Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan da 27 yılda 2 milyar dolar yatırımla 25 bin konut inşa etmiş ve 8 ayrı projeyi hayata geçirerek 100 bin kişinin huzur içinde yaşamasını sağlamış bir yönetici. Gazeteciliğin G’sini, sendikacılığın S’sini, kooperatifçiliğin K’sını bilmeden girdiği işlerde çıtayı hep yukarılara taşımış biri.. Şimdi yılların verdiği deneyim ve bilgi birikimi ile kenti yönetmeye talip.. ”Ben de birgün aday olacağım..” derken o denli iddialı olduğu kadar kentin kötü yöneltildiğini de dile getiriyor.
Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, iki oğlu, gelinleri ve üç torunuyla mutlu.İzmir iyi yönetilmiyorİzmir gerçekten iyi yönetilmiyor Aslan’a göre.. “Bu kent son 15 yılını kaybetti, İzmir’in gelişmesine yönelik, 30 yıl sonrasına yönelik neler yapıldı, yapılıyor? Hiç kimse bana iktidar para vermiyor edebiyatı yapmasın. Seçimlerde Ak Parti’nin açıkladığı 35 İzmir projesi hepsi de ayakları yere basan projeler.. Kent iyi yöneltilirse ve projeler hayata geçerse kısa zamanda ayağa kalkar bu kent” diyor... Demokrat İzmir yıllarından beri tanıdığım Ege Koop Başkanı...
Hüseyin’in yaşamından satır başları... Yıl 1974.. Demokrat İzmir’in teknik servisinde işe başlıyor. Daha yeni evlenen ve tam da paraya ihtiyacı olduğu bir günde kapı önünde buluyor kendini. İki yıl sonra. Bu kez Yeni Asır’da iş buluyor. Teknik servis ve yazı işlerinde. Büyük oğlunun doğduğu yıl. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın işyeri temsilcisi aynı zamanda. Bir süre sonra ordan da çıkarılıyor.. ”Ya sendikadan istifa et ya da gazeteden istifa et” denilerek. ”Eğer o gün ben sendikadan istifa etseydim bugün emekli bir gazeteciydim” diyor Hüseyin. Sonra Tercüman gazetesi yılları. Ve sendikada basamakları atlama. Önce mali sekreter, sonra genel sekreter ve başkan. Tarihinde TGS ilk kez teknik ekipten bir başkan seçmiştir. Yıl 1982.. TGS İzmir şubesi başkanlığı gerçekten hayatının dönüm noktasını sağlayan bir görev oldu. Bugünkü Ege Koop. Genel Başkanlığı’nı da oraya borçlu bir yerde...
İki yıl sonra.. Dönemin Belediye Başkanı Ceyhan Demir gazetecilerden de bir kooperatif kurmalarını istiyor. Tercüman Gazetesi Bölge temsilcisi Öcal Uluç görevlendiriyor onu. Yıl 1985.. Bu kez Dr.Burhan Özfatura, Ege Koop genel kurulunda yönetim kurulu üyeliğine alıyor.. 5 yıl sonra da telefonları hacizli, çalışanların maaşlarını ödeyemez durumlara kadar düşen Ege Koop’un genel başkanlığına geliyor. ”Pedalı çevirmezsen düşersin”i kendine düstur ederek aldığı enkazdan konutlar; konut hafif kalır; yeni yeni kentler yaratıyor. Eviyle, okuluyla, spor tesisleriyle, sağlık ocağıyla, yeşil alanlarıyla.. Bozkırdaki pek çok arsayı, etkinliğini ve gücünü ortakların yararına kullanarak altyapısı ve üstyapısıyla, hayatın odağı ve cazibe merkezi haline getiriyor Ege Koop..
Bir de anaokulu varBir de adını taşıyan ana okulu açtı, minnacık yavrularımızı rahatlıkla emanet edebileceğimiz. “Hüseyin Aslan Anaokulu” İzmir’in ilk İSO 9001 belgeli okul öncesi eğitim kurumu olmanın gururu ile okul öncesi eğitimine başarı ve azim ile devam ediyor.
