2019 Yerel Seçimlerinde Kartallıların oylarıyla İstanbul’un en genç belediye başkanı seçilen Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, “İlçede yapmış olduğumuz hizmetlerin yanı sıra çocuk, genç ve kadınlara öncelik projelerimiz takdir topluyor” dedi.
“Kartal’ı, Kartallı komşularımla birlikte yöneteceğim” diyen Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel hedeflerini ve projelerini Milliyet’e anlattı. “Kartal için öncelikli olarak yola çıktığımız projeler var. Çocuklarımızın, gençlerimizin hayata kazandırılmasıyla ilgili ciddi tesisler ve modellemeler yapıyoruz. Kültür sanat çalışmalarının yanı sıra yaşam alanları yaratma, sosyal tesisleri oluşturma adına ilçe genelinde büyük bir hedefimiz var” dedi.
- Kartal’da 2019 yılından beri neler değişti?
2019 yılında göreve geldiğimizde ‘Her Şey Kartallı komşularımız için’ demiştik. Ve yolumuza o şekilde çıktık. Doğma büyüme Kartallı biri olarak, “İlçem için ne olmalı?” sorusunu kendi kendime sorduğum ve cevaplar aradığımdan, Kartal’ın en iyisi ve en güzeli için çalışıyorum. Kartallı komşularımızla birlikte onların istekleri doğrultusunda ilçemizdeki değişiklikleri ve vizyonel bakış açısını oluşturarak hayatı dolu dolu yaşayacağımız bir ilçe oluşturmak amacıyla elimizden geleni yapıyoruz. Gerek altyapı çalışmalarımız, gerek Kartal’a değer katacak projelerimiz gerekse her türlü kültürel-sosyal alanlarda oluşturduğumuz merkezlerimiz ve tesislerimizle hedefimiz doğrultusunda ilerliyoruz.
- Kartallıların sizden beklentisi nedir?
Kartallı komşularımızın beklentisini, isteğini, şikâyetlerini değerlendirdiğimiz Komşu İletişim Merkezimiz (KİMER) var. Kartal’da ikamet eden vatandaşlarımızla belediye olarak doğrudan bir köprü oluşturduk. Vatandaş ve belediyemiz arasında 7/24 devam eden iletişim ağını oluşturmak ve iletişimin tüm kanallarını kullanarak, belediyemiz iş ve hizmetleri ile alakalı istek, öneri ve şikâyetleri en hızlı bir biçimde sonuca taşımak amacıyla Komşu İletişim Merkezi’ni (KİMER) kurduk. Özel yazılım programımızla hizmet sürecini izleme, değerlendirme ve kolay raporlanabilir hale dönüştüren bir sistemle çalışıyoruz. Komşularımızın yaşamlarını kolaylaştırmanın yanı sıra mahallelerimizde gerçekleştirilecek olan hizmet ve yatırımlarında doğru, verimli bir şekilde planlaması yapılıyor. Ve bu doğrultuda onların istekleri çerçevesinde beklentilerini karşılamak üzere projelerimizi oluşturuyoruz.
- Bir Kartallı olarak Kartal için öncelikli projeleriniz neler?
Kartal için öncelikli olarak yola çıktığımız projeler var. Kartal’ın “Akıllı Kent” olması yolunda adımlar atacağımız çalışmalar var. Ar-Ge Bilişim Merkezi, yeni teknoloji parkı, spor kompleksleri, sporda tesisleşme ve müzelere kadar. Bizim en büyük gücümüz gençlere yatırım yapmak. Gençlerin hayata kazandırılmasıyla ilgili ciddi tesisler ve modellemeler yapıyoruz. Bir kuşak yetişiyor. 15 kreşimiz var. Biz çocuklarımıza küçük yaştan itibaren kreşlerimizde eğitim veriyoruz. Çocuklar nitelikli eğitim alıyor. Yeteneğine göre çocuklarımızı yönlendirmeye çalışıyoruz. Sonrasında spor okulları ile sporcuları, Sanat Akademisi ile de sanatçıları yakalayıp yetiştirme niyetindeyiz. Satranç Akademisi’nde milli sporcularımız var. Sosyal tesisler o yüzden önemli. Gençler için, Z kuşağı için yaşam alanları oluşturuyoruz.
