Başlıktan Ukrayna-Rusya savaşı ile Fransa ve Moldova’nın arasındaki alakanın, ilintinin ne olabileceğini soruyor olabilirsiniz. Hemen anlaşılmasa bile, ilintisi yok değil. Hatta hepsi birbiriyle bağlı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy mühimmat açığını gidermek amacıyla mekik diplomasisini sürdürüyor. Avrupa Birliği (AB) Mart 2024’e kadar Ukrayna’ya mühimmat vermeyi taahhüt etmişti. Bu taahhüdünü zamanında yerine getiremeyecek. Aslında getirebilir. Türkiye gibi bir üçüncü ülkeden Fırtına obüsleri satın alabilir. Ancak Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi 16 Şubat tarihinde toplanan güvenlik politikaları komitesinde, Ukrayna’ya AB’nin parasıyla üçüncü ülkelerden mühimmat teminine karşı çıktılar. Oysa Alman Rheinmetall CEO’su Armin Papperger, Bild gazetesine verdiği demeçte Mart ayına kadar Ukrayna’ya verilen taahhüdün yerine getirilemeyeceğini açıklamıştı.
ABD’de ise Ukrayna’ya mühimmat alımı için verilecek olan mali yardım Senato’nun onayından geçti ancak Temsilciler Meclisi’nde beklemede. Fransa, Rusya’ya karşı haklı olarak tonunu daha da sertleştiriyor. Ancak mühimmat konusunda çok değişik bir aritmetik peşinde. Bu aritmetik, Almanya’nın sakin ve ‘pamuk’ Başbakanı Olaf Scholz’u bile kızdırmıyor değil. Zira Scholz, Münih Güvenlik Konferansında Fransa’nın sadece lafta değil, eylemde de Ukrayna konusunda ciddi askeri ve mali yardımda bulunması gerektiğini hatırlatmak mecburiyetinde kaldı.
Rus ajanları Fransa’da
Fransa Rusya’ya karşı sesini yükseltiyor. Hatta, Fransız iç istihbarat teşkilatı DGSI, Fransız polis teşkilatına gönderdiği bilgi notunda, Rusya’nın Fransa’da eylemlerini artırabileceği uyarısında bulunuyor. Rusya’nın taşeron kullanarak, halk nezdinde kin ve nefreti yaymak amacıyla yerel ajan provokatörlerle eylemlerde bulunabileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca, Ukrayna yandaşları ve Rusya karşıtları ile Rusya’dan kaçmış olan ve Moskova yönetimi tarafından hain ilan edilen isimlere karşı fiziki eylemde bulunabileceği konusunda da uyarıyor. Hatırlanacağı üzere, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yaptığı saldırıların ardından Paris’in bazı sokaklarında Yahudilerin yaşadığı binaların duvarları Davud yıldızı ile boyanmıştı. Bunu Moldova kökenli Rus taşeronların yaptığını tespit eden Fransız istihbaratı uzun bir çalışmanın ardından bazı failleri yakalamayı başarmıştı.
Transdinyester tehlikesi
Moldova’dan konu açılmışken, ülkenin bölünmüş bir toprağı olan ‘özerk’ Transdinyester parlamentosu 20 yıl aradan sonra toplanma kararı aldı. 28 Şubat’ta toplanacak olan parlamentoda, Transdinyester’in Rusya’ya ilhak edilmesine yönelik bir yasal düzenleme oylamaya sunulacak. Bölgenin en zengin insanları arasında yer alan İlan Shor’un Moskova’ya yaptığı ziyaret gözlemciler tarafından dikkat çekici olarak nitelendi. Zira Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 29 Şubat tarihinde ulusa sesleniş gerçekleştirmesi bekleniyor. Tam da Transdinyester parlamentosunun oylamasından bir gün sonra. Bir başka deyişle çarşı karışabilir. Rusya’nın Fransa gibi ülkeleri tehdit etme ihtimaline karşı, bir prensip rehaveti var sanki. Zira sürekli greve giderek Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapacak olan Fransa’nın imajını lekeleyen sendikalar mı Rusya’nın ekmeğine yağ sürüyor, yoksa Ukrayna’ya üçüncü ülkelerden mühimmat alımına izin vermeyen Macron mu?
Belçika ve kira kapora sistemi
Belki de Türkiye’ye esin kaynağı olabilecek bir kira depozitosu örneğini paylaşmak istiyorum. Türkiye’de ev kiralanırken malum, 3 aylık kiranın depozito olarak verilmesi gerekiyor. Ancak enflasyon ve kiraların yasal artış oranlarından dolayı, depozitoların kısa sürede bir değeri kalmıyor, ya da olağanüstü azalıyor. Belçika’da kira depozitosu, Belçika hazinesi veya bankalarda bir vadeli hesapta bloke ediliyor. Uygulanan faiz ise genel olarak enflasyon ile aynı oranda. Bu sayede ev sahibinin evinin zarar görmesi veya kiranın ödenmemesi halinde depozito olarak alabileceği ve zararını tazmin edecek karşılık kira ile neredeyse örtüşüyor. Depozitonun iade edilmesi halinde de kiracının parası enflasyona yenilmemiş oluyor. Bu arada da banka veya hazine kontrat süresince paradan rahatlıkla istifade ediyor.