Amerikalı egzersiz zinciri Shapes For Women’ı Türkiye’ye getiren Gediz Ersin, Türk kadınını ”30 dakikalık mucize program”la tanıştırdı
Uzun yıllar Henkel-Turyağ’da Ar-Ge yöneticisi olarak çalıştıktan sonra Amerikalı egzersiz zinciri Shapes For Women’ı Türkiye’ye getirdi. Spor süresi 30 dakika ile sınırlı olan Shapes For Women’ın Türkiye Distribütörü Gediz Ersin, Turyağ Ankara’ya taşınınca iş arayışına girmiş. Daha önce denediği reklamcılığa “ne öldürüyor, ne güldürüyor” diye dönmemeye karar verince önce kafe mi işletsem demiş. Ama gündüz insanı olduğu için kafede uyur kalırsam diye düşünüp vazgeçmiş. Sonra Amerika’ya gidiş gelişlerinde hep duyduğu fitness zinciri “Shapes of women” kafasına yatıyor ve Türkiye temsilciliğini almaya karar veriyor. Eğitimlerini alıyor. Eklembilimi, hareket bilimi ile ilgili eğitimler... Pazarlama ve satış... Herşeyi öğreniyor. 5000 m2 alanda kurulu fabrikayı geziyor ve gerekli ekipmanları alarak yurda dönüyor. Shapes For Women, Teksas eyaletinde 1970’li yıllarda ilk olarak sağlık sektörüne hidrolik rehabilitasyon aletleri üretimiyle başlamış. Daha sonra bu alandaki tecrübesiyle fitness sektörüne yönelmiş. Şu anda sadece Amerika’da değil, İngiltere, Meksika, İrlanda, Kore, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Hindistan ve Nijerya gibi dünyanın pekçok ülkesinde zincirler oluşturmuş durumda. Türkiye’de ilk kez Bornova’da açılıyor, 19 ülkede 400 salonu olan Shapes for Women. Sonra da franchising ile yurda yayılıyor.
Antrenörler eşliğinde “30 dakikalık mucize program” sayesinde kadınlar forma girme imkanı buluyorlar. Kadınlar belli surelerde belli hareketleri yapıyorlar.
Vücudu şekillendiriyor
Ağırlık yok çünkü ağırlık sisteminde kaslar tek yönlü çalışıyor. Bu sistem kas güçlendirmeye yönelik değil. Adından anlaşılacağı gibi kadının vücudunu şekillendirmeye yönelik bir spor faaliyeti. Genel anlamda tanımlarsak step, fitness, aerobik ve pilates kombinasyonu.. ”Hedefımız yaşam boyu spor...İşin özü düzenli spor yaparak dolaşım sistemi, sinir sistemi, kemik iskelet yapısı velhasıl herşey güçleniyor. Hormon dengesi sağlanıyor. Sistemimizin sağlık yönünden artısı çok fazla” diyor Gediz Ersin.
Kadın kendine bakmalı
Gediz aslında kimyager. Hemcinslerine önce deterjan üreterek ve satarak yardımcı olmuş, şimdi ise onların vücutlarının fit olmasının mücadelesini veriyor. Yazılım şirketi bulunan eşi en büyük yardımcısı. İki evladı var. Amerikan Koleji’nde okuyan oğlu Sinan, teknoloji konularında annesine yardımcı. Kızı Selin, Bilgi Üniversitesi’nde hukuk tahsil ediyor. Annesinin kıyafetlerine ortak. Gediz’in hobiyi de geçen bir merakı da resim yapması. Sürrealist resimler yapıyor ve en yakın zamanda eserlerini sergileyecek. Ailecek sinemaya meraklılar. Evde koskocaman ekranlı bir sinema odaları var. Bol bol da DVD tabii ki.. Çok yiyen bir insan değil.. Mercimek çorbası, bonfile, biftek ve balığı seviyor. Öyle ki arka arkaya beş gün balık yiyebilir. “Hangi meslek olursa olsun kadın kendine bakmalı“ diyen ve uygulayanlardan.
