Kazakistan, etnik ve dinler arasındaki uzlaşmayı derinleştirme ve geliştirmenin kendine has modelini oluşturarak tüm etnik grupların barış içinde yaşadığı bir ülkeye dönüştü. Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ülke içindeki barış ve kalkınmayı sağlama amacıyla kendi inisiyatifiyle önemli adımlar atarak kurumsallaşmaya yönelik büyük çalışmalara imza atmıştır.
Astana Kurultayı
Cumhurbaşkanımız Nazarbayev’in ülke içindeki barışı ve dünya düzeyindeki uzlaşmayı devam ettirmek amacıyla başlattığı çalışmalarından biri, 2003 tarihinden itibaren her üç senede bir Astana’da düzenlenen Dünya ve Geleneksel Dinler Liderleri Kurultayı’dır. Kurultay’ın amacı, dinler ile medeniyetler arasındaki diyalogu geliştirerek karşılıklı anlaşma ve saygı temelinde insanlığın barışına katkı sağlamaktır. Astana Kurultayı’nda dünya dinlerinin yanı sıra milli ve etnik dinlerin temsilcileri de küresel huzuru temin etme ve işbirliği geliştirme yollarını birlikte müzakere etmektedir. Bu bağlamda Kazakistan, dünyayı devamlı telaş içine düşüren önemli ve aktüel konuları işleyerek çözüm yollarını sunmak itibarıyla dinler arasındaki barışçıl ilişkilerin köprüsüne dönüşmüştür.
Kazakistan dünya muvazenesindeki büyük devletler, yakın ve uzaktaki komşu ülkelerle başarılı işbirlikleri kurmakla sınırlı kalmayarak, dünya gündeminde yer alan önemli meselelerle de ilgilenmektedir. Suriye krizi çözümünden küresel gıda güvenliğini sağlamaya kadar, nükleer silahsızlanmadan dinler arasındaki barışı temin etmeye kadar uzanan her alandaki çalışmalar ülkemizin uluslararası arenadaki itibarını attırmıştır.
Bu yönüyle yıllardır barış ve diyalog çalışmalarıyla, aynı zamanda uzlaştırıcı politikasıyla ün kazanan Kazakistan Cumhurbaşkanı’nın toplumlar için pek hassas olan dinler arasındaki uzlaşmayı ve barışı sağlama adına attığı adımları çok önemlidir.
10-11 Ekim 2018 tarihinde Dünya ve Geleneksel Dinler Liderleri 6. Kurultayı “Din Liderleri Güvenli Bir Dünya İçin” konusunda tertip edilecektir. 15. yıldönümünü geçiren Kurultay bu zaman zarfı içinde Kazakistan’ın dış politikasındaki markası olmuştur. Bu seneki toplantıya kardeş Türkiye Devleti’nden Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş davet edilmiştir. Türkiye dünya dinleri barışına katkı sağlayan en önemli ülkelerden biridir. Türkiye’nin değerli yöneticileri Kazakistan Devlet Başkanı’nın uluslararası arenadaki inisiyatiflerini her zaman desteklemektedirler. Nursultan Nazarbayev’in de kardeş ülkeye olan derin saygısı ve sevgisi malumdur. Bu nedenle Türkiye’nin söz konusu Kurultayda üst düzeyde yer alması çalışmanın daha başarılı geçmesine büyük katkı sağlayacaktır. Kazakistan Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan ve Kazak Elinin önemli etkinliklerinden biri olan Dünya ve Geleneksel Dinler Liderleri Kurultayı bundan sonraki dönemlerde de insanlık barışına katkı sağlayan önemli bir buluşma yeri olmaya devam edecektir.