Bitmeyen sokak yemekleri sevdamızın çıtası son yıllarda giderek yükseldi. Zira ünlü şefler yorumlarını kattı, geleneksel sokak lezzetlerimiz farklı kültürlerinkilerle heyecanlı kombinler ortaya çıkardı ve dahası, bu lezzetler hayatımızın her alanına keskin bir giriş yaptı. Bunun son örnekleri Klein ve Dirty Hands.
Can Gafuroğlu’nun başında bulunduğu Gangon’da hardallı kişnişli turşu ve sarımsaklı mayonez sosuyla birlikte sunulan çıtır tavuklu bao veya Brezilya, Arjantin gibi farklı toprakların ekmekleriyle hazırlanan ekmek arası lezzetlerle isterseniz gecenin başlangıcında midenizi mutlu edebilir, isterseniz de ilerleyen saatlerde düşen kan şekerinize müdahale edebilirsiniz.
Bu yetmez, plajda bile sokak yemeği isterim diyenlerin derdine Çeşme Fly Inn Beach’te bir şube açan Dirty Hands derman oluyor. Ünlü şefler Üryan Doğmuş ve Cihan Kıpçak tarafından hazırlanan menüde kokoreçli taco veya nachos, kaburgalı bao gibi İstanbul’dan transfer lezzetlerin yanında dana pastrami ve çedar peynirli olarak hazırlananlar da var. Bodrum Mandarin Oriental’ın içindeki The Sands Beach’te şef Kaan Karagöz’ün anne köfteli, kırmızı soğanlı bao’su da es geçilmemesi gereken tatlardan.
Nedir bu bao dedikleri?
Bao, bun (ban diye okunur) da denilen pofuduk, hafif tatlı ekmekler Tayvan ve Çin kökenli. En önemli özelliği buharda pişiyor olması. Arasına farklı sos ve et çeşitleri konularak hazırlanıyor. Bao’yu dünyaya tanıtan isim, ünlü şef David Chang. New York’taki restoranı Momofuku’da bao satmaya başlayan Chang, hem restoranını uçurmayı hem de bu tatlı pofuduk ekmeklere hızlı bir şöhret kazandırmayı başarmış. Bizde ise iki yıl önce İstanbul’da menüye ilk koyan Hudson oldu. Gangon seyyar kamyon mutfakta İstanbulluları bao’ya doyuran Can Gafuroğlu’ndan bao kullanımına dair leziz öneriler:
Bao ekmeğinizin içini dilediğiniz şekilde doldurabilirsiniz. Örneğin bir gece önceden kalan et yemeğinizi ekmeğin arasına koyup üzerine bir parça turşu, susam ve tercihen acı sosla yiyebileceğiniz gibi, guacomole dip yapıp üzerine somon füme dilimleri atarak da tüketebilirsiniz.
Bir tüyo, bao’ların kızartması da müthiş oluyor. Bao ekmeğini derin yağda kızartıp arasına ince bir bal sürüp üzerine manda kaymağı, Antep fıstığı ve tekrar ince bir tabaka yaparak, bizim yarattığımız Baldız Bao tarifini hazırlayabilirsiniz.
Bao ekmekleriniz buzdolabında üç gün derin dondurucuda ise iki haftaya kadar lezzetini yitirmeden durabilir.
Gangon Mutfak’tan bao tarifi
İki yemek kaşığı şekeri 250 ml ılık suda çözdürün, bu suya 1.5 çay kaşığı aktif mayayı ekleyin ve 10-15 dakika kadar köpüklenmesini bekleyin. Ayrı bir kapta, 370 gr unu ve 1.5 çay kaşığı kabartma tozunu karıştırın. Mayalı karışımı unlu karışıma ekleyin. Buna 1 yemek kaşığı fındık yağı da ekleyip tekrar karıştırın. 10-12 dakika kadar hamur karışımınızı yoğurun. Bir kabı hafifçe yağlayın ve hamurunuzu bir saat üzeri streç filmle kapalı olarak dinlendirin. Ardından hamurunuzu hafifçe yoğurun. Tezgaha un serpiştirin, hamurunuzu uzunlamasına hafifçe açarak yatırın ve ortadan ikiye ayırın. Her bir parçayı silindir yapıp toplamda 10-12 parçaya bölün. Parçalara avuçlarınızla baskı yaparak tezgah üzerinde yuvarlayın ve 10 dakika dinlendirin. Hamur toplarını avuçlarınızla düzleştirip merdaneyle 10-12 cm çapında yuvarlaklar yapın. Açtığınız hamurların size bakan yüzeyinin kenarlarına parmağınız veya fırça yardımıyla zeytinyağı sürün ve yarısından, uçları denk gelecek şekilde katlayın, yağlı kağıtlara teker teker yerleştirin, 20 ile 30 dakika daha dinlendirin. Bambu veya metal buhar üstü pişiricinizin altını yüksek ateşte açıp su kaynadıktan sonra bao’larınızı pişiriciye koyun. 8 ile 10 dakika arasında bao’larınız hazır olacaktır. Buhardan yanmamaya dikkat edin.