Sudoku’dan keyif alıyor
Klasik müzik onu dinlendiriyor.Kitap kurdu. Elif Şafak, Ayşe Kulin başta olmak üzere okumadığı yazar yok. Bazen aynı anda okuyor 2-3 kitabı. En geç 24’te yatağa girer. Uyku onun için önemli. Uykusunu alamazsa aksi biri olup çıkabilir.Çok sevdiği halde tüye allerjisi olduğu için hayvan besleyemiyor. Babasını 49 yaşında damar tıkanıklığından, annesini 57 yaşında akciğer kanserinden kaybettiğinden sigara düşmanı. Sadece kullanmıyor, içene de çok kızıyor. Hayat felsefesi: Başarı, mutluluk ve hız. Hayatı kaçırıyor gibi hissedip hep yetişme havasında. Dostları onu “Gedo” diye çağırıyor. Gedo, sukodu çözmekten büyük keyif alıyor; hatta Türk Sudoku Milli Takımı’na girmek istiyor.
Ne kadar basit, o kadar iyi
* Neden sadece kadınlar? Bizim günahımız ne?
Bunun en önemli sebebi ekipmanlar tamamen kadın anatomisine yönelik. Program kapsamında yer alan sekiz ana istasyonun her birinde sadece 30 saniye harcayan kadınlar, bir turu on dakikada tamamlıyor, üç tur sonunda program sona eriyor. Seans yok. Kadınların öğle arasında bile yapabileceği bir spor tarzı Bir üye de gelse sistem çalışıyor. Kişi istediği aletten başlayıp çalışabilir. Sistem 15-75 yaş arası tüm kadınlar için ideal. Amerikalıların bir lafı vardır; ne kadar basit, o kadar iyi. Bu aletler tam öyle. Türk kadınının problemli bölgeleri için uygun cihazlar... Göbek, basen gibi... Sistem sadece bayanlara yönelik olduğu için rahatlık var. Bu konseptimiz özellikle Anadolu için çok önemli.
* Ne kadar güzel. Kadınlara yönelik düzenli spor yapma olanağı.
Türkiye genelindeki üyelerin yarısı çalışan kadınlardan, diğer yarısı da ev kadınlarından oluşuyor. Spor sadece fiziksel aktivite değil, zihinsel ve sosyal gelişim de sağlıyor. Kadınların yaşam kaliteleri artıyor. Spor yapma sağlık, boş zaman değerlendirme, kendine güveni artırma, iletişimi güçlendirme, performans ve hayat tarzı oluşturma gibi birçok avantajı birden sunuyor. Biliyorsunuz sporun toplumsal yönü de var. Bir ülkedeki düzenli spor yapan nüfusun sayısı, o ülkenin uygar olma durumunun bir göstergesi olarak kabul edilmekte. Gelişmiş olarak sınıflandırılan ülkelerde spor klüplerinde veya bağımsız olarak spor yapan insanların oranı genel nüfusun yarısına kadar ulaşırken, ülkemizde bu oran ne yazık ki yüzde 1-2 düzeyinde. Biz sadece fitness de yaptırmıyoruz. Burası bir anlamda kadın kulübü. Yaklaşık 25 bin kadın üyemiz var. Bu yaklaşımımızla Amerikalıları bile şaşırttık.
* Düzenli spor yapanlardansın o zaman.
Spor eskiden beri yapıyorum. Yüzmeyi, bisikleti seviyorum. Keyifli şeyler. Ancak bu işe girdikten sonra “terzi kendi söküğünü dikemez” deyişine uygun olarak ne yazık ki hergün yapamıyorum. Fırsat buldukça “Sihirli 30 Dakika” adlı programımızı uyguluyorum. Shapes for Women’ı ülke düzeyine yaymak için sürekli seyahat halindeyim. Şu an Türkiye’nin 20 ilinde varım. İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Mersin, Kastamonu, Trabzon, Artvin...
* Bavul kapının arkasında hazır..
Aynen öyle.. Seyahatlerde alışverişte ayrı bir zevk.. Marka takıntım yoktur, beğendiğimi alırım. Aksesuar, takı, ayakkabı, çanta..
* Yaa bu kadınların ayakkabı ve çanta merakı beni öldürecek..
KİMDİR?
Gediz Ersin, 1965 yılında İstanbul’da doğdu. EÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nden birincilikle mezun oldu. İş hayatına Mudo’da başladı. 1993-1998 yıllarında Henkel-Turyağ’da arge departmanında mühendis olarak çalıştı. 1999-2005 yılları arası “Artı Element” reklam ajansının ortaklığını ve başkanlığını yaptı. Evli ve iki çocuk sahibi.