruz. AB ülkeleri 200-300 bin sığınmacıdan korkarlarken, ağlaşırlarken, biz sesimizi çıkarmadan 7 milyar dolar harcamayı yapıyoruz.

-Bir yılda 2 genel seçim yaptık. Seçim yorgunu olduk.

Yavaşlama var ama...

-Ekonomide büyüme yavaşladı. Doğu Anadolu’daki terör, sınır ticaretinin durması, Anadolu ekonomisini olumsuz etkiliyor. Şu veya bu nedenle ihracatı artıramıyoruz.

-Yabancıların Türkiye’ye hisse senedi, devlet bonosu satın almak için ve mevduat olarak getirdikleri döviz stoku 11 ayda 37 milyar dolar azaldı. 11 ayda 37 milyar dolar sıcak para ülkeyi terk etti.

-Dolar fiyatı 2.80 TL ile 2.90 TL arasında gidip geliyor. Dolar fiyatının artış beklentisi nedeniyle dolara ilgi arttı. Bankalardaki döviz mevduatına bağlanan para TL mevduata yaklaşmış durumda.

-Tüketici birikimlerini enflasyona karşı korumak için konut satın alıyor. Taşıt aracı satın alıyor.

-Sanayici, parasını yatırım ve üretime bağlayacak yerde, inşaat yapıyor.

-Enflasyon beklentisi yüzde 9’larda dolanıyor.

Dert çok ama...

Bunların her biri bir ülkeyi tek başına sarsacak, ülkede yaşayanların hayatını altüst edecek dertler, sorunlar.

Haberin Devamı

Allah’a şükür ki bütün bu dertlere, sorunlara rağmen, Türkiye’de “hayat devam ediyor”.

Halkımızın morali “birazcık bozulsa da” insanlar işinde, gücünde... Kişisel ve ailevi sorunu olan, fakir, yoksul var ama... Öyle aç olduğu için açıkta kaldığı için ölen yok.

-Döviz pahalı ama bulunuyor. Borçlanıyoruz ama borcumuzu aksatmadan ödüyoruz.

-Ekonomide sıkıntı var, bazı firmalar işlerini yürütemiyor ama öğle ekonomiyi sarsacak büyüklükte iflaslar, batmalar yok.

-İşsizlik var, genç işsizlik oranı yüksek, kendi işsizlerimize şimdi de Suriyeli işsizler eklendi ama ekonomi gene de yeni istihdam imkânları yaratabiliyor.

-Tarımda, sanayide üretim sorunları var ama tarım ve sanayi üretimi devam ediyor. Hatta ufak da olsa üretim artıyor.

-Dolar fiyatındaki artış sonucu dolar olarak kişi başı milli gelir 10 bin dolardan 8.500 dolara geriliyor ama bu fakirleşme işareti değil. Sabit fiyatla milli gelir bu yıl yüzde 3.5 dolayında artacak.

Hayat devam ediyor

Haberin Devamı

-Büyümemiz yavaşladı. Bu yıl yüzde 3.5 kadar büyüyebileceğiz ama kişi başına milli gelirde sabit fiyatlarla yüzde 2.5’in üzerinde bir net (reel) artış gerçekleşecek.

-Piyasada yerlisiyle, yabancısıyla hiçbir malın yokluğu, kıtlığı yok.

-Bankalarımızın sermaye yeterlilik güçleri iyi. Bankalarımızın hiçbirinin sorunu yok. Halkımız bankalara güveniyor. TL veya dolar birikimlerini bankalarda tutuyor.

-Dolar ve altın sevdası devam ediyor ama panik halinde dolara, altına hücum söz konusu değil.

Dışarıda, içeride durum çok mu iyi? Hiç de iyi değil. Ama dışarıda içeride durumun hiç de iyi olmamasına rağmen, içeride çarkların dönmesi, hayatın, dışarıda ve içeride olan bitenden göreceli olarak az etkilenmesi çok önemlidir.

Bu durumun kıymetini bilelim.

(Bu yazıya konu olan, kısa dönemde dışarıda ve içeride ortaya çıkan olağanüstü gelişmeler karşısında ülkenin durumudur. Bu olağandışı gelişmelerden ayrı olarak ve de bu yazıda anlatılanların dışında ülkenin olağan sorunları vardır. Büyümenin yavaşlaması, işsizlik sorunları, eğitim ve adalet sisteminin yenilenmesi zorunluluğu, gelir dağılımının bozukluğu, yoksulluk bizim olağan sorunlarımızdır.)