Pırıl pırıl genç kızlar, genç erkekler sahneye çıkıyor. Başlıyorlar anlatmaya: “Ben Anadolu’da büyük yerleşim bölgelerine uzak bir ilçede, imkânları sınırlı bir ailenin çocuğuydum. Sınava girerek, TED okullarında burslu okuma şansı elde ettim. İlkokuldan bu yana TED bursu sayesinde eğitimimi sürdürüyorum. Şimdi Cerrahpaşa’da doktorluk eğitimimi tamamlamak üzereyim. TED eğitimi bana ayrıcalık sağladı. Sanata, edebiyata, müziğe ilgim arttı. Bilime yöneldim. Eğitimin önemini çok iyi anladım. Türkiye’nin geleceğinin çağdaş ve bilime yönelik eğitim olduğuna inanıyorum. Eğitimimi tamamladıktan sonra ülkemdeki gençlerin, çağdaş eğitim imkânlarından daha çok yararlanmaları için çaba göstereceğim... Bu ülkenin geleceği çağdaş eğitime bağlı. Eğitimde fırsat eşitliği önemli. İmkânları sınırlı olanlara eğitim desteği sağlamak önemli. Biz TED’in ‘Genç Meşaleleri’ olarak yeni ‘meşaleler’ yakacağız.”
Meşale, TED’in ‘eğitim-bilim’ sembolü. TED burslarından yararlanarak eğitimlerini sürdürenler kendilerini ‘Genç Meşale’ diye adlandırıyor.
Gençlerin biri sahneden iniyor, öbürü çıkıyor. Benzer konuşmalar yapıyorlar. Kimi elektronik, kimi makine, kimi genetik eğitimi görmüş veya devlet üniversitelerinde eğitimlerini sürdürüyorlar.
Senfoni Orkestrası
Bütün bunlar, hafta sonu TED Senfoni Orkestrası’nın İstanbul’da ‘İş Sanat’ın salonundaki ‘Yeni Yıl Konseri’nde, konser arası oluyor.
Öğrencilik dönemlerinde okulda aldıkları müzik eğitimiyle bir nefesli sazlar orkestrası oluşturan TED mezunlarının bu çabaları TED Vakfı tarafından desteklenmiş. Orkestra 2010 yılında yaylı enstrümanların da katılmasıyla ‘TED Senfoni Orkestrası’na dönüşmüş. Ahmet Ünlü’nün müzik direktörlüğünü yaptığı orkestranın genç kız ve erkeklerden oluşan 120 kişilik kadrosu var. Kadro halen TED okullarında öğrenci olanlarla mezunlardan oluşmuş. Orkestranın enstrümanlarının bir bölümü TED Vakfı tarafından satın alınmış, bir bölümü öğrencilerin ve mezunların enstrümanı.
İstanbul’da İş Sanat’ın salonunda, Verdi’nin ‘Kaderin Gücü’ uvertürüyle başlayan konser büyük beğeni gördü ve bolca alkış aldı.
1 Meşale=4.500 TL
Gelelim 1200 Genç Meşale’ye... Şimdilerde 1200 imkânı sınırlı genç TED bursuyla eğitimlerini sürdürüyor. TED bursunun özelliği şu: Sınavla burs hakkı elde edenleri, ilkokuldan başlayarak üniversite eğitimi sonuna kadar TED destekliyor.
TED okullarında eğitim gören ‘Genç Meşale’lerin, eğitim ücretleri yanında barınma, yemek, kitap, giyim giderleri ve cep harçlıkları TED tarafından karşılanıyor. Destek, başarılı öğrencinin üniversite eğitimi sonuna kadar devam ediyor. Eğitim desteği yanında öğrencinin gelişimi izlenerek kültürel ve sosyal gelişimleri de destekleniyor.
(Sahneye çıkan, konuşma yapan Genç Meşale’lerin kendilerine güvenleri, konuşmalarının düzgünlüğü, anlatım yetenekleri, ülkenin geleceği konusunda söyledikleri izleyenleri etkiledi.)
2015-2016 yılında 1.200 Genç Meşale’nin her birinin ortalama destek maliyeti 13.500 TL. olarak hesaplanmış. Bu maliyetin 4.500’ü, kişi ve kurumların burs katkısıyla karşılanıyor, kalanını TED Vakfı tamamlıyormuş.
İmkânı olanlara duyurulur. Bir meşale yakarak, bir gencin hayatını aydınlatmanın yolu, yılda 4.500 TL’lik burs katkısı.
(İlkokulu ve liseyi Ankara Yenişehir Lisesi’nde okudum. (Daha sonra adı TED Ankara Koleji oldu.) O yıllarda yıllık “yatısız-yemeksiz” okul ücreti 280 TL idi. Birinci derece devlet memuru olan babamın maaşı 450 TL olduğuna göre, bir aylık maaşının yarısıyla benim yıllık okul ücretimi karşılayabiliyordu.)