Bunlardan biri sporda tesisleşme. Spor kompleksleri ve oluşturulan spor parklarıyla önceliğimiz bu. Atalar Spor Tesisi, Yakacık Spor Tesisi, Dragos Su Sporları İskelesi bunlardan birkaçı. Atalar Mahallemizde bulunan toprak sahayı kısa sürede yeniden düzenleyerek içinde halı saha, yürüyüş parkuru, çocuk alanları ve sosyal tesisin de bulunacağı fonksiyonel bir tesisi hizmete açtık. Yakacık’ta bulunan toprak sahayı İBB ile iş birliği içerisinde donanımlı bir spor tesisi haline getirmek üzere çalışmalara başladık. Karlıktepe’de bulunan 10 dönümlük alanımıza da spor tesisi kazandırmak için çalışmalarımız devam ediyor.
‘Su sporlarında iddialıyız’
Dragos Su Sporları Merkezimizde kano, yelken, yüzme, kürek gibi su sporları dalında binlerce çocuğumuza eğitim veriyoruz. Deniz kıyısı ilçesi olmanın avantajlarını kullanacağız. Sporda tesisleşmeye giderken bu alanların içinde oluşturulacak sosyal tesislerle de hizmet vereceğiz. Atalar Spor Tesisi, Bayram Demirkol Parkı ve Mehmet Ali Büklü Parkı’na yapmış olduğumuz belediyenin sosyal tesislerinde vatandaşlarımız parklarda hem spor yapıp hem de aileleriyle vakit geçirebiliyor. İlçemizde spor alanları oluştururken gerek bu alanların içine, gerekse oluşturulan kültür merkezlerimizin bünyesine sosyal tesisleri de kanalize edeceğiz.
‘40 yıllık hayal gerçek oluyor’
Kültürel ve sanatsal faaliyetleri Kartal geneline yayarak komşularımızın bu faaliyetlere kolaylıkla erişmesini sağlayacak, planlanma aşamasında olan ve yapımına başladığımız projelerimiz var. Bunlardan bir tanesi de aynı zamanda seçim vaatlerimiz arasında yer alan Yalı Yunus ve Topselvi Kültür Merkezi Projesi. Şu an inşaat halinde olan projeyle, Yalı, Yunus ve Topselvi Mahallesi’nin 40 yıllık beklentisine cevap vermiş olacağız. Yedi katlı olarak inşa edilecek kültür merkezinin içinde çok amaçlı salonlar, mutfağı bulunan taziye evi, toplantı salonları, kütüphane, idare odaları, 11 adet atölye sınıfı, Kartal Akademisi için 11 adet derslik ve çatı katında açık teras olacak. Tesisle beraber bölge sakinlerinin eğitim, üretim ve sanatsal faaliyetleri desteklenecek.
Ayrıca Kartal’da yaşanabilir bir kent için altyapı çalışmalarına başladık. Kartal Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ ile gerçekleştirilen ortak çalışmalar doğrultusunda Kartal’ın altyapı çalışmalarında ana hattı bitirdik. Eskiden yağmur yağdığında Kartal merkez esnafı büyük bir mağduriyet yaşardı. Ekrem Başkan’a Kartal ile ilgili ilk söylediğim şey altyapı çalışmaları oldu. O da benim bu söylediğimi onayladı. Görünür bir şey yapmak yerine çözümlenmesi gereken altyapı sorununu tamamladık. Altyapı görünür bir çalışma değil ama Kartal’ın yıllardır beklemede olduğu bir sorundu. Şimdi bütün bu çalışmaların ardından ilçenin genelinde üstyapı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Asfalt yenileme çalışmalarını birçok mahallemizde gerçekleştirdik.
