Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Zeki Hozer  / Doktor

Merkel, biz Türk-leri Avrupa Birliği üyeliğine dair açık sözlülükle söylediği, “Türkiye’nin AB’ye üye olmasını geçmişte ve halen öngörmüyorum’’ şeklindeki düşünceleri nedeni ile kızdırmış olsa da gerçekten çok kritik bir zamanda Alman ve dünya politikasında çok önemli işler başardı.

Bu arada 1961 yılında başlayan ve Türkiye ile Almanya arasındaki  İşgücü

Göçü Anlaşması çerçevesinde Türklerin Almanya’ya işçi olarak gönderilmesinin 60. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen törende Alman vatandaşı olan Türklere yönelik bir gönül alma cümlesini söylemeyi de ihmal etmedi:

Haberin Devamı

“Başta Türkler olmak üzere 1960’larda Almanya’daki işgücü açığını doldurmak için ülkemize gelen  100 binlerce misafir işçinin isimleri kulağa yabancı gelse ve adınız,

‘Klaus’ veya ‘Erika’ olmasa bile en az benim kadar Almansınız..”

Avrupa’da 4.5 milyon Türk yaşıyor ve bu rakamın 2 milyon 800 bin Almanya’da. 

Almanya Yabancılar Kayıt Merkezi’ne göre Türk kökenli Alman vatandaşı sayısı

1 milyon 476  bin 410.

Almanya’da seçmen sayısı 60.4 milyon ve seçime katılım oranı da yüzde 70’ler seviyesinde.

Yani kabaca oy

kullanan seçmenlerin

yüzde 3’ü Türk!

Almanya’nın ilk kadın başbakanı olan 1954 doğumlu Angela Dorothea Merkel, aynı zamanda en genç (51 yaşında idi) ve  Doğu Almanya kökenli ilk Başbakan idi.

2000 yılından bu y ana CDU’ya liderlik ediyor ve 22 Kasım 2005 tarihinden bu yana da Almanya Şansölyesi olarak görevde.    Polonya kökenli Lutherian bir papazın kızı ve 2 Aralık 1409 kuruluş tarihi ile Heidelberg’den (1386) sonraki en eski ikinci yükseköğretim kurumu olan  Leipzig Üniversitesi mezunu.

Ardından da  Berlin-Adlershof Bilimler Akademisi Fizik Kimya Merkez Enstitüsü’nde Kuantum kimyası üzerine doktora yaptı. 

22 Kasım 2005  tarihinde göreve geldiği Başbakanlıktan, genel seçimin ardından ayrılacak.

Politikaya ilk atıldığı yıllardaki objektif, tarafsız, soğukkanlı ve düşük profilli kişilik özelliklerini hep korudu.

Öylesine soğukkanlı ki, 9  Kasım 1989 akşamında Berlin Duvarının yıkılma sürecini başlatan  10 binlerce kişinin duvara  akın ettiği anlarda Merkel, olayların heyecanına kapılmak yerine o geceki rutinine devam ederek her perşembe yaptığı gibi önce saunaya, ardından da arkadaşları ile bir bara                içmeye gitmişti!

Haberin Devamı

Politik yaşamının

rehberi o zamanın Şansölyesi  Helmut Kohl gibi son derece karizmatik bir siyasetçi idi ve ilk bakanlığına da O’nun kabinesinde ‘Kadın, Gençlik ve Spordan Sorumlu’

olarak atandı.

Uzlaşmacı ve çözüm odaklılığı Merkel’i

Çevre Bakanlığı’na taşıdı.

1998’de partisi (CDU), seçimi kaybettiğinde, bir bağış yolsuzluğu ile başına sorun açılan Kohl’u, Frankfurter Allgemeine için yazdığı bir başyazı ile kınadı ve O’nu istifaya çağırdı!   

Doğrusu Merkel’den beklenmeyen bu tavır, CDU parti seçmenini olumlu etkiledi, önce parti genel sekreteri sonra da liderlik koltuğunun sahibi oldu.

