Hepatit mikrobundan korunmak üzere, Hepatit B aşısını yaptırmak, bulaşmasını engellemek üzere Hepatit A için yiyeceklerin iyi yıkanmış ve temiz olduğundan emin olmak, kan ve vücut salgılarıyla bulaşan Hepatit B ve C için gerekli önlemleri almak gerekir.
Vücudumuzun toksinlerden arındırılması (detoks) karaciğerin fonksiyonları arasındadır. Biz ne kadar fazla sağlığa zararlı toksik madde alırsak karaciğerin yükünü de o kadar artırmış oluruz. Genel olarak vücuda zararlı gelen her şey karaciğere de zararlıdır. Ancak bunların başında herkesin bildiği alkol gelir. Karaciğer yağlanmasının da başlıca sebeplerinden olan alkol karaciğerin en büyük düşmanıdır. Bunun yanı sıra sigara, beyaz un, şeker, aşırı tuz ve asitli gıdalar. Rafine edilmiş gıdalar, kızartmalar, cipsler, gıda katkı maddeleri, gıda boyaları, karamelize edilmiş gıdalar, aşırı yağlı ve soslu gıdalar. Gıdaların üzerindeki zirai kalıntılar, kurşun içeren boyalar, konserveler, füme olarak hazırlanmış etler, pastırma, sucuk, salam gibi gıdalar, ağır metal içeren balıklar ve deniz ürünleri, bazı ilaçlar karaciğere zarar verebilir.
Burada önemle vurgulamak isterim ki, vücutta bir takım fonksiyonları daha iyi hale getireceği düşüncesiyle alınan sözde bitkisel kaynaklı gıda takviyelerine karşı çok temkinli davranmak gerekir. Zira ilaç haline gelmek ve saklanmak için eklenen birtakım maddelerle beraber vadettikleri katkıdan ziyade karaciğeri yormaktan başka işe yaramayabilirler. Reçetesiz satılan bu maddeler maalesef daha çok hastaları maddi istismara yönelmiş bazı meslektaşlarımız arasında popülerdir.
Karaciğer hastalıklarının tedavisi hastalığın tipi ve derecesine göre ilaç, ameliyat ve nakil olarak değişir.
Karaciğere iyi gelenler
Enginar: En iyi bilinen karaciğer dostudur.
Sarımsak: Metiyonin içerir. Bu madde karaciğer temizliğine yardımcıdır ve glutatyon seviyesini artırır. Glutatyon karaciğer tarafından kullanılan ana temizleyicilerdendir. Sarımsak karaciğerdeki enzimleri aktifleştirecek sülfür bileşikleri içerir. Sarımsaktaki allisin ve selenyum içeriği de karaciğeri korumaya yardımcı olur.
Lahana, brokoli, Brüksel lahanası ve karnabahar: Karaciğer temizliğine yardımcı olan doğal sülfür bileşikleri içerir.
Limonlu su, sirkeli su: Karaciğeri toksinlerden arındırmaya yardım eder.
Avokado: Güçlü bir toksin olan galaktosamine karşı karaciğeri korumada çok etkilidir.
Kişniş: Karaciğerin ağır metalleri atışına yardım eder.
Zerdeçal: Karaciğer hasarını engeller ve yenilenmesine yardım eder.
Çinko: Özellikle karaciğer enzimi olan alkol dehidrojenaz için gereklidir. Bu enzimle alkol daha az zehirli maddelere parçalanır. Çinko kabak çekirdeği ve mercimekte bol miktarda mevcuttur.
Deve dikeni (Milk Thistle): Silybum marianum bitkisinden elde edilir ve karaciğer dostu olarak bilinen silibin, silidianin ve silikristin içerir.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024