Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mustafa Kemal Ulusu / kulusu@hotmail.com

Bu hafta başı, Ege’mizin güzel beldelerinde ve köylerinde uzun süredir korona belası dolayısıyla hasret kaldığım ‘Atatürk’ün yanı başında’ söyleşilerindeydim.

İlki, geçen yıl Selçuk ÇYD Derneği Başkanı Metin Çıtak ile Çocuklarımızla Okuyoruz Kitap Okuma Kulübü Başkanı Emine Bekdemir hanımefendiyle Selçuk’ta rahmetli babacığım, ‘Atatürk’ün Kütüphanecisi Nuri Ulusu’ adıyla açtıkları kütüphanenin resmi açılışı için İzmir Selçuk’daydım. Müthiş bir ilgi ve sevgiyle karşılandığım bu açılıştan sonra, sayın başkan Emine Hanım’ın aşağıda yazılı harika teşekkürünü okuyup duygulanmamak mümkün mü?  Gelin beraberce okuyalım:

Haberin Devamı

“Hayat sana bir kez daha teşekkür ederim... Kütüphanemize adını verdiğimiz Atatürkün kütüphanecisi Nuri Ulusu’nun oğlu, Mustafa Kemal Ulusu Bey’i tanıdık, söyleştik çok güzel anlar yaşadık hep beraber... Günümüzü şarkıları ile güzelleştiren Aysun Timurcan’a, şiirleri ve sohbeti ile günümüzü zenginleştiren Utku Erişik’e ve bizimle olan tüm dostlara çok teşekkürler...” 

Hayata ve yaşama bu kadar mı güzel teşekkür edilir. 

Ben de, çok büyük emeklerle yarattığınız bu harika ve de Türkiye’de ilk olarak açılan Atatürk’ün ve de Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün ilk kütüphanecisi ‘Nuri Ulusu Kütüphanesi’ için Bekdemir hocamla Metin Çıtak kardeşime minnettarım.

Niyazi İn Kütüphanesi

İkinci gün Germencik’teydik, ilk durağımız öğleden evvel Bağlatçık köyüydü. Burada da bir müddet önce açılan Balatçık ‘Öğretmen Niyazi İn Kütüphanesi’nin resmi açılışını yapacaktık. Köy muhtarı İbrahim Köylü’nün bizleri köy kahvesinde karşılamasıyla başlayan açılış törenine Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş de katıldı. Bilahare de benim yaptığım konuşmadan sonra köy kahvesinde gençlerle, çocuklarla, kadın ve erkeklerle çok güzel sohbetler yaptık, güzel demli çaylarını içtik.

Yolcu yoluna gerekliydi, ama ikinci açılıştan evvel Metin Bey’le Emine Hanım bizi alıp adeta İsviçre Alpleri’nin tepeleri gibi harika bir yere getirmezler mi? Burada ne var diye daha sormadan harika bir dağ motelinde kendimizi buluverdik. 4 adet müstakil süit villadan oluşan bu küçük harika motelin adı Sirem&JasonNoble,  sahipleri İngiliz bir bey ile avukat eşi. Bu motelin yapımında benim de ilk defa duyduğum bir malzeme kullanılmıştı. Ne mi? Saman, evet saman. Samandan imal edilen muhtelif ebatlardaki tuğlalarla duvarlar ve odalar inşa ediliyor, içi ve dışı ise sıvandıktan sonra üzeri kireçle kaplanıyor, müthiş bir estetik ve bu malzeme ne sıcağı, ne de soğu içeri geçirmiyor. Odaların nefis dekorasyonu, Buldan bezlerinden perdeler, yatak örtüleri, yastıklar, yüzme havuzları muhteşem, her şey rüya gibi.

Haberin Devamı

Çete Ayşe Kütüphanesi

Zar zor ayrılıp Hıdırbeyli köyüne ‘Çete Ayşe Kütüphanesi’nin açılışına anca yetiştik ki ne görelim; bütün köy çoluk çocuk, genç yaşlı nine ve dedelerle doluşmuşlar bizi bekliyorlar. Hemen köy meydanındaki yemyeşil ağaçların altında demli çaylarla harika sohbete başlamışken, bir de baktık ki, Belediye Başkanı Fuat Bey yıldırım gibi yanımızda. Germencik Belediye Başkanı’nın iki köye de gelip bizi yanlız bırakmamasını, ayrıca bana “Sevgili başkanım buralara kadar bizler için gelmişiniz, sizi makamımda bir kahve içmeden göndermem” demesini de takdirle karşıladım ve makamına giderek hem sohbet ettik, hem de acı kahvesini içtik. Belediye başkanı olarak yaptığı müthiş işleri anlatmama sayfalar yetmez, sağ ol başkanım senin gibi başkanlar ile bu ülke ve gençleri inşallah çok daha ileriye gidecektir.

Haberin Devamı

Bu arada gezdiğim tüm yörelerde yolların düzgünlüğü ve bakımı, temizliği ile gururlandım, hele o köylerdeki temizlik ayrıca o yakınlıkları ve misafirperverlikleri, hele köylümüzün insani vasıfları ve Atatürk sevgileri de inanılmaz derecede çok üst seviyelerde. Kurtuluş Savaşı’mızda Atatürk ve silah arkadaşlarının, efelerimizin Çete Ayşe’lerimizin, Ege yöresinde ne denli büyük zaferlerin gerçek yaratıcılarını, işte buraları gezip gördükten sonra çok daha iyi anlıyorsunuz, ruhunuzda hissediyor ve gururlanıyorsunuz. Gazi Mustafa Kemal Paşa’mı, tüm silah arkadaşlarını, er ve erbaşlarıyla, başta Çete Ayşe olmak üzere Egeli tüm kahraman efelerimizi rahmetle, minnetle ve sevgiyle anıyorum, nurlar içinde yatsınlar.

Bu güzel Ege ve Akdeniz yörelerini gezip gördükçe sizlerle hep paylaşacağım.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle.

Selçuk’ta Nuri Ulusu Kütüphanesi