Tarihler 2005 Eylülünü gösterdiğinde de, Sosyalist Demokratların efsanevi lideri

Gerhard Schröder’i yüzde1 farkla geçerek Şansölye seçildi.

Doğrusu o gün, ’’Bu ülke bana inanılmaz fırsatlar ve yeni başlangıçlar verdi, şimdi borcumu ödeme sırası bende’’ şeklindeki konuşmasının gereğini yaptı.

Haberin Devamı

Özgürlükçü, liberal, serbest piyasa fanatiği, işçi-işveren eşitliğinin ve sendikal hakların yılmaz savunucusu olarak muazzam bir sosyal düzen inisiyatifi ve uyguladığı politikalar ile Almanya’yı Avrupa’nın en büyük sosyal refah toplumlarından biri konumunda tuttu.

Alman ekonomisini ‘yeşil, çevreci, yenilenebilir’ özellikleri öne çıkan bir yapısal değişikliklerle restore etti, öyle ki bir nükleer enerji uzmanı ve taraftarı olmasına rağmen 2011 yılında Japonya’daki Töhoku depremi sonrası Fukuşima Nükleer Santrali’nden çevreye yayılan radyoaktif madde salınımı ile oluşan felaketi izlediğinde, aşamalı olarak Almanya’daki tüm nükleer enerji santrallerini kapatmaktan

geri durmadı!

Dış politikada önceliğini Avrupa Birliği entegrasyonuna verdi ve zaman içinde soğukkanlı politikalar sonrasında yaptığı anlaşmalar ile tüm Avrupa’yı nerdeyse Almanya için pazar haline getirme başarısını gösterdi.

Merkel, Amerika ile soğuyan ilişkileri düzeltmek için de mesaisini harcamak

zorunda kaldı.

ABD, Çin ve Rusya ile hassas dengeler içinde politikalarını yürüttü ve inandığı politikalar için ABD’yi bile karşısına alarak örneğin   Nord Stream I ve II doğalgaz hatlarıyla Rus doğalgazını Avrupa’ya getirmeyi başardı.

O, Almanya içinde  ‘ebedi şansölye’ olarak nitelendiriliyor.

Ülkesini, dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi yaptı ve ekonomik varlık olarak dünyadaki ilk sırayı tutan Avrupa Birliği’nin tartışılmaz  lideri ve lokomotifi oldu.

Küresel algı olarak, Birleşmiş Milletlerin

beş daimi üyesinden biri olmamasına rağmen, daimi üyelerin birçoğundan daha etkin bir küresel figür olarak dünya siyasetinde büyük etkiler yaratmayı başardı.

İsmi hep istikrar ile anılsa da, rakipleri O’nu statükocu olarak nitelemekten vazgeçmedi!

Yine de aklıselim Almanlar kendi aralarında konuşurken, ‘’Helmut Kohl’un Doğu ve Batı Almanya’yı birleştiren, Merkel’in ise iki Almanya’yı kaynaştıran bir lider olduğunun‘’ hakkını hep teslim etti.

Salgın döneminde Almanya’da bir trilyon euro’yu vatandaşlarına dağıtarak tüm mağduriyetleri önlemeye çalıştı ve bu kaynaşma ve paylaşmanın en iyi küresel örneklerinden birisini gerçekleştirdi.

Alman kamuoyu yoklamaları, 26 Eylül Federal Parlamento seçimlerinde, şimdilik Merkel sonrası için Şansölye mücadelesinin  CDU/CSU  ortak adayı Armin Laschet ile Yeşiller adayı Annalena Baerbock arasında geçecekmiş gibi gösteriyor.

Oy oranları sırası ile

yüzde 28-30 ve 18-20.

Bakarsınız beklenenin aksine SPD’nin adayı Olaf Scholz ipi göğüsler!

Her ne olursa olsun, Merkel sonrası zor bir görev, bu isimleri bekliyor olacak...