Barış Öztürk- bozturk@milliyet.com.tr / Son zamanlarda çokça duyduğumuz Metaverse (Evren Ötesi) ve NFT (Dijital Sanat Eserleri) kavramları, Kripto Para’nın yükselişi, sanal gerçeklik altyapısı kurulan şehirler Dijital Çağ’ın sonucu mu? Yoksa yeni bir felaket öncesi tam kapanmayla başlayacak yeni dünya düzeninin başlangıcı mı?
Bu NFT 3.4 milyon dolara satıldı.
Metaverse’ü insanların sanal gerçeklik gözlükleri ve çeşitli donanımlar ile bağlanabileceği üç boyutlu bir sanal evren olarak tanımlayabiliriz. Günümüzde bu sanal evrenlerden çokça görmemiz mümkün. Örnek vermemiz gerekirse dünyanın en popüler oyunlarından Fortnite evreninde 2020 yılında verilen Travis Scott konserine 12 milyondan fazla kullanıcı katıldı. Teknoloji ve oyun devlerinin yeni bir standart oluşturma ve bu evrenleri birbirine geçiş imkânı verecek şekilde tasarlama çalışmaları sürüyor. Ne tesadüftür Metaverse’ün en iyi anlatıldığı “Ready Player One” filmini dünyanın en ünlü yönetmeni Steven Spielberg çekmiş. 2045 yılındaki tükenmiş gerçek dünyada insanlara tek umut olan “Oasis” adındaki sanal evrenin hikayesini anlatan film yeni düzene hazırlık mı dersiniz?
Sanal zenginlik
NFT (Non Fungible Token) ise sanal evrendeki sanat eserlerini temsil ediyor. Kripto networkleri üzerinde oluşturulan bu token eserin sahibini ve zaman içindeki el değiştirme bilgilerini tutuyor ve tescil ediyor. Yakın zamanda “Bored Ape Yacht Club” koleksiyonundan bir NFT 3.4 milyon dolara satıldı. İlk bakışta anlamsız gelebilir, ama artık insanlar vakitlerinin çoğunu sanal evrende geçirdikleri için gerçek dünyadaki zenginliğin sembolü lüks saat, araba ve aksesuarlar yerine onları sanal ortamda öne çıkartacak bu NFT’lere para harcamayı tercih ediyorlar. NBA yıldızı Stephen Curry de Twitter profilinde 180 bin dolarlık NFT fotoğrafı kullananlardan, unutmayın profil fotoğrafınız NFT değil ise zengin sayılmazsınız. Bir başka örnek ise Beeple’ın “İlk 5000 Gün” eseri. 69 milyon dolara satılan bu NFT, alıcıları tarafından Metaverse içinde kurulacak sanal bir müzede sergilenecek.
Bankalardan büyük
Kripto Para’ya olan talep Çin’deki yasaklara rağmen artarak devam ediyor. Binance ve Coinbase gibi dijital para işlem platformları artık dünyanın önde gelen bankalarından çok daha büyük. Altın yerini Bitcoin’e bırakıyor. Merkeziyetsiz ve sınırlı arzı olan dijital para, Metaverse ile gerçek dünyayı ekonomik olarak birbirine bağlayacak. Şimdiden Metaverse içinde kullanılacağı düşünülen alt coinlerde ralli başlamış durumda.
Metaverse içinde şehirlerde yer almaya başlıyor. Seul ilk adım atan şehir. Sanal gerçeklik donanımlarıyla şehir sakinleri evlerinden çıkmadan devlet ile olan işlemlerini yapabilecekler. Şehir ve tarihi gezilerde yine aynı şekilde yapılabilecek. Sanal bir belediye ofisi de kurmayı planlayan Seul, 3 boyutlu belediye Avatar’ları ile sizi buluşturarak sorunlarınızı gerçek dünyadaki gibi çözmeye çalışacak.
Daha da dijitalleşeceğiz
İş dünyası pandemi ile çok hızlı bir dijital dönüşüm içine girmiş bulunuyor. Video konferans yazılımları ve ortak dijital çalışma platformları bugüne kadar uzaktan çalışma ihtiyacımız karşıladı. Metaverse içinde yine aynı markaların gelişmiş ürünleri ile daha gerçekçi bir deneyim yaşayacağız. Microsoft Teams ile Facebook kendi avatarlarımız ile 3 boyutlu ofis ortamında çalışmamız ve ortak zaman geçirmemiz için ortaklığa başladı.
Dev teknoloji firmaları Metaverse üzerinde pay sahibi olmaya çalışırken, biz insanlık için daha dijital bir hayat başlıyor. Artık hobilerimiz, dostluklarımız, aldığımız hizmetler ve iş hayatımız daha dijital olacak. Bu dijital dünyanın içine belki isteyerek, belki de bir sonraki doğal felaket ile itilerek gireceğiz. 2050 de 10 milyar nüfusu olması beklenen dünya, doğal ekosistemin korunması ve insanlığın barış içinde yaşaması için Metaverse anahtar olacak.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024