Sigara ya da alkol gibi kötü alışkanlıklarla birlikte yastıksız ve karın üstü uyumak gibi alışkanlıklar reflünüzü şiddetlendirebilir. Reflüsü olanların turşu, narenciye gibi asitli yiyeceklerden de uzak durması gerekir.
Reflünün anlamından ve ne gibi şikayetlere sebep olabileceğinden bahsetmiştim. Bu sefer reflünün sebeplerinden bahsetmek istiyorum. Bu sebeplerden kaçınmak kendimizi reflüye karşı korumada bize yardımcı olacaktır.
Yemek borusunun alt kısmında bulunan fizyolojik kapak mekanizmasının bozulması daha doğrusu mevcut basıncın azalması reflünün sebeplerinden biridir. Normalde 15-30 mmHg olan basınç reflü hastalarında 10mmHg ya da daha aşağı düşmüştür. Sigara ve diğer tüm tütün ürünleri yemek borusu ile mide arasındaki geriye akışı engelleyen mekanizmanın çalışmasını olumsuz yönde etkiler. Tütün ürünleri ve alkol arada kapak vazifesi gören kas mekanizmasının kapanma basıncını düşürerek geriye akışa sebep olur. Ayrıca sigaranın mide asidini artırıcı etkisi reflüyü de artıracaktır. Alkol ise yiyeceklerin midede kalış süresini uzatır. Midenin boşalması gecikir. Böylece mide içi basıncının uzun süre yüksek kalması reflünün de artmasına sebep olur. Kilo artışı ve özellikle karın bölgesinde yağ birikimi de reflüyü kolaylaştırır. Bununla birlikte karın içindeki büyük tümörlerde, karında aşırı sıvı birikmesine yol açan siroz veya karın zarı iltihaplarında da reflü şiddetlenir.
Yiyeceklerin ilerlemesi zorlaşır
Yemek borusunun yutulan lokmanın mideye kadar ilerlemesini sağlayan ritmik peristaltik hareketler sinirsel veya organik nedenlerle baskılanmış, tükürük salgısı azalmış olabilir. Bu durum yiyeceklerin ilerlemesini zorlaştırır. Midenin boşalmasında gecikmeye, mide suyunun ve sindirim artıklarının midede birikmesine yol açabilecek; mide kanseri, midedeki hareketin azalması, mide sarkıklığı ve mide çıkış deliğinin daralması gibi durumlar reflüye zemin hazırlar. Karını göğüsten ayıran diyafragma zarındaki yırtıklar ve buna bağlı mide fıtığı reflünün şiddetinin artmasına yol açabilir. Hamilelikte artan progesteron hormonu yemek borusunun mideyle birleştiği bölgedeki kapağın gevşemesine neden olabilir. Ayrıca büyüyen rahim baskı yaparak reflüyü artırır. Kalsiyum kanal blokerleri, bifosfonatlar (Kemik erimesini önlemeye yönelik) gibi ilaçlar reflüyü tetikleyebilir.
Gece yatmaya yakın yemek ve içmek bunlardan biri. Ayrıca dar giysiler, sıkı kemer, korse kullanmak, yastıksız ve karın üstü yatmayı alışkanlık haline getirmek ve karın kaslarını zorlayan sporlar da bu alışkanlıklardandır.
Bu yiyeceklere dikkat!
Baharatlı yiyecekler, domates ve domates sosu, turşu, sarımsak, turunçgiller, asitli meyve ve meyve suları, soğan, nane, çikolata, sirke, şalgam suyu, karabiber, tuz, çay, kahve ve tüm kafeinli içecekler; alkol, soda, yağlı ve kızarmış yiyeceklere dikkat etmek gerekir.
Nasıl tedavi edilir?
Öncelikle reflüyü tetikleyen sebeplerden kaçınmak gerekir. Beslenmede reflüyü artıran gıdalardan kaçınmanın yanı sıra lif bakımından zengin meyve ve sebzeler, örneğin şeftali, muz, kereviz, brokoli, lahana reflüde önerilen gıdalardandır. Haşlanmış patates, yulaf yine lif yönünden zengin ve reflü şikayetlerini hafifleten gıdalardır. Reflünün tedavisinde asit salgısını azaltan veya asitin zarar vermesini önleyecek ilaçlar kullanılır. Hastalığın durumuna göre cerrahi yönteme de başvurulabilir.