Feyzi Hepşenkal

Feyzi Hepşenkal

feyzihepsenkal@mynet.com

Tüm Yazıları



Harbuz, Citrullus vulgaris, Watermelon, Pasteque... Hepsi aynı şey. Biz “Karpuz” diyoruz adına.
“Karpuz” denince da önce Adana ve Diyarbakır geliyor akla.
Sonra bizim buralardan “Selçuk karpuzu” ve son dönemde atağa kalkan Atça’nın karpuzu.
Ve de yaz mevsiminin müjdecisi olarak piyasaya ilk çıkan İran karpuzu.
Kimileri karpuz çeşitlerini, özellikleriyle beraber şöyle sıralıyor...
Yeni dünya karpuzu: Açık yeşil renkte, ince kabuklu, koyu kırmızı, gevrek, tatlı ve etliymiş. Çekirdekleri beyaz ve küçükmüş.
Alacalı karpuz: Açık yeşil kabuğu üzerinde muntazam koyu lekeler varmış. Kabuğu gevrek, eti pembe kırmızı, çekirdekleri siyahmış.
Kara karpuz: Kalın, koyu yeşil kabuklu, çok şekerli ve lezzetli, etinin orta kısmı buzlu gibi görüldüğünden “karabuz karpuzu” olarak da biliniyormuş.
Gülle karpuzu: Geç yetişen, kışlık bir çeşitmiş. Adını şeklinden alıyormuş.
Vaşington karpuzu: Erken yetişen tatlı, kabuğu ince bir karpuz çeşidiymiş.

Araştırırken “Ag 1602” ile başlayıp “Zeugma” ile biten bir de tohum listesi gördüm ki; isimleri ne yazmakla biter, ne saymakla.
Elbet “çekirdeksiz” karpuz var.
“Karpuz gibi” tanımını boşa çıkaran Japonların ürettiği “küp şeklinde” karpuzlar var.
Ve kim bilir bilmediğimiz daha ne türleri var?
Bilmemiz gereken ilk şey ise Türkiye’de 4 milyon ton karpuz üretildiği.
Asıl önemlisi, ikincisi:
“Temmuz ayında fiyatı en çok artan ürün yüzde 29,46 ile limon olurken, fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 26,95 ile karpuz oldu.”

Patates veya patlıcan gibi, karpuzdan da farklı şeyler pişirebilme şansı olsaydı ve şu ucuzluğun kıymetini yeterince bilseydik.
Karpuz dolma, karpuz kavurma, karpuz ızgara, fırında karpuz, karpuz bayıldı, karpuz oturtma falan gibi şeyler de yapabilseydik keşke.
Olsun.
Fırsat bu fırsat yine de.
Yumulun karpuza.
Üstelik kabuklarından da, tarifini internetten kolayca bulabileceğiniz, bir güzel “turşu” yapın.
Kış gelince, fiyatlar tavana vurunca; elinizin altında yiyecek bir şeyler bulunsun.

Haberin Devamı

Karpuz zamanı

Tek karelik bereket

Haberin Devamı

Hayırlı haber bekleniyor

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ın makam odasında uzun zamandır beklenen bir buluşma gerçekleşecek bugün.
Bir tarafta belediye encümeni, karşılarında “umarız” birden çok talipli, masada da 17 bin 561 metrekarelik arsaya yapılacak, 350 yataklı 4 yıldızlı bir otel projesi olacak.
Tahmini yatırım bedeli 20 milyon 881 bin lira ve yıllık kira bedeli ise 104 bin 405 lira olan bu ihalenin “mutlu son” ile bitmesi herkesin temennisi.
Malum.
Foça epeydir yeni bir turistik tesise hasret.
Bu kez koşullar çok uygun.
Bir kere arsanın yeri harika.
Karşısında İncir, Orak, Fener adaları; bir yanında İngiliz Burnu var Kumburnu’ndaki arazinin.
Her türlü su sporuna uygun, doğal bir liman.
İhaleyi kazanın 49 yıllık işletme hakkı olacak.
Ve özellikle Foça için önemli bir konu...
Proje, İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onaylı.
Daha ne olsun?