Kartal merkezde yapılan altyapı çalışmalarının ardından Neyzen Tevfik Meydanı için de bir meydan düzenlemesini yine bu ay içinde İBB iş birliği hayata geçirdik.-
- Gençlere ve çocuklara yönelik birçok çalışmanız var. Özellikle Sanat Akademisi’nden biraz bahsedermisiniz?
Yeni nesil, bizlerin emekleri ve özverileri doğrultusunda kendilerini geliştirip yenileyecek. O yüzden bu konuda ben de üzerime düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeye çalışıyorum. Sanat bir toplum için vazgeçilmezdir. Sanata ve sanatçıya duyduğumuz saygı ve önem doğrultusunda hem kültürel etkinliklerimizi yürütüyoruz, hem de Sanat Akademisi’nde çocuklarımıza ve gençlerimize resim, müzik ve sahne sanatları alanında eğitim veriyoruz.
Öğrencilerimiz piyano, keman, perküsyon, çello, flüt, müzik teorisi ve resim konularında kapsamlı bir eğitim alma fırsatı yakalıyor. Kartallı çocuklarımızın ve gençlerimizin yolunu açarak, onların kültür sanat alanlarında aktif yer almalarını sağlıyor ve hayallerinin gerçekleşmesine destek oluyoruz. Sanat Akademisi Gençlik ve Senfoni Orkestrası’nı kurmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sanatın birleştirici gücünü Kartal’da hissetmek ve gençlerimizi o sahnedeki performanslarıyla izlemek gerçekten bize müthiş bir haz veriyor.
Cumhuriyet Mahallemizde bulunan Mustafa Necati Etüt Merkezimizde lise ve üniversiteye gidecek maddi yönden yetersiz gençlerimize başta matematik olmak üzere birçok ana derste ücretsiz eğitim veriyoruz.
Yıkım için teknik destek
- Deprem tehlikesi altındayız. Peki, Kartal Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmaları ne aşamada?
Geçtiğimiz 2019 Ekim’inde hepimizi etkileyen 6 şiddetinde bir deprem yaşadık. Depremi yaşadığımız günlerde belediye olarak 7/24 teyakkuz halinde olduk. Komşularımıza teknik ve psikolojik danışmanlık yaptık. Binalarında tehlike olan onlarca aileyi deprem günlerinde otellerde misafir ettik. 20 mahallede güvenlikli yerlerde konuşlandırdığımız Afet konteynerlerinin içerisindeki eksik malzemeleri tamamladık.
2019’un ekim ayından bu yana riskli yapı tespit raporu yapılan bina sayısı 784 adet, bunun 130’ünün tarafımızca iş ve işlemleri resen başlatıldı. Süreci içerisinde ise, daha önce riskli yapı tespiti yapılan binalar da dâhil olmak üzere yıkımlarını gerçekleştirme oranımız %96 seviyelerinde olup, sadece 2019’un ekim ayından günümüze kadar yıkımı gerçekleşen binalardaki bağımsız bölüm sayısı 5811 adet. Can ve mal güvenliği sağlanmış olan, kurtarılan can sayımız ise hane halkı ortalaması baz alındığında 19467 kişiye karşılık geliyor. İlçemizdeki kreş ve okullarda öğrenci, öğretmen ve personele afet bilinçlendirme eğitimleri verdik. İlçemizdeki 93 adet deprem toplanma alanlarına uygun parklar tespit ettik. Parkların tabela bilgilendirme çalışmaları bitmek üzere. Türkiye Afet Müdahale Planları güncelleme çalışmalarına destek olundu, toplantılara katılım sağlandı. Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesi sonrasında riskli bölge ilan edilen Orhantepe ve Çevresi Bilgilendirme ve Teknik Danışmanlık Bürosu’nu açtık. Burada halen bölgedeki maliklere dönüşüm süreci konusunda ücretsiz teknik danışmanlık veriyoruz. Kartal Batı Merkezi projesi kapsamında Bakanlar Kurulu kararı ile Riskli Alan ilan edilen Etap-1 ve Etap-2 planlama çalışmaları da devam etmektedir.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...