Toplumların uygarlık seviyeleri çocuklarını ve gençlerini ne kadar iyi eğitebildikleri ile birebir orantılı. Eğer okullar iyi yönetilirse öğrencilerine kaliteli eğitim sağlamakta daha etkin oluyorlar. 1994 yılında Sammons tarafından eğitim kurumlarının etkinliği ve gelişimi üzerine yapılan bir araştırma başarılı ve başarısız kurumlar arasındaki en önemli farkın kurumlardaki yönetimin kalitesinden kaynaklandığını göstermiş. Bugünün karmaşık dünyasını anlayan sorunlara mükemmel tek bir yanıtın olmadığını bilen güçlü yöneticiler,düşünür Erasmus’un dediği “Bir millet için en büyük ümit iyi eğitimde yatar”ı da gerçekleştirebilirler. İstatistiklere bakınca hem dünyada, hem ülkemizde eğitim yönetimi konumunda kadınlar azınlıkta. Öğretmenlerin çoğu kadın ama yöneticilerin çoğu erkek. Okul müdürlerimizin sadece yüzde 7’si kadın. Okullar açılırken işte bu kadın yöneticilerden birini aldık “Ege’nin Renkleri”ne. Hem de sıra dışı birini. ”Kocaman yürek dolu sevgi” ile klasik eğitimin kalıplarını yıkmaya çalışan Özel Deniz Koleji kurucusu Berna Bridge’i.
Yeni fikirlerle dönüyorİzmir’in Güzelbahçe İlçesi’nde 1992 yılında kurulmuş olan Özel Deniz Koleji gerek kalitesi ve seçkinliği, gerekse SBS başta olmak üzere sınavlarda öğrencilerinin elde ettiği sonuçlarla başarısını sürdürüyor. Okulu diğer okullardan farklı kılan ise Berna Bridge’in dünyadaki eğitim alanında gelişmeleri ve değişimleri eğitime katması. Doktora dersleri nedeniyle her yıl İngiltere’ye giden Bridge, her gidişinde Avrupa’nın çeşitli yerlerinden bilimle, eğitimle ilgili yeni araştırma, inceleme konularını, yeni fikirleri okulunun öğrencilerine getiriyor.
Howard Gardner’in tanımladığı çoklu zekasını ortaya çıkarıyor eğittiklerinin..” Günümüzde IQ dan ayrı olarak EQ adı verilen duygusal zeka denilen özelliğin yaşama sanatında kişiyi başarıya götürdüğü görülmüştür.Bu nedenle eğitim kurumlarında matematik ve dil eğitimi vermek kadar böyle bir eğitimi de vermek gerekir. Eğer tam donanımlı olarak yaşama hazırlamak istiyorsak, çocuklara duyguların eğitimi, etik değerlerin eğitimi ve iletişimi de öğretmemiz gerekir” diyor Dr. Bridge...
Berna, İzmirli. Alsancak’ta doğmuş. Anneannesi ve babaannesinin anlattığı öykülerle büyümüş. Hala anımsıyor tarihten öyküleri. Örneğin anneannesinin
“Yunanlılar İzmir’in kurtuluşu sırasında limandaki İngiliz gemilerine sığınmak için denize atladılar. Bazıları boğuldu. O nedenle düşmanlar suya karıştı diye iki yıl körfezden çıkan balığı yemedik” anısını. Ya da Tire’de ilk kadın meclis üyesi olan babaannesinin “Eşim Atatürk inkilaplarını halka gösterecek olan bizleriz dedi. Çarşafımı atıp paltomu giydim. Çarşıda saatlerce dolaştım” anısını.. Ailenin üç kuşak kadınları da modern ve ileri görüşlü. Berna da onlara çekmiş. Liverpool Üniversitesi’nde okurken 110 kişilik sınıftaki tek kız öğrenci. Elektronik mühendisi oluyor ama gönlünde yatan eğitimcilik. Daha 15 yaşındayken bir arkadaşı “Barbianni Öğrencilerinden Mektuplar” diye bir kitap armağan etmiş ve içine de “Geleceğin öğretmenine sevgilerle” diye yazmış..
