Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Aybars Kuday / aybarskuday@yahoo.com

Ligimizin ve kulüplerimizin mevcut seviyesi ile ilgili bir fikir edinmek için kulüplerimizin Avrupa kupalarında gösterdikleri performansa bakmak iyi bir göstergedir sanıyorum. Son 5-10 seneye baktığımızda da takımlarımızın Avrupa’daki durumları ve aldıkları farklı mağlubiyetler ortada.

Demek ki bugüne kadar kulüplerimizin izlemiş olduğu yabancı “yıldız” oyuncu transferlerine dayalı kadro oluşturma stratejisi bizi başarıya götürmemiş.

Demek ki kendilerine önerilen astronomik meblağları yeterli bulmayan, ülkemize gelmeleri için eşlerinin ikna edilmesi dahil yöneticilerimizi adeta peşinden koşturan, çocuklarının okulunun parasından dadılarına kadar her şeyi kulüplerimize ödeterek transfer edilen yabancı oyuncularla kurulmuş olan kadrolar pek işe yaramamış.

Haberin Devamı

Yıldız ister ama...

Bu oyuncuların maalesef çoğu buraya idealleri için degil para kazanmak için geliyor. Bu oyuncular ligimizi maalesef Katar, BAE, Suudi Arabistan ligleri seviyesinde görüyorlar ve kulüplerimize adeta yolunacak kaz gözüyle bakıyorlar. Bu mantalitedeki oyunculardan ne kadar fayda geldiğini hepimiz gördük ve hala da görüyoruz. Başarılı bile olsalar bu tip oyuncularla doldurulan kadrolar sürdürülebilir bir sistem oluşturmaz.

Tamam, yıldız oyuncuyu taraftar da ister ama 34 yaşındaki kariyerinin sonuna gelmiş oyuncuya da astronomik meblağlarla 3-4 yıllık kontratlar vermenin de ne kadar mantıklı olduğu hepimizin malumu. Sonuç olarak bu yapının ne kadar verimsiz ne kadar başarısız olduğunu Avrupa’daki acı tecrübelerimizle yaşıyor olmamıza rağmen maalesef kulüplerimiz günü kurtarma odaklı “yıldız” yabancı oyuncu transfer etme heveslerinden vazgeçmiyorlar. Bu durum İbn-i Sina’nın, hiç kimse görmek istemeyen biri kadar kör olamaz sözünü akıllara getiriyor.

Transfer edemeyecekler

Fakat ne kadar şanslıyız ki şu anda içinde bulunduğumuz ekonomik çöküntü ve son 2 ayda TL’nin dövize karşı yaşadığı bu olağanüstü değer kaybı belki de kulüplerimizi zorunlu olarak bu yanlış stratejiden uzaklaştıracak. Gelinen bu durumda artık kulüplerimizin eskisi gibi dışarıdan astronomik meblağlara sakat veya kafada futbolu bitirmiş ve para kazanmak icin ülkemize gelen futbolcuları transfer edemeyecekler. Etmeyecekler demiyorum, edemeyecekler!

Haberin Devamı

Bundan sonra umarım kulüplerimiz artık zorunlu olarak kendi iç kaynaklarına yönelecekler ve kendi oyuncularını kendileri yetiştirecekler. Tıpkı Avrupa’da bizim onda birimiz kadar para harcayıp bizden çok daha başarılı olan diğer takımlar gibi.

Bence bir şekilde eğrisi doğrusu denk geldi ve bu konuda dört ayak üstüne düşmüş olduk! En azından ben öyle düşünmek istiyorum.