Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Genç sanatçılara bağımsız ve özgüvenli olmalarını öneren ressam Ertuğrul Ateş, “Hep doğru bildiklerini yapmaya çalışsınlar. En büyük rakiplerinin kendileri olduğunu unutmasınlar” dedi

Dünya çapındaki ressamımız Ertuğrul Ateş, artık çok yakınımızda. Alaçatı’ya yerleşen ve çalışmalarını burada sürdüren Ateş, çok yakında sanatseverler ve koleksiyonerlerle bir araya gelecek. Resim ve sanat dünyası çok çetrefilli bir dünya; bunun sıkıntılarını ve olası çözümlerini dünya sanatının merkezlerinde deneyimleyen sanatçımızdan duymak bence dikkate değer. Sevinç Pastanesi Sohbetleri’nde Ertuğrul Ateş’le tadı damağımda kalan bir söyleşi yaptım. Keyifle okumanız dileğiyle!

Haberin Devamı

‘Sanatçının en büyük rakibi yine kendisidir’

- Alaçatı’ya hoş geldiniz. İstanbul, New York ve Londra gibi kozmopolit yerlerde yaşadıktan sonra bu kararı nasıl aldınız?

Uzun bir yolculuk, zorluklar, acımasız rekabet ve yoğun bir çalışma sürecinden sonra biraz ara vermek, kendimi bir kez daha bakıma almak istedim galiba. İnsan burada kendisini yenileyecek, daha kolay ve stressiz bir gündelik hayat buluyor. Hiç kuşkusuz, sevgili dostum Haldun Demirhisar’ın cömert arkadaşlığı bu kararımda etkili oldu. Hadi itiraf edelim, bu yaşam tarzı aslında birçok insanın hayali. Ben sanırım hayallerimin bir kısmını böylece gerçekleştirdim. Alaçatı, her yönüyle birçok avantaj sağlayan bir yer. Henüz bozulmamakta direnen, çok sevimli bir yer. Gelecekle ilgili güzel şeyler vaat edebilen bir yer. Ben ve ailem burada çok mutluyuz ve kimsenin itirazı yoksa burada yaşamaya da kararlıyız. Şunu da eklemeliyim, burası sanat üretmek için hem doğası hem insanları hem de lojistik imkânlarıyla sevimli bir kasaba. Darısı tüm dostların başına.

‘Strateji geliştirilmeli’

- Dünya çapında büyük yatırımcılar, eserlerinizi yakından takip ediyor ve koleksiyonlarına katıyor. Bizlere bu dünyanın işleyişinden ve ülke olarak durduğumuz yerden söz edebilir misiniz?

Bu sorunun cevabı birkaç cilt kitap olur. Ancak ben sadece sorunları işaret edip bırakayım.

- Bir sanat piyasasının oluşması için kurumlar ve de kurallar, olmazsa olmaz temeldir. Her şey bu zeminde inşa edilmelidir.

Haberin Devamı

- Sanatçı hak ettiği değeri görmeli, kurumlar bunu topluma açıklamalı ve bu konuda ciddi eğitim projeleri oluşturmalıdır.

- Başta Kültür Bakanlığı ciddi bir kültür-sanat stratejisi geliştirmelidir. Bu strateji, uluslararası taktik hamlelerle ve desteklerle sürdürülebilir kılınmalıdır.

- Müze, galeri, galerici ve de müzayedeler için, belirli kurallarla ve hatta zorunluluklarla yetki ve faaliyet alanları belirlenmelidir. Eğitim sermaye şartı vs.

- Devlet, çıkaracağı teşvik kanunu ve yönetmelikleriyle iş dünyasını sanat piyasasıyla buluşturmalıdır.

- Türk sanatçısı, kendisini ispat etmek için dünyanın bir taraflarında mücadele etmek zorunda bırakılmamalıdır. Bu yalnızlık çok zordur. Kişisel başarılardan çok, bir -Türk sanatı ve sanatçısı- kavramının oluşturulması için toplu bir çaba gösterilmelidir. Elbette buradan öne çıkanlar olacaktır ve bu sanatçılar rol modeller olacaklardır.

- Ülke olarak durduğumuz yerde ciddi ve görünür bir başarımız yok henüz. Ancak kişisel, çılgın gayretlerle oluşmuş başarılar var. Bu, sanatçılar için çok pahalıya mal olan bir sonuç ve ciddi fedakârlıklar gerektiriyor. Aslında biraz destekle bizim sanatçılarımız çok daha muhteşem sonuçları başarabilecek yetenekte ve kararlılıkta. Bunu biliyorum. Bana gelince... Çok çalıştım... Zor yıllardı; birçok iş yaptık, yapmaya çalıştık ama yetmez. Bu bir maraton, ensemde sürekli bir başkasının nefesini hissederim. Öyleyse koşmaya devam etmeliyim. Zamanla oluşan dostluklar, biriken profesyonel ilişkiler, sizi elbette birçok sanatsever yatırımcıyla karşılaştırır. Siz de buna aynı cömertlikte karşılık verdiğinizde başarı kendiliğinden geliyor aslında. Bizim işlerde güven öncelikli kriterdir. Ben bu insanları tanıdığım için kendimi şanslı hissediyorum.

Haberin Devamı

İKİLİ SEÇENEKLERDEN

- Yürüyüş-Koşu

- Sıkılmak- Sabretmek

- Susmak- Konuşmak

- Dans etmek-Oturmak

- Klasik-Modern: ikisinin harmanı

- Dobra-Politik

- Samimi-Mesafeli

- Uykucu-Uykusuz

- Sakin- Heyecanlı

- Kitap-Dergi

- Kedi- Köpek

- Güneş-Yağmur

- Çay-Kahve

- Et-Ot

- Disiplinli-Rahat

- Unutur-Affetmez

- Tatlı-Tuzlu: Acı

- Çin yemeği- İtalyan yemeği

- Şarap-Rakı

- Esprili-Ciddi

‘Sanatçının en büyük rakibi yine kendisidir’

‘Üslup ve felsefe önemli’

- Projeleriniz var mı?

Proje çok. Sıraya koyduk. Yavaş yavaş gerçekleşiyor. Sırası geldikçe hayata geçiriyoruz.

- Sanatçı ve ressam adaylarına öğütleriniz...

Herkesi dinlesinler ama doğru bildiklerini yapsınlar. Bağımsız, özgür ve kararlı olmalı. “Hiçbir eleştirmenin anıtı dikilmemiştir...” Ayrıca, çok ısrarlı bir disiplin gerekir. Özgüvenli olsunlar, ancak başarının tevazu ile harmanlanması önemli. Hatta çok önemli. En büyük rakip yine kendisi olmalı. Özgün bir üslup ve onu besleyen derin bir felsefesi olmalı. Kendisine ve tüm dünyaya karşı dürüst olmalı.