Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

İtalya’daki G7 Zirvesi’nin ikinci gününde üye ülkelerin dışındaki liderlerin davet edilmesinin önemine dikkat çekildi. Masada ise Asya-Pasifik, Gazze ve yapay zeka gibi konular vardı

Dünyanın en gelişmiş ülkelerini bir araya getiren G7 Zirvesi’nin ikinci gününde liderler, Asya-Pasifik bölgesinde Çin’in artan etkisini değerlendirdiler. Çin’in artan atıl üretim kapasitesi ve Rusya’ya yönelik ambargoyu delme girişimlerinin yanı sıra, Pasifik bölgesinde artan askeri varlığı ve gerek Tayvan, gerekse Filipinler’in ekonomik münhasır alanlarını tehdit etmesi kapsamlı bir şekilde ele alındı. Fransa da Yeni Kaledonya’da yaşanan gerilim ve Rusya gibi üçüncü ülkelerin Avrupa ve G7 ülkelerinin Asya-Pasifik bölgesinde egemenlikleri ve toprak bütünlüklerini tehdit edecek habis girişlerde bulunduklarını hatırlattı. 

Haberin Devamı

G7 seçkinler kulübü olmama çabasında

Yasadışı göçün kapsamlı bir şekilde ele alındığı zirvede Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen (VDL) Avrupa Birliği’nin gerçekleştirdiği eylem planını hatırlattı. Yoksulluk, iklim değişikliği, insan kaçakçılığı, bölgesel savaşlar ve gelecek umudu olmamasından kaynaklanan bir düzensiz göçe karşı özellikle Afrika ülkeleriyle kalkınma işbirliğinde bulunulması gerektiğinin önemine vurgu yaptı. Bu amaçla AB’nin önemli bir fon oluşturduğunu hatırlatan VDL, G7 üyesi ülkelerin de aynı yönde adım atmaları gerektiğine dikkat çekti. Afrika ülkelerini iş birliğinde bulunulan eşit partnerler olarak değerlendirmek gerektiğinin altını çizen VDL, bu amaçla kalkınmaya yönelik projeler ve insan kaçakçılarıyla azimli mücadele sayesinde yasadışı göçle etkin bir şekilde mücadele edileceğini ifade etti. 

‘Önemli bir mesaj’ 

G7 dönem başkanlığını üstlenen İtalya’da geleneksel üyelerin dışında, Papa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan veya Hindistan hatta Tunus ve Cezayir liderlerinin davet edilmesinin siyasi ve dış politika açısından son derece önemli bir mesaj olduğu ifade edildi. G7’nin bir ‘züppeler, seçkinler veya ayrıcalıklılar’ kulübü olmadığını göstermek amacıyla kendi bölgelerinde ve dünyada söz sahibi olan ülke liderleriyle bir araya gelme iradesini gösterdiklerini ifade ederken, dönem başkanlığını üstlenen İtalyan yetkililer, aynı zamanda NATO, AB, Mercosur, EFTA, OECD, Afrika Birliği gibi topluluklarla kurumsal ilişkilerini pekiştirip, katılım halkasını da genişletmeyi hedeflediklerini belirttiler. BRICS ülkelerinden Çin ve Rusya dışında sair ülkeleri davet ederek, jeopolitik açıdan önemli bir mesaj ve açılım gerçekleştirdiğini dile getiren G7 yetkilileri, bu açılım sürecinin Kanada dönem başkanlığında da devam edeceğini belirtti. 

Haberin Devamı

Yapay zeka tartışıldı 

Yapay zeka, Ortadoğu ve Gazze ile gıda ve enerji güvenliği de ele alınan diğer konular arasındaydı. Yapay zeka konusunda yapacağı toplantı öncesi aralarında Whoopie Goldberg, Jimmy Fallon ve Conan O’Brien gibi gösteri dünyasından 100 isimle buluşan Papa Françesko, aşağılayıcı, yaralayıcı ve küfür olmadığı sürece tanrıyla ilgili mizah yapılabileceğini dile getirdi. 

Öte yandan ilk defa G7 zirvesine davet edilen bir Katolik ruhani lider sıfatına sahip olan Papa, yapay zeka konusunda yaptığı konuşmada, ancak “ortak iyiliğe” hizmet ettiği ve eşitsizlikleri arttırmadığı takdirde dünyayı daha iyi bir yer haline getirebileceğine inandığını açıkladı. Papa, Vatikan’ın yapay zekanın geliştirilmesi ve kullanılmasını desteklediğini belirtirken, etik bir çerçeve oluşturulmasının önemine vurgu yaptı. Papa yapay zekanın öldürme aracı olmaması, insanların ölümüne veya yaşam haklarına karar vermemesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Haberin Devamı

G7 seçkinler kulübü olmama çabasında

Zirveden notlar

Papa Françesko zirvenin yapıldığı bölgeye helikopterle gelirken, Meloni tarafından helikopter çıkışında karşılandı. Papa’nın helikopterden inerken Meloni’ye ‘hala hayattayım’ demesi gözlerden kaçmadı.

Ev sahibi Meloni, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere sair üçüncü ülke partnerlerini Borgo Egnazia yerleşkesinin girişinde bulunan zeytin ağacının önünde, her ülkenin gelenekleri doğrultusunda ve samimi bir şekilde karşıladı.

14 Haziran 1958 yılında doğan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, doğum gününü zirvede kutladı. Arifesinde heyetinde yer alan bürokrat ve bakanlarla pasta keserek kutlayan Scholz, zirvenin ikinci gününe G7 liderlerinin sabah kahvaltısında sıcak bir kutlamayla karşılandı.

Zirvenin son günü Biden, Macron ve Trudeau gibi bazı G7 üyesi ülke liderlerinin ayrılması sebebiyle biraz daha sönük geçecek.

G7 bildirisinde Gazze vurgusu

G7 Zirvesi’nin ardından yayımlanan bildiride şu ifadeler yer aldı: 

Dondurulan Rus varlıklarından yaklaşık 50 milyar dolar Ukrayna’ya destek için kullanılacak. 

Gazze’de derhal ateşkes çağrısı yapılarak, tüm esirlerin serbest bırakılması ve iki devletli çözüme giden yolda güvenilir bir yöntem bulunması için ortaya konan kapsamlı anlaşmanın desteklendiği vurgulandı. 

Liderler toplumsal cinsiyet eşitliğine olan bağlılıklarını bir kez daha teyit etti. 

İklim değişikliğine karşı ormanları ve okyanusları korumak, plastik kirliliği önlemek için somut adımlar atılacak. 

Göçmen kaçakçılığına karşı G7 koalisyonu oluşturuldu. 

Yapay zekanın faydalarından yararlanmak ve risklerini yönetmek için iş birliği geliştirilecek. 

Macron-Meloni arasında gerilim

G7 seçkinler kulübü olmama çabasında

Zirvede Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile İtalya Başbakanı Meloni ‘kürtaj hakkı’ konusunda ters düştü. Macron, ilk gün oturumlarının ardından sonuç bildirisi taslağında İtalya’nın isteğiyle “kürtaj” kelimesinin yer almamasını eleştirerek bundan üzüntü duyduğunu belirtti. Meloni ise Macron’u açıklamalarından ötürü “seçim çalışması yapmakla” suçladı, uzlaşılan konularda tartışma yaratılmamasını istedi.