Kitap okuyor, yazıyorBerna’nın okuldaki odasından insan çıkmak istemez.. İngiliz stili döşenmiş.. Dekorasyona zaten meraklı.. Çiçekleri seviyor. Çeşme’deki evi de öyle.. Masallardaki gibi pembe çiçekli.. Gerek okuldaki odasında, gerekse evlerinde genelde vaktini kitap okumak yada yazmakla geçiriyor. Şiir de yazıyor.. Sinema filmi izliyor. Özellikle söyleyeceği bir lafı olan “Mona Lisa Gülüşü” gibi filmleri. Türk yemeklerini tercih ediyor. Karnıyarık,börülce falan.. Kilo sorunu olmadığı için tıka basa da yiyebilir. Denizi çok seviyor, kesintisiz 1 saat yüzebilir. Yalnız güneşte uzanmak yok. Alerji ve astım nedeniyle.. Hayatla dalga geçmeyi seven biri Berna.. Balık burcu. Romantik ve hayalci. Hayallerini gerçekleştirebilen nadir Balık’lardan..
Kişisel gelişim eğitimi veriyoruz* Dünyada eğitim her geçen gün gelişiyor, değişiyor....Evet, eğitimsel konseptlerde değişim var..Türkiye bu konuda geride. Deniz Koleji ise ortada bir yerde.. Hem Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliklerine uymak zorundayız, hem de dünyadaki değişikliklere paralel uygulamalar yapmak istiyoruz. Biz burada öğrencilere kişisel gelişim eğitimi adı altında duygusal zeka eğitimi de veriyoruz. Etik değerler eğitimi de veriyoruz. İletişim eğitimi de veriyoruz. Haftada 2 saat her sınıfa..
* Kişisel gelişim ağırlıklı 16 kitabın var.1990 yılında Karşıyaka’da öğretmenlerime dadanan bir okul vardı. Okulun kurucularına dedim ki ne olur öğretmenlerimi almayın; ben geleyim öğretmenlerinizi eğiteyim. İşte o eğitim notları yıllarca birikti. Kötü komşu ev sahibi yapar misali beni yazar yaptı. Önce bir üniversiteye gönderdim basılması için. Bastılar, başka bir yazar adı altında. Daha sonra Beyaz Yayınları ilgilendi kitaplarla. O gün bugün bütün eserlerimi bu yayınevi basıyor.. Örneğin mobbing üzerine ilk kitabı ben yazdım. Zorbalık kavramını ilk ben teleffuz ettim.
* Kitap kapaklarındaki fotoğraflar tam senin tarzında. Çiçekler, çiçekler..Konuya uygun doğa fotoğrafları seçtim.Fotoğrafa merakım vardır. Genelde çocuk fotoğrafları çekiyorum. Eskiden evde karanlık odam vardı. Hiç sergi açmadım. Ama açabilecek kadar fotoğraf birikti; birikiyor.
* Bir de otomobil sevdası.Evet; hem de fazlasıyla. Ben buradan arabaya biner, İngiltere’ye giderim. Defalarca katettim Avrupa’yı boydan boya. Geçen yaz küçük oğlumla Amerika’da 12 bin km yaptım. Hızlı da kullanırım. Şanslıyım ki ehliyeti kaptırmadım. Yalnız en çok ceza verenlerden biriyim herhalde.
* Müzikle aran nasıl?6 yaşından beri piyano çalarım. Sadece çalmam, iyi de bir dinleyiciyim. Yurtdışına çıktığımda konserleri, operaları,müzikalleri takip etmeye çalışırım. Kiliselerde de çok güzel konserler oluyor. En son Viyana’da böyle bir konsere gittim, harikaydı. Akordeon ve gitar da çalabiliyorum. Kendi kendime öğrendim. Akordeonla Kafkas gibi yöresel folklor şarkıları, gitarla pop müzik parçaları çalıyorum. Bob Dylan idolümdür.
Kimdir?
Sanayici ve iş adamı Namık Kemal Elal ile ev hanımı Yücel Elal’ın kızı. Amerikan Koleji’nden sonra, Liverpool Üniversitesi Elektronik Mühendisliği’ni bitirdi. Madley College’da, yüksek lisans yapan ve PGCE lisansüstü eğitim sertifikası alan Bridge, doktorasını ise Leicester Üniversitesi’nde MBA ve “Eğitim Yönetimi” üzerine tamamladı. Bir süre Amerikan Koleji’nde matematik öğretmeni olarak görev yapan Bridge, Deniz Koleji’ni 1992 yılında hizmete açtı. Eğitim konulu 16 kitap yazdı. DEÜ’de dersler de veren Bridge, iki çocuk annesi.