Kurultay sürecini geride bırakıp, yüzünü tamamen 2015 seçimine dönen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile genel merkezdeki makamında konuştuk.
Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası aday tercihi ve sağa kayma eleştirilerinin odağında olan CHP liderinin kurultay sonrası gündemi ise elbette 2015 seçimi.
Ve CHP’ye yöneltilen kronik “sokakta değiller, projelerini anlatamıyorlar” eleştirileri, “CHP, kalan süreçte ne yapacak, nasıl çalışacak, sokakta olacak mı, kapı kapı dolaşacak mı” soruları.
Kurultayda parti içine verdiği, “daha çok çalışmalıyız” mesajlarını anımsattığımız Kılıçdaroğlu, özeleştiri de yaparak, şu ifadeleri kullandı:
‘En büyük değişimi biz yaşadık’
“Hazırlıklarımıza başladık. Ekipler çalışıyorlar. Hedef PM’yi her ay ve temalı toplamak. Toplumun sorunlarına çözüm üreten projelerle halkın önüne çıkacağız. Bakın son 4 yılda en çok çalışan milletvekilleri, CHP milletvekilleri. Van’da depremden 2.5 saat sonra orada iki genel başkan yardımcısı vardı. Soma’da, asansör faciasında, nerede toplumsal bir sorun varsa CHP milletvekilleri oradaydı. 3 yılda en büyük değişimi yaşayan parti biziz. Belki değişimin çok hızlı olması toplumun geniş kesimleri tarafından sindirilmemesine de yol açmış olabilir ya da biz yeteri kadar anlatamadık. O da bizim sorunumuz. Halk anlamaz değil, biz anlatamıyoruz. Bizim örgütleri eğitmemiz gerekiyor. Projelerimizi hazırladık ama baskın seçimle karşı karşıyaydık. Örgütlere anlatamadık. Türkiye sathında anlatılması örgütlerle olur, kabahat bizdeydi. Eğitim verme vaktimiz olmadı. Belli sorunlar yaşadık. Şimdi örgütleri eğiteceğiz.”
‘Kimlik siyaseti tehlikeli’
Kurultayda aldığı desteğin beklenenin altında kalması, Kılıçdaroğlu’na, “2015 mesajı” olarak yorumlanmıştı. CHP lideri ise seçime siyasi kariyerinden çok Türkiye’deki politika zemini üzerinden bakıyor.
Her seçimde demokrasinin güçlenmesinin bekleneceğini ancak Türkiye’de bunun tersine demokrasinin zaafa uğradığını savunuyor. Bunu da etnik kimlik ve inanç üzerinden yapılan siyasete bağlıyor.
Kılıçdaroğlu, asıl bu siyaset biçimini yıkmaya çalıştıklarını belirtiyor.
CHP liderinin şu sözlerinin altını çizdik:
“Bu siyaset biçimi, toplumu kutuplaştırıyor. ‘Bu bizden, buna oy verin’. Biz buradan toplumu çekip çıkartmaya çalışıyoruz. ‘Sizin inancınıza, kimliğinize, yaşam tarzınıza, mezhebinize dokunmayacağım. Ama sen işsizsen çözmeye hazırım’. Bunu topluma iyi anlatmamız lazım. Kimlik siyasetinden Türkiye’yi çekip çıkarmamız lazım. Kimlik siyasetinin ne kadar tehlikeli olduğunu bugünkü Ortadoğu gösteriyor. Irak parlamentosuna bakın. Kimlik siyaseti demokrasiyi yok ediyor. Türkiye’de AKP’nin kazanmasının temelinde de bu yatıyor.”
Peki CHP lideri, 2015 seçimini kendisi ve partisi için nasıl görüyor, nasıl niteliyor?
Yanıtı şöyle: “Bu ülkenin güçlü bir birikimi, entelektüel yapısı var, uygar dünyayla bağlantıları var. O yüzden herkes Türkiye’yi yakından izliyor. Bu son mudur, başlangıç mıdır? Umutsuz ve karamsar olmamak lazım.”