Bırakın gazete yazılarını, basın bültenlerinde ve yazışmalarda defalarca yaptığı düzeltmeler onun mükemmeliyetci olduğunun kanıtı. Bu da Başak burcunun özelliği. Yalnız yaşıyor. Sabahları sporunu hiç ihmal etmez. Balçova’da koşar iki saat kadar. Haftada birkaç gün yüzer termalde. Giyimine düşkün. 300’ün üzerinde gömleği var mesela. Yaşına göre genç görünmesi genetik ama zeytinyağlı yeşil sabun kullanması ve sabahları yediği nane maydanoz göz ardı edilemez. Dini duyguları güçlü bir sosyal demokrat.. Cuma’ları kaçırmaz. Ramazan boyunca oruç tutar, iftarı da her akşam bir dostunun evinde yapar.
Sonuç olarak; Hüseyin Aslan İzmir için bir şanstır. İzmir bu şansını yönetsel anlamda er ya da geç kullanacaktır.
KİMDİR?25 yılı aşkın gazetecilik deneyimine sahip olan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 1951 Uşak doğumludur. Kendi adını taşıyan özel ana okulunu hizmete açan ve Türk Milli Eğitimi’ne katkıları nedeniyle 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından ödüllendirilen; 113 ülkeden 15 bin üyesi bulunan Ticaret Liderleri Kulübü’nce “33. İş Liderliği ve Prestij Yeni Bin Yıl Ödülü” başta olmak üzere çok sayıda ödülü bulunan Aslan Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV) ‘unYönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini de sürdürmektedir... 2 oğlu, 3 torunu olan Hüseyin Aslan 5 kitaptan oluşan “Türkiye Gerçeği”nin yazarı olup Basın Şeref Kartı sahibidir.
Kentsel dönüşüm acilen başlamalı* Sende tılsım mı var?Ne var bilmiyorum ama azimli bir insanım. Paylaşan bir insanım. İyi niyetle insan bir işi yapmaya çalışınca yapıyor. Bugün Ege Koop 27 yıllık süre içersinde hem Türkiye’ye, hem İzmir’e kendini kanıtlayan güçlü bir sivil toplum örgütüdür. Arka arkaya iki defa Avrupa Konseyi Sosyal Kalkınma Fonu’ndan kredi kullanan tek birliktir. Ege Koop aslında bir tez konusudur. Herkesin sustuğu, herkesin korktuğu bir dönemde kimsenin bır araya getiremediği insanlarla paneller düzenledik. Danışma Kurulu’muzda gerçekten ülkenin her türlü sorununu yakından bilen insanlar var. 30 danışma kurulu üyesi her ay kendi kendilerine toplanıyorlar. Biz onların aldığı kararlara uyuyoruz..
* Şimdi bunları başarırken de sana çok taş geliyordur..Bizim ne yaptığımız ortada. Kedi erişemediği ciğere mundar dermiş. Bana taş atanlar kendileri ne yaptıklarına baksınlar. Mesela yazılarımı başkası yazıyormuş... Bu tamamen kıskançlık ve saygısızlık.. Kendileri bir mektup bile yazmasını bilemedikleri için normaldir. Bu kadar yıl görsel ve yazılı medyada görev yapmışım, iki satır yazıyı mı yazamıyacağım? Ege Koop’u belli bir noktadan alıp belli bir noktaya getirdim. İyi ki başkası getirmiş demiyorlar..
* Arşivi karıştırdığımda on yıl kadar önce bizim gazetede çıkan bir yazına rastladım. Şimdilerde gündemde olan kentsel dönüşümden bahsediyorsun..Evet, acilen kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmek lazım... Turist gelmesini istiyorsak, yatırımcının gelmesini istiyorsak, İzmir’in geleceğini planlamak istiyorsak bunun tek çözüm yolu kentsel dönüşümdür. Bugün İzmir nüfusunun yüzde 55’i kaçak yapılarda ve gecekondularda oturuyor. Konutların yüzde 30’u fiziki ömrünü tamamlamış durumda. Kentsel dönüşüm derken biz yıkalım, edelim demiyoruz.. Kentsel yenileme o bölgede yaşayan insanları mağdur etmeden evsiz barksız bırakmadan yapılmalı. Kamu-vatandaş-özel sektör üçlüsünün sinerjisinden yararlanılmalı. Mesela Karabağlar/Gaziemir yolu protokol yolu olarak değerlendirilebilir. Yani oradaki işyerlerinin tabelasından tutun da kaldırımlara kadar yeniden elden geçirmek suretiyle. Hükümet bu konuda karar aldı, yerel yönetimler de mutlaka kentsel gelişim ile ilgili ciddi adımlar atmalı.